Gelovig trouwen zien we als uiting van geloof in elkaar, van de overtuiging dat God ons op deze weg begeleidt en dat we in deze keuze gedragen worden door de hele geloofsgemeenschap.
Hoe verloopt de voorbereiding
In een eerste persoonlijk contact met onze geloofsgemeenschap wordt op het secretariaat de datum en het uur van jullie huwelijksviering vastgelegd. De secretariaatsmedewerkers bezorgen jullie de nodige informatie om je huwelijksvoorbereiding mee te helpen begeleiden. Volgens de wetten van ons land dient men eerst burgerlijk gehuwd te zijn en pas daarna kan men in de kerk huwen. Men zal dus ook eerst bij de gemeente afspraken moeten maken over datum en uur.
Ongeveer 5 maanden voor de geplande datum:
dan maakt men een afspraak met de plaatselijke contactpersoon: paul.melis@belgacom.net. Tijdens dit contact zal het dossier voor jullie huwelijk aangemaakt worden. Dit dossier bestaat o.a. uit het doopbewijs en een vormselbewijs. Ook praktische zaken rond de viering worden op dat moment besproken: muziek/toegang tot de kerk/bloemen enz...
Wanneer het huwelijksdossier is afgewerkt, ontvang je van onze plaatselijke contact persoon een telefoon met de melding dat je contact kan opnemen met de pastoor. Met hem wordt een datum afgesproken voor een gesprek rond gelovig huwen en rond de huwelijksviering zelf. Dit is wat men de ondertrouw noemt.
Een tweetal weken voor je huwelijk:
je bespreekt met de plaatselijk contactpersoon de laatste voorbereidingen. Hij bezorgt je het telefoonnummer van de koster voor de laatste praktische afspraken in de kerk.
Huwelijksvoorbereiding
Het aangaan van het engagement van een huwelijk in en voor de Kerk is in deze tijd niet meer vanzelfsprekend. Onze geloofsgemeenschap vindt het waardevol om bewust gelovig stil te staan bij het “toekomstig gehuwd zijn” en dit “huwelijk voor de Kerk”.
Voor meer info over huwelijksvoorbereidings verwijzen we naar:
Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal: www.huwelijksvoorbereiding.be
Eucharistieviering of gebedsdienst?
Je kan huwen in de kerk in een eucharistieviering of in een gebedsdienst. Je kiest zelf welke manier je wil. Wellicht wens je ook voor die viering een boekje te maken met alle teksten erin. De priester zal jullie helpen door voorbeelden van vieringen te geven. Dit kan ook in de vorm van een werkmap voor huwelijksvieringen. Aan de hand van deze werkmap en die voorbeelden kan je zelf je viering samenstellen.
Wanneer de viering helemaal klaar is, is het goed de tekst eerst even aan de priester te tonen vooraleer je alles laat drukken. Gewoon maar om te zien of alles erin staat en niets vergeten is. Je neemt weer even met hem contact op.
Prijs
Het bedrag voor een huwelijksviering bedraagt vanaf 2023: 300 euro
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.