We zitten aan tafel met vier mensen van MCA, Machine Coöperatie Agropolis: voorzitter Jos Hoeken, ondervoorzitter Tonny Pouls, secretaris Wim Rutten en Mario Fiddelaers die voor het onderhoud en de planning instaat. Zij vertellen enthousiast over de kerntaak van MCA: het delen van landbouwmachines:
“MCA ontstond in 2016. Het is een samenvoeging van MCK, de Machine Coöperatie Kinrooi en MCM, de Machine Coöperatie Molenbeersel” begint Jos het verhaal. “Beide coöperaties stelden landbouwmachines ter beschikking van de aangesloten boeren. MCA heeft alles overgenomen. Wij hebben nu zo’n 80 machines ter beschikking. Die bevinden zich op Agropolis waar we ruime hangars, een groot onderhoudsatelier, weegbrug en burelen hebben.”
Het blijkt vooral om machines te gaan die de boeren maar een beperkte periode van het jaar nodig hebben: een spitmachine, mestton met injecteur, bemester, graszaaimachine, maïsplanter, enz….
Tonny: “Als elke boer apart die machines zou aankopen is dat voor hem niet rendabel. Nu koopt MCA ze aan en verhuurt ze aan wie ze nodig heeft. We rekenen daarvoor een prijs per hectare (maïsplanter b.v.), per halve dag (kiepwagen) of per ton (mestton). We hebben ruim 75 leden, voornamelijk uit Kinrooi, maar ook uit Maaseik en Bree. Om lid te worden moet je een coöperatief aandeel van 1.500 euro kopen.”
Wie een machine wil uitlenen, reserveert die bij Mario: “Niet altijd even gemakkelijk. Vaak willen meer boeren tegelijk dezelfde machine hebben. Of hebben ze een machine gereserveerd maar kunnen ze die niet gebruiken omdat het regent. Dan moet ik naar oplossingen zoeken. We werken nu aan een digitalisering zodat de verhuur wellicht wat makkelijker wordt.”
Mario moet er ook voor zorgen dat de machines in goede staat gehouden worden, dat defecte machines worden gerepareerd én dat alles tijdig wordt gefactureerd.
Wim: “Als bestuur denken we na hoe we op een duurzame en efficiënte manier kunnen werken. Onlangs is er een werkgroepje met jonge boeren gestart om na te gaan hoe we moderne technieken kunnen hanteren: GPS-gestuurde machines, een bodemscanner die meer inzicht geeft in de structuur van het veld, intelligente machines om zuiniger met mest om te gaan, enz… Precisielandbouw is de toekomst.”
Over de aankoop van nieuwe machines wordt grondig nagedacht. “Ze moeten duurzaam zijn. Wij willen steeds minder sproeistof en minder mest gebruiken en efficiënter met zaad omgaan” zegt Jos.
Sommige machines komen er omdat de wetgeving wijzigt. Tonny: “De boeren mogen niet tot op de rand van hun perceel planten, maar moeten een stukje laten liggen. Wij kochten een wendbare klepelmaaier om die rand te onderhouden. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. We willen ook een houthakselaar kopen omdat men het hout niet meer mag opstoken.”
En ook aan het milieu wordt de nodige aandacht besteed. Wim: “we hebben een afspuitinstallatie waarbij olie en vet gescheiden worden van het vuil. Als een boer gewasbeschermingsmiddelen gespoten heeft, wordt die sproeitank grondig gereinigd en de sproeistof opgevangen.”
En MCA wil zelf ook een ecologisch voorbeeld zijn. Zopas werd het weiland rond het bedrijfsterrein met palen en draad afgemaakt. “Binnenkort komen hier levende grasmaaiers, een kudde schapen, om dit gras kort te houden” besluit Mario lachend.
Jan Lamberigts
Onderschrift foto:
MCA deelt zijn machines met de landbouwers. V.l.n.r. voorzitter Jos Hoeken, secretaris Wim Rutten, ondervoorzitter Tonny Pouls en Mario Fiddelaers, verantwoordelijk voor verhuur en onderhoud. © Ludo Vanderhoven