Samen op tocht: verkennen en ontdekken, in beweging komen en bewogen worden, luisteren, spreken, doen, zingen en ontspannen, geven en ontvangen, elkaar ontmoeten en verrassen, verwonderd zijn en verrijkt worden, gevoed en geïnspireerd terug naar huis gaan. |
|
Het tochtmateriaal dat je hier vindt, is door verschillende vormingsdiensten in de Vlaamse kerkgemeenschap uitgewerkt voor een activiteit met kinderen, jongeren en volwassenen van elke leeftijd. Jong en oud samen dus.
Sommige (wandel)tochten zijn uitgewerkt in het kader van de sacramentencatechese, om zo de gezinnen van eerstecommunicanten of vormelingen uitdrukkelijk te betrekken bij het voorbereidingstraject.
Andere tochten of werkvormen zijn ontwikkeld als kant-en-klaar intergenerationeel materiaal voor geloofsgemeenschappen en organisaties met een aanbod rond geloof en leven. Deze tochten bieden kansen tot vorming, ontmoeting en uitwisseling over geloof en leven voor mensen van verschillende leeftijden samen. Omdat deze tochten uitgewerkt zijn met gezinnen en families voor ogen – kinderen met hun ouder(s), broer(s) en zus(sen), grootouder(s), peter(s) en meter(s) – kunnen ze gemakkelijk geïntegreerd worden in een catechesetraject.
De tocht ‘Welkom in mijn huis’ – voor eerste communicanten en hun gezin – vindt in eigen huis plaats.
'Het geheim van Hildegard', 'Bijbelse beestenboel', de 'Herdertjestocht', de 'Lichtmis-luisterwandeling' en de Sint-Valentijnswandeling kan je ook met je eigen gezin of familie alleen doen.
Eerste communietocht
De eerste communietocht is een symbolische tocht in het kerkgebouw die de kinderen in gezinsverband afleggen in voorbereiding op hun eerste communie. Ze passeren zeven haltes. Telkens wordt een aspect van de geloofsgroei belicht en worden kinderen en ouders met elkaar in gesprek gebracht over geloof en leven. De tocht is zo opgevat dat de kinderen en hun ouders hem zelfstandig kunnen doen. De volwassenen krijgen een volgboekje en de kinderen een routekaart. Catechisten en leerkrachten kunnen instaan voor een goed onthaal en voor verdere begeleiding. Het materiaal is speels en eigentijds uitgewerkt en vormgegeven. De tocht is ook eenvoudig transporteerbaar en op te zetten.
Deze tocht werd samengesteld door CCV in het bisdom Gent.
Meer informatie over deze tocht (via de website van het Sint-Baafshuis Gent)
Uitleenpunten:
Vormseltocht
Hoe breng je kinderen en volwassenen in gesprek over geloof? Hoe kunnen ze samen de betekenis van het vormsel ontdekken?
Tijdens de Vormseltocht doorlopen de vormselkandidaten en hun ouders in het kerkgebouw een parcours dat uit 7 ankerplaatsen bestaat. Ze staan stil bij geboorte en doopsel, bij de betekenis van zalving en handoplegging. Ze ontdekken hoe de eucharistie voor christenen bron is van vreugdevol samenleven en wat het betekent te leven in de kracht van Gods Geest. Bij het kruis worden ze uitgenodigd tot een eenvoudig gebed.
De Vormseltocht maakt deel uit van een pastoraal bij het vormsel die gericht is op een voortgaande initiatie in geloof, leven en liturgie van de kerkgemeenschap. De tocht kan georganiseerd worden op elk moment van het vormseltraject: op een namiddag bij de inschrijving, als catechese moment voor of na een eucharistieviering, ter vervanging van een ouderavond, enzovoort.
De vormelingen ontvangen een orgineel opdrachtenboekje.
Deze tocht werd samengesteld door CCV in het bisdom Gent.
Meer informatie over deze tocht (via de website van het Sint-Baafshuis Gent)
Uitleenpunten:
Family Time – een Bijbelse bezinningstocht over tijd
‘Family Time’ is een parcours voor jong en oud langs de zeven dagen van het eerste scheppingsverhaal. Elke dag gaat over de plaats die tijd inneemt in ons leven. Elke halte belicht een ander aspect van tijd: een tijd om te geven, een tijd om te kiezen, een tijd om te groeien, een tijd om te stralen, een tijd om in actie te komen, een tijd om lief te hebben, een tijd om samen te zijn.
Deze tocht kan tegen een vergoeding ontleend worden door parochies en andere geloofsgemeenschappen, gezinsbewegingen, spiritualiteitsgroepen, verenigingen, … De tocht is in eerste instantie opgezet en bedoeld voor gezinnen in de brede zin van het woord: ouder(s), grootouder(s), meter(s) en peter(s) samen met (klein)kind(eren) vanaf 5 jaar.
De tocht is geen wandeling, maar speelt zich af op één locatie, in een kerk bijvoorbeeld of in enkele parochie-, klas- of verenigingslokalen. Deze tocht duurt gemiddeld anderhalf uur.
