Vrijdagnamiddag hadden we met Milbia afspraak met enkele leden van ‘Commons Josaphat’ op het grote braakliggende terrein van de Josaphatsite op de grens tussen Evere en Schaarbeek. Commons Josaphat is een onafhankelijk platform van buurtbewoners en verenigingen. Wat hen bindt is het idee dat Brussel nood heeft aan een meer duurzame, participatieve en meer rechtvaardige stad. Overal in Brussel wordt al volop geëxperimenteerd met deze principes. De ontmoeting resulteerde in een boeiende en interessante uitwisseling van ideeën en ervaringen. Met dank aan An Descheemaeker van Bral en Commons voor de rondleiding en aan Matthieu voor de vlotte Spaanse vertaling!
Milbia ging deze namiddag op bezoek bij beweging.net, de koepel van diverse christelijke organisaties waaronder de mutualiteit, de vakbond, femma, Okra, de internationale beweging en andere. Carlos Ramirez van KWB wees erop dat de kantoren gehuisvest zijn in een vroegere kerk. Hij begon met uitleg over de structuur van de organisatie. Milbia vertelde over haar inzet via de Interkerkelijke Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede. Carlos, als kind met zijn ouders gevlucht uit het Chili van dictator Pinochet, kon zich goed inleven in de moeilijke opdracht van Milbia en haar collega's. De verantwoordelijke van de Brusselse afdeling van beweging.net, Pieter J. Mattheus benadrukte het belang van een nauwe samenwerking tussen de diverse organisaties. Wat Milbia volledig kon beamen want ook in Colombia versterkt een doorgedreven samenwerking de kans op slagen, en dus de kans op duurzame vrede.
Het Boodschap Instistuut en de Kameleonschool in Haren.
Om 8.30 u stond Milbia ons als op te wachten. We konden met haar kennismaken bij een lekkere tas koffie. Dank je wel Ramesh.
De leerlingen waren een en al oor voor het verhaal van Milbia. Ze stelden honderuit vragen want Milbia wist hen te boeien met het verhaal van de scholen in Colombia. Dat kinderen soms twee uur moesten stappen om op school te geraken bleef wel hangen, dat ze rubber laarsjes droegen om niet met natte voeten in school toe te komen deed sommigen toch wel nadenken. Meer hierover zal je allicht later lezen van de kinderen zelf.
Milbia had ook een speciale oproep voor de leerlingen en de juffen. Het zou heel fijn zijn voor de kinderen in Colombia als ze in contact zouden kunnen komen met de kinderen uit europa. Op de oproep of ze een briefje wilden schrijven of een mailtje wilden sturen naar de kinderen was er algemeen enthousiasme. Zeker toen ze zei dat er mogelijkheid was om met hen te skypen. De organisatie waarvoor Milbia werkt zou dan voor de vertaling zorgen. Het zou fijn zijn mocht deze oproep gehoor vinden en verder uitgewerkt worden.
Het was een deugddoende voormiddag. Eén reactie is mij bijgebleven. Bij het buitengaan van het klaislokaal zei een leerling:
Deze morgen werden we met open armen ontvangen bij den Diepen Boomgaard. Samen met Milbia bezochten we het veld, de serre en de winkel en kregen we deskundige uitleg over de verschillende manieren van aanplanten, biologische onkruidbestrijding en allerlei teelten. De hele dag was de zon van de partij. Na het middagmaal gingen we naar Oxfamwereldwinkel en passerden we in GC De Kriekelaar waar de groentenpaketten wekelijks worden geleverd.
Milbia is heel tevreden over de dag! vond het bezoek aan de boerderij heel interessant, evenals het systeem van solidaire markt. Ook en de oxfam wereldwinkel vindt ze interessant want zoiets bestaat niet in Colombia.
Milbia wordt opgehaald door het gastgezin bij Broederlijk Delen in de Huidevetterstraat.
"Wel een beetje ongelukkige begin, haar gsm is gestolen is bij het binnengaan van het metrostation Lemonnier... niet leuk, want het was een geschenk van haar moeder en een manier om via whatsapp te communiceren met thuisfront. We zien wat we kunnen doen. "
's Avonds is er een warm onthaal bij het gastgezin door enkele leden van de werkgroep. Milbia vertelt enthousiast over haar werk en is een gedreven vrouw.
Op de vraag van Broederlijk Delen of wij, in het kader van het project van dit jaar, een Colombiaanse getuige voor één week willen huisvesten heeft de pastorale ploeg 'ja' gezegd.
Er is een werkgroep Colombia opgericht en die komt sinds oktober vorig jaar regelmatig samen. Doel: een weekprogramma uitwerken, waarin de getuige kan kennismaken met de manier waarop wij hier leven en werken en waarbij ze zelf kan getuigen vanuit haar werk in Colombia.
Sinds begin december weten we dat het om Milbia gaat. Wie is Milbia en wat doet lees je hieronder:
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.