Abdij Roosenberg in Waasmunster
In 1975 verenigden de laatst overblijvende victorinnenzusters van de toenmalige Roosenbergabdij zich met de Mariazusters van Franciscus. Er werd opdracht gegevens voor de bouw van een nieuw klooster met een bezinningsoord en museum. Op zaterdag 6 augustus 2016, op de dag af 41 jaar nadat de abdij werd ingewijd, verlieten de laatste zusters de Abdij Roosenberg. Sindsdien verblijven ze in het moederklooster van hun congregatie, in de Kerkstraat 14 in Waasmunster.
Architectuur Dom van der Laan
Dom Hans van der Laan (1904-1991) neemt in de religieuze architectuur van de 20ste eeuw een voorname plaats in. Met een beperkt aantal gebouwen in Nederland, België en Zweden is hij één van de uitzonderlijke architecten die een fundamentele bijdrage leverden aan de kerkbouw. Zijn meesterwerk is ongetwijfeld het kloostercomplex nabij Vaals, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht en waar hij ook werd begraven.
Maar ook de Roosenbergabdij is nog altijd een zeldzaam en gaaf voorbeeld van een hedendaags Gesamtkunstwerk. De expressieve architectuur is op mathematische basis gecomponeerd. Vormzuiverheid, eenvoud en een ritmische ruimtelijke ordening laten je een aangrijpende schoonheid en rust ervaren. Ruimte en vorm spelen met binnen en buiten, open en gesloten.
Meer weten