Liefde is een werkwoord, weten we intussen. Ook het kerkelijk huwelijk is geen garantie op een huwelijksleven zonder zware stormen en mogelijke schipbreuken. Trouwen voor de kerk is een engagementsverklaring waarbij een vrouw en een man zichzelf aan elkaar schenken en beloven elkaar lief te hebben en te waarderen voor de rest van hun leven. Ze vertrouwen hun samenleven daarbij toe aan Gods liefde, en vragen Hem om zegen over hun relatie. In het kerkelijk huwelijk beloven partners altijd weer kansen te scheppen voor elkaar om opnieuw te beginnen. Net zoals God doet, overigens. Hun relatie wordt afgestemd op Gods onvoorwaardelijke liefde voor iedere mens.
Ben je actief als huwelijksvoorbereider of zijn jullie van plan kerkelijk te trouwen? Dan ben je hier aan het juiste adres voor vragen rond trouwen voor de kerk, inspiratie voor de huwelijksviering en werkvormen voor huwelijksvoorbereiding.
Contact
Dienst Parochiecatechese/Gezinspastoraal Els Agten Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt ☏ 011 24 90 15 | ✉ email Els Agten
De bisschoppen van België gaven in hun pastorale brief bij Amoris laetitia van mei 2017 aan dat vandaag een degelijke en intense huwelijksvoorbereiding nodig is om de rijkdom van het huwelijkssacrament en het geloof te leren kennen, er verder in te groeien en thuis te komen in het leven van de kerkgemeenschap. Huwelijksvoorbereiding krijgt op die manier een meer initiërend karakter.
In mei 2018 verscheen ‘Liefde en geloof verbinden’ waarin de bisschoppen de inhoudelijke stappen toelichten die hierbij dienen gezet en die richting geven aan het traject van huwelijksvoorbereiding in de komende jaren.
Hieronder vind je het aanbod van materiaal dat onze dienst ontwikkelde en ook de materialen die interdiocesaan beschikbaar zijn.
Een koffer met met handvaten, ideeën, werkvormen, methodieken, materialen en voorbeeldteksten om begeleiders en kandidaat-trouwers te ondersteunen in de huwelijksvoorbereiding. De materialen in de koffer zijn geschikt voor sessies in groep, zowel als voor individuele huwelijksvoorbereiding.
Je kan de huwelijkskoffer uitlenen via de docdienst van de bibliotheek van het seminarie van Hasselt.
Een brochure met verschillende methodieken voor huwelijksvoorbereiding en praktische tips en info over de huwelijksliturgie. In deze brochure vind je een uitgewerkt kerkparcourswaarbij de huwelijksvoorbereiders de koppels (letterlijk) op sleeptouw nemen doorheen het kerkgebouw en de huwelijksliturgie. Koppels kunnen de brochure ook als een stappenplan gebruiken om hun huwelijksviering voor te bereiden.
Klik hier om de brochure te downloaden. Je kan de gedrukte versie kopen in de winkel van het Pastoraal Informatiecentrum (€8).
Deze werkvorm, die deel uitmaakt van de huwelijkskoffer, laat je samen met koppels 5 betekenissen van het sacrament van het huwelijk ontdekken. In een (schat)kistje zijn verschillende voorwerpen terug te vinden die 5 betekenissen van het sacrament verduidelijken: het sacrament van het huwelijk als verbinding, bezegeling, geschenk, belofte en zegen.
Je kan de huwelijkskoffer uitlenen via de docdienst van de bibliotheek van het seminarie van Hasselt.
De digitale tochtkaart reikt koppels tijdens een zelfgekozen wandeling in zes tussenstops telkens een impuls aan om met elkaar in gesprek te gaan en dit via de smartphone.
Een brochure met verschillende methodieken voor huwelijksvoorbereiding en praktische tips en info over de huwelijksliturgie. Je kan de brochure als een stappenplan gebruiken om je huwelijksviering voor te bereiden.
Klik hier om de brochure te downloaden. Je kan de gedrukte versie kopen in de winkel van het Pastoraal Informatiecentrum (€8).
De digitale tochtkaartreikt koppels tijdens een zelfgekozen wandeling in zes tussenstops telkens een impuls aan om met elkaar in gesprek te gaan en dit via de smartphone.
De zesde scheppingsdag is een dag om lief te hebben. Door voor elkaar te zorgen en elkaar graag te zien, kunnen wij het op aarde ook goed en mooi maken. Liefde vraagt tijd. Voor een koppel is gezamenlijke tijd belangrijk: tijd om echt op elkaar betrokken te zijn en er voor elkaar te zijn. Gezamenlijke tijd is er zelden zomaar. Gezamenlijke tijd moet gepland worden. Ook als gezin is het belangrijk om gezamenlijke tijd te plannen. Hoe groter de kinderen worden met elk een eigen agenda, hoe moeilijker het is om iedereen op hetzelfde moment samen te krijgen. Deze tochtkaartbiedt zes tussenstops met telkens een kleine opdracht om als koppel en als gezin aan de slag te gaan. Soms werk je met z’n tweeën, soms ga je even alleen aan de slag.