De inspecteur–adviseur katholieke godsdienst is bevoegd voor de inspectie–begeleiding van de vakinhoud en vakpedagogie r.-k. godsdienst (zie ook functiebeschrijving), met bijzondere zorg voor de kwaliteit van het godsdienstonderricht en het welbevinden van de godsdienstleraar. In het centrum van de aandacht staat de realisering van het leerplan en de levensbeschouwelijke vorming en groei van elke leerling.
De inspecteurs–adviseurs worden aangesproken i.v.m. alle aanstellingen van godsdienstleraren. Voor het officiële onderwijs neemt dhr. Steven Cappellen deze taak op. In het vrij katholiek onderwijs wordt dhr. Peter De Burghgraeve hiervoor aangesproken.
De inspectie van de school wordt vooraf aangekondigd. Ze betreft de realisering van het leerplan, het gebruik van de uren voor het vak, de lokalen, de vakvergaderingen, het vakdossier, de evaluatie en mogelijk bijzondere thema’s die aansluiten bij de aandachtspunten van de inspectie voor de andere vakken.
De inspectie-begeleiding heeft een bijzondere aandacht voor de beginnende godsdienstleraren, met meer klemtoon op begeleiding dan op inspectie. Het is de bedoeling dat deze leraren in het statuut TABD (tijdelijke aanstelling van bepaalde duur) op zijn minst tweemaal door middel van een klassenbezoek (met aansluitend gesprek) begeleid worden.
De inspectie–begeleiding woont graag een vakvergadering of een pedagogische studiedag bij of ondersteunt deze.
Indien de inspectie-begeleiding de leraren uitnodigt voor een regionale of diocesane vakvergadering verwacht zij een goede vertegenwoordiging uit elke school. Ook verwachten we godsdienstleerkrachten op geregelde tijdstippen op nascholingen en begeleidingsactiviteiten.
Voor wat r.-k.-godsdienst in scholen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen betreft, werkt de inspectie-begeleiding schouder aan schouder met de pedagogische begeleidingsdienst bij de ondersteuning van het opvoedingsproject.