Kwetsbaarheid zien en Welzijn versterken
In een afgeladen vol parochiecentrum werd op 21 januari de eerste brede informatieronde gehouden, met het doel te komen tot de oprichting van een welzijnsschakel in ons dekenaat Brakel-Lierde. De eerste fase bestaat in het geven van de nodige informatie, later zal op basis daarvan verder gewerkt worden.
Na de verwelkoming werd het woord gegeven aan de OCMW’s van Lierde en Brakel. Voor Lierde sprak voorzitter Mevr. Katelijn Scheirlinckx, voor Brakel Mevr. Leen De Langhe en voorzitter Dhr. Marijn De Valck. Hieruit blijkt dat er al heel wat gebeurt zoals : crisiswoning bij uithuiszetting, maaltijdbediening, voedselbedeling (i.s.m. De KabaOudenaarde), kansenpas/Lierdepas (toegang tot culturele activiteiten aan lager tarief), enz. en uiteraard ook budgetbegeleiding, budgetbeheer, leefloon en schuldbemiddeling. In Brakel zijn 10 mensen met een leefloon, in Lierde 4 (hun aantal fluctueert voortdurend). Verder is er opvang voorzien voor vreemdelingen: 10 in Brakel (9 verschillende nationaliteiten) en een gezin in Lierde.
De OCMW-vertegenwoordigers konden ook al onmiddellijk enkele pijnpunten aanwijzen: zo blijkt het niet eenvoudig vrijwilligers te vinden om mensen te begeleiden of ondersteunen, ook is het verre van eenvoudig mensen in armoede te detecteren, en de begeleiding naar diensten en activiteiten voor mensen in armoede, verloopt moeizaam. De redenen hiervoor zijn o.a. het landelijk karakter van de gemeenten van ons dekenaat, de schaamte van mensen in armoede en de sociale controle (in kleine gemeenschappen kent iedereen-iedereen). De OCMW medewerkers (totaal 6,5 maatschappelijk assistenten) hebben hun handen vol en leveren, als betrokken medewerkers, zeer goed werk.
Vervolgens kwam Lieven De Pril aan het woord. Lieven is vrijgestelde voor Welzijnsschakels en legt uit hoe een welzijnsschakel werkt en van waaruit. Armoede is geen keuze of gevolg van eigen schuld, en het gaat over meer dan centen. Armoede heeft vele gezichten die o.a. te verklaren zijn vanuit de wijze waarop wij onze samenleving organiseren. En hierop wil welzijnsschakels een eigen antwoord bieden. Dit antwoord bestaat uit een vrijwilligerswerking waarbij de vrijwilligers in gesprek gaan en op weg gaan met mensen in armoede. Niet voor, maar met hen, een werking uitbouwen waarbij alle deelnemers als gelijkwaardige partners van elkaar leren. Samen dingen doen en een omgeving scheppen waarbij groeikansen ontstaan voor alle deelnemers. Hierdoor krijgen mensen in armoede zelfvertrouwen, kan hun netwerk groeien en worden zij versterkt in de ontwikkeling van hun eigen levensdoelen. Welzijnsschakels wil ook, in dialoog met het beleid, vanuit de eigen werking met de armen, werken aan maatschappelijke verandering.
Dit kan gebeuren doorheen concrete activiteiten zoals ontmoetingsmomenten van mensen met armoede-ervaring en mensen zonder armoede-ervaring, vrijetijdsactiviteiten, nuldelijns hulpverlening (voedselhulp, kledij, toeleiding naar diensten enz.), vorming (administratie, info rond eigen problemen enz.), belangenbehartiging (17 oktober, inleefweek enz.), huisbezoeken door vrijwilligers al dan niet samen met professionele hulpverleners,gespreksgroepen…
Samenwerking wordt gezocht en georganiseerd met lokale partners (OCMW, bibliotheken, verenigingen enz.) en bovenlokale partners (Welzijnszorg, Vlaams netwerk tegenarmoede,gezinsbond…) Momenteel zijn er 152 groepen in Vlaanderen, 40 in Oost-Vlaanderen waarin 4000 vrijwilligers geëngageerd zijn en 7500 gezinnen bereikt worden.
Welzijnsschakels zorgt ook voor de nodige vorming voor de vrijwilligers. Lieven gaf uitdrukkelijk mee dat vorming noodzakelijk is wil men op lange termijn met mensen in armoede kunnen blijven werken. Een duidelijk kader om naar armoede te ‘kijken’ en ermee om te gaan, is nodig.
Hierna werden de aanwezigen uitgenodigd zich te engageren voor de uitbouw van een welzijnsschakel in Brakel-Lierde. Een twintigtal mensen gaven hun contactgegevens door. Wij danken hen nu al voor hun engagement.
Zij zijn uitgenodigd voor de volgende vergadering die woensdag 17 februari, doorgaat om 19.30u. in het parochiesecretariaat. Lieven De Pril zal ons verder begeleiden in onze zoektocht.
Er is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de diakonie in ons dekenaat. Vanuit onze plaatselijke geloofsgemeenschap willen wij ons als Kerk verder inzetten als dienst aan de wereld. Samen met anderen, voor hen die het het moeilijkst hebben.
Diaken Herman Vervaet
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.