Een godsdienstleraar heeft een boeiende en uitdagende job. Midden de plurale cultuur gaat hij met jongeren in gesprek over geloof en leven en zoekt hij naar zin en perspectief. In deze dialoog brengt hij de rijkdom van de Bijbels-christelijke traditie binnen.
Hiertoe biedt de opleiding rooms-katholieke godsdienst aan het HDGI een degelijk vakinhoudelijk en vakdidactisch programma.
Voorwaarden
Deze opleiding is bedoeld voor kandidaat-godsdienstleerkrachten die reeds beschikken over een bewijs van pedagogische bekwaamheid, gekoppeld aan een academische Master, een professionele Bachelor of een diploma van hoger onderwijs van het korte of het lange type.
Opleiding
De opleiding bestaat uit drie delen.
- Het vakinhoudelijk gedeelte omvat 18 theologische vakken en 2 (Bijbel)seminaries. Deze gaan door op zaterdagvoormiddag van 9u00 tot 12u40 (zie vakkenoverzicht)
- Tijdens de godsdienst-didactische seminaries wordt, via interactieve leermomenten en oefensessies, gewerkt aan inhoudelijke en pedagogisch-didactische kwaliteiten. Deze seminaries gaan door op woensdagnamiddag van 14u00 tot 17u30.
- Studenten lopen een onderwijsstage, onder begeleiding van een individuele mentor.
Bekijk hier de ECTS-fiche van jaar 1
Bekijk hier de ECTS-fiche van jaar 2
NIEUW
Vanaf het academiejaar 2023-2024 is het mogelijk om als vrije student het eerste jaar godsdienstdidactische seminaries te volgen.
Flyer godsdienstdidactische seminaries
Infofiche godsdienstdidactische seminaries
Tewerkstelling
De eventuele tewerkstelling in het godsdienstonderricht of de uitbreiding van de onderwijsopdracht met lestijden godsdienst, gebeuren door de inrichtende macht van de school op voordracht van de kerkelijke overheid (inspectie-begeleiding r.-k. godsdienst).
Infofiche opleiding leerkracht rooms-katholieke godsdienst secundair onderwijs
Voor verdere informatie contacteer de directeur
Inschrijvingen
In de kijker
Op 1 maart werd via de godsdienstdidactische website Thomas (KU Leuven) een nieuw platform ontsloten: godsdienstleraar.be
Op deze site vind je een videowall en getuigenissen van 15 leraren godsdienst uit het secundair onderwijs over aspecten van hun job. Bedoeling is om hiermee het beroep van godsdienstleraar in de kijker te zetten en mensen warm te maken om op jonge of latere leeftijd de stap naar het godsdienstonderwijs te wagen.
Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking met de Erkende Instantie, Thomas en de inspecteurs-adviseurs r.-k. godsdienst.
Een kleine teaser vind je hier.
Meer info en verderkijken op: www.godsdienstleraar.be