Onze kerktoren staat nu al bijna twee maanden tot aan de nok in de stellingen. Enkel het kruis torent er nog bovenuit. Wie aandachtig kijkt ziet geen haan meer op dat kruis. Die is ondertussen verwijderd voor restauratie. Maar er is nog meer aan de hand.
We schreven het al: onze kerk is een stokoud zorgenkind. Het is nog steeds wachten op de restauratiepremie van de Vlaamse Overheid. Hopelijk krijgen we in 2019 het verlossend nieuws dat het geld beschikbaar wordt gesteld. Dankzij de steun van de Gemeente Stekene kunnen we de werken aan de toren al uitvoeren. En er staat heel wat te gebeuren.
De haan draait met de wind en moet alle weersomstandigheden trotseren. Momenteel bevindt hij zich in de werkplaats voor behandeling. Ook de bol op te torenspits werd ontmanteld. Het is de bedoeling om bij het terug monteren er een tekst in te sluiten als historische boodschap. De
Heemkundige Kring d’Euzie zorgt hier voor inspiratie. Meer nieuws hierover volgt later.
De leien op de torenkap zijn intussen volledig verwijderd. Ze werden afgevoerd naar de Verbeke Foundation als materiaal voor een kunstwerk. Ook dat houdt onze aandacht gaande. Ondertussen is het bevestigen van de nieuwe leien van het Vlaamse type begonnen. Het was noodzakelijk meer dan 50% van de houten dakbedekking te vernieuwen. Het hout krijgt vooraf een behandeling tegen parasieten en schimmels. De gunstige weersomstandigheden helpen mee bij het vorderen van de werken. Leien nagelen op 30 tot 40 meter hoogte is niet steeds een pretje onder een scherpe zuidwestenwind. Bezoek aan de hoge werf verhoogt het respect voor de arbeiders die in alle weersomstandigheden het werk verrichten! Onder de torenkap zit geen dakgoot. Om de spondeplank te vrijwaren van overmatige waterlast, werd een koperen kraal geplaatst zodanig dat de regen niet tegen het hout afdruppelt. Nieuwe klimhaken moeten het beklimmen van de toren vergemakkelijken, bijvoorbeeld tijdens inspecties van Monumentenwacht Vlaanderen.
De dakkapellen waren in een erbarmelijke staat. Volledige ontmanteling en herstelling in het atelier zijn noodzakelijk. Bij het herschilderen van de luiken blijven de karakteristieke kleuren van het Waasland behouden. Wit, rood en groen verwijst naar het wapenschild van het Waasland. Wit (zilver) is de raap met groene bladeren in rood (keel) veld. Op die manier blijft een eenheid in kleuren bewaard tussen kerk en gemeentehuis.
Aan het huidige tempo vorderen de werken gestadig. Wellicht zit onze toren in een nieuw kleed tegen eind dit jaar. Dan kan de aanbesteding van de overige daken gebeuren. Onze Heilig Kruiskerk zal dus nog geruime tijd in de stellingen staan. De fundering dateert van omstreeks 1220. We kunnen dus in 2020 de 800 ste verjaardag van ons kerkgebouw vieren!
Gert Laekeman en Luc De Brant Namens de Kerkfabriek Heilig Kruis Stekene