Vorige week maakten wij kennis met Hugo Soens uit Kaster. Deze week zijn we te gast bij Lieven Vercruysse, die samen met priester Jan, diaken Jean-Yves, Stefanie De Witte, Annique Knockaert, Hilde Deseyn en Hugo deel uitmaakt van het pastorale team “Vincentiusgemeenschap”.
Lieven, woonachtig in Vichte, is eigenlijk beter gekend in Anzegem, in Grijsloke en op de Heirweg. Straks kunt u lezen hoe dit komt.
Jeugdjaren
Lieven groeide op in een gezin met 7 kinderen. Lieven had 3 zussen en 3 broers. Hij was de middenste in de rij.
Vader Albert was wever van beroep en was werkzaam bij het textielbedrijf Nuyttens te Deerlijk.
Moeder Agnes hield een kruidenierswinkel open in de Kerkstraat nr. 6 te Anzegem. De winkel was gelegen nabij het café Het Gemeentehuis. Lieven, die omzeggens naast de kerk woonde, werd vanaf het 2de leerjaar misdienaar. Hij is misdienaar gebleven tot zijn 21ste.
Net als bij Hugo mocht Lieven de klas verlaten bij begrafenissen. Telkens wanneer de kerkklokken werden geluid om een begrafenis aan te kondigen, was dit voor Lieven en de andere misdienaars allerminst een reden om treurig of triestig te zijn. Wel integendeel! U begrijpt waarom. Op zondag ging het vaak met z’n allen richting Tiegembos. Moeder Agnes was afkomstig van Tiegem en hield eraan om haar ouders elke zondag te bezoeken en tevens wat huishoudelijke karweitjes op te knappen.
Ondertussen konden de 7 kinderen ongeremd stoeien op en rond de speelweide van het Sint-Arnolduspark.
Nadien mochten ze met z’n allen koekenbrood met “vliegen” eten.
Met “vliegen” werd uiteraard rozijnen bedoeld. Na de lagere school volgde Lieven de richting handel in het vrij technisch instituut St.-Lucas te Oudenaarde. Het vak handel deed Lieven bijzonder graag en vader Albert dacht en hoopte stilletjes op een of andere functie in het bankwezen.
Regentaat godsdienst
In het 6de middelbaar voelde Lieven wat meer voor een sociale richting. Misschien opvoeder. Zijn priester godsdienstleerkracht raadde dit af : “ga je dit wel uithouden ? Opvoeder zijn is niet zo eenvoudig en vraagt veel van je !” Toen Lieven dacht aan een opleiding in de Godsdienstwetenschappen had de priester ook hier z’n twijfels, maar nu dreef Lieven zijn wil door. Hij heeft er nooit spijt van gehad.
In het seminarie te Gent, het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut, werd in die tijd een 2-jarige opleiding godsdienstleerkracht ingericht.
Het is daar dat Lieven zijn studies volgde. Tot midden de jaren 80 gaf de parochiepriester wekelijks een godsdienstles in elke lagere klas van de Anzegemse vrije basisscholen. Met de jaren kwam de parochiepriester niet meer aan lesgeven toe.
Na die 2 jaar Gent kon Lieven onmiddellijk op zoek gaan naar werk omdat hij vrij gesteld werd van legerdienst.
Hij was net als Hugo een tweede zoon uit een gezin van minstens 6 kinderen. Hij kon vrijwel onmiddellijk aan de slag als catechist in Anzegem, Gijzelbrechtegem en de Heirweg. Het jaar nadien met de school van de Biest kwam Lieven aan een volledige betrekking.
Kerkbaljuw
Niet alleen de catechese boeide Lieven ontzettend hard, maar ook alle activiteiten in en rond zijn kerk te Anzegem.
Als secretaris van die parochieraad, in 1985, was hij nog eens opnieuw nauw betrokken bij het kerkelijk gebeuren te Anzegem.
Hij vervulde ook jaren lang de taak als kerkbaljuw. Enkele taken van die kerkbaljuw waren o.m. openen en sluiten van de kerk, klokken luiden, rond gaan met de schaal, orde bewaren… In die tijd waren er 4 weekendmissen.
Lieven voelde zich als een vis in het water in “hotel mama” en het leven als vrijgezel zag hij heel goed zitten.
“De nachten van Grijsloke” zorgden evenwel voor een drastische wijziging. Daar ontmoette hij Anja die net als hijzelf instond voor de drankbediening tijdens dit schoolfeest. Die ontmoeting moest ontzettend intens geweest zijn want nauwelijks een jaar later gaven zij elkaar het jawoord in de kerk van Gijzelbrechtegem.
Pastoraalteam
Anja en Lieven bewonen een ruime en gezellige woning in de Koornbloemstraat te Vichte. Hun 2 zonen Senne (15) en Robbe (14) lopen school in het Sint-Jan Berchmansinstituut te Avelgem. Anja werkt als woonbegeleidster in De Bolster te Berchem en is reeds decennia lang vormselcatechiste, eerst in Vichte en daarna in haar geboortedorp Gijzelbrechtegem.
Reeds in 1999 volgde Lieven samen met Lucien Vandersteene een jaar lang een opleiding tot parochiaal teamlid. De pastorale eenheid Vincentiusgemeenschap vindt Lieven bijzonder waardevol.
Het enthousiasme van de 7 teamleden werkt aanstekelijk.
Er wordt werk gemaakt van pastorale werkgroepen zonder de eigenheid van elke parochiegemeenschap te miskennen.
Vragen naar de hobby’s van Lieven is overbodig want bij het afscheid moet ik me bijna letterlijk een weg banen tussen de vele boeken en cd’s.
StefaanArchie