Wie is die mevrouw daar naast Jezus?
Mevrouw, welke mevrouw? Dat is geen mevrouw, maar een meneer, zo wist pater Ivo ons te vertellen. Het is Johannes, de leerling die bij Jezus bleef tot onder het kruis. Maar … toegegeven, die figuur lijkt verdacht veel op die ene mevrouw op dat andere beroemde schilderij van Da Vinci, namelijk de Mona Lisa. Pater Ivo verklapte ons dat Da Vinci zo als het ware zijn handtekening achterliet op dit schilderij. Wat waren we fier dat we samen een stukje van de Da Vinci code gekraakt hadden.
Het geheim van de eucharistie
Pater Ivo onthulde nog meer geheimen, vertrekkende vanuit het schilderij. Het Laatste Avondmaal herinnert ons immers aan de eucharistie, waar Jezus ons uitnodigt en uitdaagt om niet enkel aan ons zelf te denken, maar ook aan de (A)ander. De grote ‘A’ staat symbool voor God en de kleine ‘a’ voor onze medemensen.
Het kan, zeker weten
Wie Jezus volgt, moet net als Hem leren leven vanuit de liefde, Gods liefde. Het kan, dat bewees Jezus elke dag van zijn leven, en zelfs na zijn dood nog meer dan vroeger. Uitspraken zoals ‘Yes, we can’ en ‘Wir schaffen es’ zijn als het ware op het lijf van christenen geschreven. Blijven geloven dat het kan, leven vanuit de liefde in de hoop dat hier en daar Gods Rijk zichtbaar wordt. Pater Ivo gelooft het en wij ook!
Vanuit de Liefde naar het Licht
Pater Johan nam ons mee op tocht in het huis van God. Dat huis waar de ramen zo hoog zijn dat ze ons als het ware meenemen naar het Licht. God wil immers dat zijn mensen in het licht leven. Vandaar dat iedereen, groot en klein, van harte welkom zijn om zich te koesteren in Gods licht en liefde.
Klokken luiden en roepen op tot gebed
Vol vuur vertelde pater Johan ons over de klokken van de kerk die meer dan eens per dag luiden en zo ons eraan herinneren dat we welkom zijn in Gods huis om samen te bidden, te zingen en te vieren. Bovendien vertellen klokken ons zo veel meer daar elk samen zijn een eigen toon heeft. Zo luiden de klokken anders voor een eucharistieviering dan voor een uitvaart, doop of huwelijk.
Samen rond de tafel van Jezus
In de kerk zelf wees pater Johan ons op de rijke symboliek die verwijst naar Het Laatste Avondmaal. Zo werd het bezoek aan het Da Vinci Museum en het bezoek aan de abdijkeer een mooi geheel. Iedereen werd er blij en vrolijk van. Geen wonder dat we van vreugde begonnen te zingen en hierin begeleid werden door het orgel. Dat orgel, dat toch wel een heel bijzonder orgel is. Pater Johan vroeg ons hoeveel orgelpijpen er wel waren. “Vijf’ opperde een vormeling voorzichtig. Oeps, verkeerd. ‘Vijftig dan?” ‘Vijfhonderd?’ ‘Duizend?’ ….. Uiteindelijk hoorden we dat er liefst 3676 orgelpijpen zijn. Geen wonder dus dat dit orgel zo mooi klinkt!
Ga dan en doe wat ik je zeg
Deze boeiende namiddag sloten we af met een eucharistieviering. Het werd een deugddoend gebeuren waar er samen gebeden en gezongen werd. En … waar pater Johan ons wegzond met de opdracht om te doen wat Jezus vraagt: ‘Leef vanuit de Liefde en wees Licht voor je medemensen!”
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.