Sinds 2000 zit het conflict in het Heilig Land muurvast. Onder druk van de chaos in het naburige Syrië is het Israëlisch-Palestijnse conflict zelfs uit de publieke belangstelling verdwenen. Brigitte Herremans, Midden-oostenexpert van Broederlijk Delen en Pax Chirsti Vlaanderen, en LUdo Abicht, emeritus hoogleraar en kenner van het Jodendom, graven naar de historische wortels van het conflict. In Israël & Palestina. De kaarten op tafel proberen ze de essentie van het conflict te beschrijven. In wezen draait het om land en basisrechten. Israël heeft een eigen staat en het verhindert de oprichting van een Palestijnse staat. Palestijnse en Iraëlische mensenrechtenactivisten en academici illustreren hoe Israël ongehinderd de nederzettingenbouw opdrijft en de Palestijnse samenleving systematisch verwoest.
Er is natuurlijk meer aan de hand. Het zionisme, het streven van Joden naar een eigen Joodse staat op het grongebied van Palestina, wortelt in de mislukking van de emancipatie van de Joden in Europa in de negentiende eeuw. Het antisemitisme was de aanzet om de streven naar een eigen staat. Die kwam er in 1948. Tegelijk werden de Arabische inwoners op de vlucht gedreven of tot tweederangsburgers gemaak. De voorbije tientallen jaren was een aaneenrijgen van opstanden, bezettingspolitiek en militaire repressie.
Volgens Herremans en Abicht is de feitelijke fusie tussen de zionistische beweging en de staat Israël de oorzaak van een etnocratie waarin niet-Joden worden ahtergesteld. Was dat zionisme oorspronkelijk links utopisch, dan is het vandaag rechts en conservatief.
De auterus stellen vragen bij de plaats van religie in het staatsbestel. Er is in Iraël geen onderscheid tussen godsdienst en nationalisme. Feitelijk is de joodse religie er staatsgodsdienst. Intussen werd het gebied rond Gaza in de armen van de islamitisch fundamentalisme gedreven.
"Het is een allesbehalve hoopvol verhaal", zegt Abicht in een slothoofdstuk. "Maar hoe duister de toekomst er ook uitziet, toch ontbreekt het in Palestina en Israël niet aan hoop." De auteurs betogen dan ook dat een tweestatenoplossing(Israël/Palestina) geen onmogelijke wensdroom is. Helaas, ze zeggen evenzeer dat het vooralsnog wachten is op een mirakel.