Drie jaar lang was televisiemaker Arnout Hauben, oprichter van het productiehuis De Chinezen, in de weer met wereldoorlogen. Samen met twee kompanen bezocht hij de fronten van die oorlogen en berichtte hij daarover op een vaak jongensachtige, maar onderbouwde manier. Hun wedervaren blikten ze in in de tv-series Ten oorlog 1 en 2.
Dwars door het gebied waar honderd jaar geleden, op 22 april 1915, de eerste gasaanval plaatsvond, werd een gaspijplijn aangelegd. Archeologen kregen de kans een sleuf open te leggen ten westen van Passendale, waar zwaar werd gevochten. Hauben volgde hun arbeid en samen met auteur Johanna Spaey brengt hij verslag van de opgravingen in dit fraai geïllustreerde boek.
Voor de deskundige, is de locatie hoogst intressant, want er vochten Duitse, Franse, Britse en Nieuw-Zeelandse troepen. Veel gesneuvelden in die sector kregen ook nooit een graf, want ze werden letterlijk door de aarde verzwolgen. Nu kunnen tal van die lichamen alsnog worden geïdentificeerd aan de hand van persoonlijke bezittingen. Hauben volgt meer bepaald de identificatie van de Nieuw-Zeelander Henry John Innes Walker, die sneuvelde op 25 april 1915, een revolver in zijn hand. Doodsoorzaak: een schot in zijn buik.