- Adres: Dorp z/n, 3473 Waanrode
- Status onroerend goed: De kerk is beschermd als monument sinds 22 november 2001.
Bezienswaardigheden
Hoofdaltaar uit eik, steen en marmer (20ste eeuw) met boven tabernakel expositietroon, aan weerszijden beeldje van Engel met Passiewerktuigen en in reliëf de symbolen van de vier Evangelisten.
Op een predella vind je een tekst in verband met de eucharistie, uit het begin 19de eeuw.
Andere waardevolle elementen:
Drie eiken biechtstoelen uit eerste helft 19de eeuw – doopvont (13de eeuw) – grafmonument van Robert de Schoonhoven (+1549) en zijn echtgenote Anna van Nassau – sacristiekast in eik uit de 19de eeuw – kerkmeestersbank uit eik (19de eeuw) – koorgestoelte uit eik (19de eeuw) – preekstoel uit eik met tegen klankbord Duif als symbool van de Heilige Geest en aan de kuip verbonden kruisbeeld (daterend van 1707) – eiken koorgestoelte met telkens vier zitplaatsen en hoofden van de evangelisten Johannes, Lucas, Marcus en Mattheüs in medaillons (eerste helft 19de eeuw) - zuidelijk eiken zijaltaar opgedragen aan de Heilige Antonius (begin 19de eeuw) - noordelijk eiken zijaltaar opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw (begin 19de eeuw).
De kerk – met drie beuken - heeft een westgevel geflankeerd door een doopkapel en toren, een schip van 3 traveeën, transept en koor met veelhoekig afgesloten apsis. De sacristie bevindt zich tussen koor en zuidtransept.
Van het oorspronkelijk gebouw uit de 16de eeuw bleven koor, noordtransept en de sacristie bewaard. Na een herstelling aan de oude kerk in 1870 werd ze voor het grootste deel vernieuwd onder leiding van architect Van Arenbergh uit Leuven in 1902. Het materiaal is baksteen met speklagen in zandsteen.
Het orgel in de Sint-Bartholomeuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde en dateert van 1817.
Huidig gebruik
Momenteel nog een viering op elke vierde zaterdag van de maand om 17.30 uur en vieringen bij Kerstmis, Nieuwjaar, Palmzondag en Pasen en Allerheiligen, een schoolviering per maand, uitvaarten, huwelijken, eerste communieviering en doopvieringen.
Ook het jaarlijkse Te Deum n.a.v. de nationale feestdag en een jaarlijks kerstconcert met lichtspektakel vinden er plaats.
Meer info over deze kerk: klik hier