Elke deelnemer ontvangt een tochtboekje. Op de linkerpagina staat een inhoudelijke overweging bij elke scheppingsdag: een eenvoudige tekst voor kinderen en een meer uitgebreide tekst voor volwassenen.
Op de rechterpagina staat telkens een bijhorende opdracht, die aangereikt wordt als uitnodiging tot een (geloofs)gesprek.
Deze tocht werd ontwikkeld door de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP), in samenwerking met CCV.
Meer uitgebreide informatie over doelgroepen, toepassingsmogelijkheden, praktische organisatie, begeleiding, tochtmateriaal, uitleenpunten, vergoeding enz.
Lees hier een ervaringsbericht van een deugddoende gezinscatechese met Family Time
Gezinswandeling 'Als pelgrims de tijd beleven'
De gezinswandeling ‘Als pelgrims de tijd beleven’ is ideaal voor ouders en grootouders met jonge kinderen, als activiteit voor gezinnen in een geloofsgemeenschap of tijdens gezinsvakantiedagen meer meerdere gezinnen samen.
Slechts enkele begeleiders en een rugzak met zeven voorwerpen zijn nodig om deze tocht van een tweetal uur te organiseren in een rustige, landelijke of bosrijke omgeving.
Deze gezinswandeling werd samengesteld door de werkgroep Pelgrimspastoraal Bisdom Hasselt.
Download de gezinswandeling 'Als pelgrims de tijd beleven'
Bijbelse beestenboel – Met de familie op ontdekkingstocht in dierenpark Planckendael in Mechelen
Verken samen met Noach de Bijbelse beestenboel in dierenpark Planckendael in Mechelen.
Deze tocht kan je zowel als gezin (apart) als samen met andere gezinnen doen, bijvoorbeeld in parochieverband.
Tijdens de zoektocht gaan jullie op pad met de zonen van Noach en de dieren na de zondvloed. Noach zal jullie uitdagen om zorg te dragen voor de dieren. Ook ontmoeten jullie Job, een andere vriend van God. In zijn gesprek met God komt hij veel te weten over de dieren die hem omringen, Job wil graag zijn kennis met jullie delen.
Wat heb je nodig voor de zoektocht?
Niet zo veel. Je hebt uiteraard een exemplaar van de zoektocht nodig.
Daarnaast voorzie je best een Bijbel, pocketversie. Is het moeilijk om een Bijbel mee te nemen? Dan kan je altijd gewoon iets op internet opzoeken of op voorhand een Bijbel app installeren op je smartphone.
Deze zoektocht werd samengesteld in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.
Download hier de zoektocht ‘Bijbelse beestenboel’ (via de website van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen)
Familietocht ‘Tussen Bijbelse bomen’
Wist je dat er veel soorten bomen in de Bijbel vermeld staan? Dat de ceders van Libanon wel zeventig keer vernoemd worden in de Bijbel? En dat veel wijze mensen ‘onder een boom’ gingen zitten?
Ga zelf ‘zitten onder een boom’ en laat je meevoeren door de schoonheid van het woud. Ga tussen de bomen op zoek naar de link met Bijbelverhalen, Bijbelse en andere figuren – zoals Job, Jona en mysticus Ruusbroec – die zich lieten inspireren door bomen.
Deze tocht werd samengesteld in het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen.
Vertrekpunt bij de uitwerking van deze familietocht was het bosmuseum in Hoeilaart. Je kunt je door deze tocht laten inspireren om een gelijkaardige tocht in een ander groot bos of woud uit te werken. Meer informatie hierover vind je in de handleiding.
Download hier de handleiding (via de website van het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen)
Download hier het boekje voor de deelnemers (via de website van het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen)
Info over deze tocht op de website van het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen
Intergenerationele catechese ‘Marcus aan het woord’
Deze catechetische wandeling is uitgewerkt voor de 1ste zondag van de advent in het B-jaar. Volwassenen, jongeren en kinderen maken samen kennis met de evangelist Marcus en zijn evangelie.
Deze catechese duurt anderhalf uur, is geschikt voor 100 deelnemers (5 groepen van max. 20 deelnemers) en vindt binnen plaats, op vijf plaatsen in de kerk of in een (parochie)zaal. Ze kan voorafgaan aan of aansluiten bij de zondagsviering.
Deze intergenerationele catechese is ontwikkeld in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.
Download hier de handleiding
Alle bijlagen zijn vrij online beschikbaar (via de website van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen).
Welkom in mijn huis – tochtkaart voor eerste communie
De tochtkaart wil eerste communicanten en hun gezin thuis laten stilstaan bij de band tussen het dagelijkse leven en de eucharistie. Het gezin gaat samen op stap in eigen huis. De eerste communicant wijst de weg aan de hand van de tochtkaart en een reeks fiches.
Aan vijf plaatsen en kamers in huis zijn denk- en doe-opdrachten gelinkt. De tocht kan in meerdere etappes gedaan worden.
► Download hier de printvriendelijke versie (tochtkaart en fiches)
► Download hier de digitale tochtkaart
De tochtkaart werd ontwikkeld door de dienst Parochiecatechese in het bisdom Hasselt.
Lees ook: 'Welkom in mijn huis', tochtkaart voor eerste communie