De derde nieuwsbrief van Attent is zonet verzonden op een wel heel bijzonder moment. Net voor Goede Vrijdag maken we een terreuraanslag mee in ons eigen land, ook met dodelijke slachtoffers en gewonden, zoals in vele andere landen in de wereld. Geweld raakt ons allemaal, veraf en dichtbij. En ook ons meeleven met alle slachtoffers kent vandaag geen grenzen meer. We houden hierbij uitdrukkelijk halt. Wetend dat we daarna weer in beweging moeten komen, om te blijven werken aan een vredevolle samenleving. Ook in Syrië waar vorige week de treurige vijfde verjaardag van de oorlog in het nieuws was.
ATTENT wilde voor Goede Vrijdag een publieke oproep doen voor het ondersteunen van de vluchtelingen, die bij ons erkend worden en bescherming genieten. Zij worden nu geconfronteerd met de zeer moeilijke zoektocht naar een woonst. Het is geen toeval dat vanuit het middenveld projecten worden opgezet en medewerkers worden aangeworven om deze grote uitdaging voor onze samenleving mee het hoofd te helpen bieden. Het kan toch niet zijn dat mensen die een levensgevaarlijke tocht achter de rug hebben, bij ons geen vaste grond kunnen vinden? Die maatschappelijk inzet is de goede spirit en een bron van hoop in bange tijden. De volledige tekst volgt nu hieronder.
Vaste grond
Op Goede Vrijdag herdenken christenen het verraad, het lijden en de dood van Jezus Christus. Vandaag vieren we deze dag vanuit ons intense verbondenheid met mensen waar ook ter wereld die nu te maken hebben met lijden, verraad of het risico lopen de dood te vinden. Het netwerk Attent wil vanuit dat gelovig engagement een signaal aan het beleid geven.
In het bijzonder zijn we uiterst bezorgd over de groeiende woningnood in Vlaanderen. Alle onderzoeken bevestigen een acuut probleem in volledige woonmarkt. Sociale organisaties hebben de voorbije jaren steeds opnieuw in acties en in beleidsgesprekken aan de alarmbel getrokken. Onze netwerkleden worden dagelijks geconfronteerd met vrouwen met kinderen, gezinnen, niet begeleide minderjarigen,... die letterlijk moeten overleven in de straten van onze steden. Met veel vrijwillige inzet en grote betrokkenheid zetten deze organisaties hun schouders onder initiatieven om de ergste nood te lenigen.
We staan voor een grote maatschappelijke uitdaging, waar overheid en sociale organisaties samen hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Denken dat deze problematiek kan worden opgelost door het ‘vermarkten’ van het sociaal beleid, in het bijzonder de opvang van dak- en thuislozen is een zorgwekkende evolutie.
De bijzonder kwetsbare positie van mensen die op straat moeten overleven is de voorbije week scherp aangetoond door diverse getuigenissen naar aanleiding van onrechtmatig politiegeweld of machtsmisbruik in Antwerpen.
Kwetsbare groepen horen niet op straat. Ze hebben nood aan een woning en dus een domicilie. Pas dan kunnen ze de hun toegezegde rechten bekomen. Zo hebben erkende vluchtelingen recht op OCMW-steun. Maar de realiteit leert dat ze die OCMW-steun, huurwaarborg en installatiepremie pas ontvangen als ze een woning gevonden hebben op het grondgebied van de gemeente. Pas dan wordt hun recht op steun feitelijk ‘geopend’. Daarom roepen we huiseigenaars uitdrukkelijk op om betaalbare woningen ter beschikking te stellen van deze groep. Ze kunnen rekenen op onze steun.
We geloven dat ook politici volop in de wereld staan. Ze zijn zich bewust van problemen zoals wereldwijde ongelijkheid, de klimaatproblemen, de daaruit volgende vluchtelingenstromen. Maar ondanks dat bewustzijn nemen de problemen hand over hand toe en blijft het wachten op doortastende maatregelen. Ons netwerk is actief op het vlak opvang van vluchtelingen, de aanpak van armoede, de zorg om ecologie, internationale solidariteit en vredesdialoog. Telkens zijn het vrijwilligers die met veel engagement en een groot hart de gaten vullen die in de verzorgingsstaat meer en meer vallen. Wij verwachten van beleidsmakers een concreet engagement dat zich vertaalt in daden van zorg en van rechtvaardigheid.
Verder nieuws uit de nieuwsbrief vindt u via deze link.