Buitengesloten
Niet alleen in Jezus’ tijd, ook in onze tijd lopen mensen rond met littekens of wonden die ze lichamelijk of geestelijk dragen en waardoor zij zich soms apart gezet weten in de samenleving. Zo verging het de melaatse uit het evangelie van zondag (Marcus 1,40-45): door zijn ziekte moest hij zich op afstand houden van de andere mensen.
Vandaag is er het inzicht dat melaatsheid niet besmettelijk is. Vandaag zijn er andere wijzen waardoor mensen zich soms geïsoleerd of buitengesloten voelen in de samenleving. Denk maar aan mensen met aids, of omdat ze anders geaard zijn of om welke reden ook.
Het valt op in het evangelie hoe Jezus niet ingaat tegen de joodse reinheidsregels die er golden voor de omgang met melaatsen en andere uitgestotenen. Hij pleit er verrassend genoeg bijvoorbeeld niet voor om die mensen zonder meer in de gemeenschap op te nemen. De genezen man moet zich eerst gaan laten zien aan de priesters. Jezus blijft in het systeem en respecteert daardoor de Joodse wet die ook hem als zoon van het volk dierbaar is.
Bevrijdende genezing
Maar anderzijds laat de ontmoeting met de melaatse hem niet onberoerd. Er staat dat Jezus door medelijden bewogen wordt. Het lot van die man grijpt hem aan. Zo werd ook eens een Damiaan door het lot van diezelfde mensen getroffen. Door zich te laten benaderen en de melaatse te genezen, neemt Jezus de reden weg om die man uit de gemeenschap te verwijderen. De Joodse wet blijft gerespecteerd. Maar evenzeer komt daardoor aan het licht wie en wat Jezus is en waarvoor hij staat. In hem komt de onbegrensde goedheid van God zichtbaar. Die laat zich door niets of niemand tegenhouden om mensen te aanvaarden en op te nemen in de liefde van God. Hierdoor laat Jezus zien: “Ook jij bent een kind van God, gekend en geliefd door Hem, en niets kan je tegenhouden van zijn liefde” Dat is de stille maar diepe revolutie die zich afspeelt in het optreden van Jezus.
Liefde doorbreekt grenzen
De genezen melaatse is een van de eersten die mag delen in een liefde die alle grenzen doorbreekt. En dat is voor hem zo’n verweldigende ervaring dat hij er niet kan over zwijgen, ondanks het verbod van Jezus. Hij kan die vreugde niet voor zich houden, overal waar hij komt verkondigt hij ze. Laten ook wij ons niet tegenhouden om de vreugde van Jezus’ bevrijdende boodschap uit te dragen naar allen die ervoor openstaan.
(jh)