Bij ons thuis
Om een geliefde te herinneren, kan het zinvol zijn om samen een herinneringsdoos of een herinneringskist te maken. Samen met de kinderen kan je de buitenkant versieren met foto’s, tekeningen of een symbool dat je aan de overledene doet denken. Binnenin stop je alles wat jullie op de een of andere manier met hem of haar kan verbinden: een kledingstuk, foto’s, symbolen, een knuffel, tekeningen, een briefje met een anekdote, natuurelementen enzovoort. Je kan deze doos bovenhalen op momenten dat iemand verdrietig is, of op speciale momenten: de verjaardag van de overledene, op feestdagen of op momenten waarvan je vindt dat hij of zij er bij had moeten zijn.
Het is niet elk jaar mogelijk om de overledene ‘samen’ met andere gezinsleden te herinneren. Dat hoeft ook niet en dat is soms ook niet wat de gezinsleden nodig hebben.
Dan is het beter om elk te gunnen wat hij of zij nodig heeft, en nadien weer samen te komen, dankbaar dat men elkaar die ruimte kon geven.
Dit aftoetsen is belangrijk, want iedereen heeft een eigen rouwstijl, eigen dingen waaruit troost gehaald wordt, eigen manieren om te gedenken. Het ene kind zal graag samen met mama of papa iets doen, het andere kind herdenkt iemand liever in zijn eentje. Het ene is niet beter dan het andere, het is gewoon anders. Het is vooral belangrijk om die gevoeligheden en eigenheden te respecteren.
Het herdenken van een overledene kan op heel uiteenlopende manieren. Elke manier is goed, afhankelijk van wat eenieder nodig heeft.
Enkele aanvullende suggesties ter inspiratie:
- een bloemenwei zaaien ter nagedachtenis,
- een troostboom planten,
- een boekje maken met foto's, herinneringen,
- luisteren naar de favoriete muziek van de overledene,
- een fotocollage maken met plekken en voorwerpen die herinneren aan de overledene,
- iets doen wat de overledene vroeger deed, bijvoorbeeld een bepaald soort koekjes bakken,
- een ballon oplaten met een boodschap erin,
- een papieren bootje of een fles te water laten met een boodschap erin,
- op een steen een wens schrijven en die leggen op een plek die voor jou of jullie bijzonder is,
- de fijnste eigenschap van de overledene zoeken en bekijken hoe je dat zelf kan verderzetten,
- naar het favoriete restaurant van de overledene gaan,
- naar de begraafplaats gaan,
- een sport beoefenen die de overledene graag deed,
- samen iets leuks doen om aan te tonen dat je ondanks alles het leven verder opneemt.