De Psalmen hebben ons iets te leren. Ze vertellen iets over de geloofservaringen van het Israëlitische volk. Maar ze hebben ook aan ieder van ons - hier en nu - iets te zeggen. Ben je benieuwd wat precies? Ga je de uitdaging aan om in de leerschool te gaan bij de Psalmen?
Waarom de Psalmen?
De psalmen vormen in de Bijbel een bijzondere verzameling van 150 gebeden. De grote thema's uit de geschiedenis van God met zijn volk komen er in aan bod. Ook wordt er in alle menselijke toonaarden gezongen: er is plaats voor vreugde en verdriet, voor hoop en teleurstelling. Het Boek van de Psalmen wordt vaak ook beschouwd als het meest gebruikte van alle bijbelse geschriften. Dat heeft te maken met het feit dat het een liturgisch boek is, bedoeld voor het gebed en de eredienst in en rond de joodse tempel en de synagoge. Jezus moet de psalmen uit het hoofd gekend hebben, er voortdurend mee gebeden hebben en er zijn eigen roeping mee verstaan hebben. Van meet af aan zijn de psalmen dan ook de grondstof voor het christelijk gebed.
Materiaal
Bij de keuze van de psalmen voor de verschillende bijeenkomsten is gezocht de belangrijkste psalmgenres aan bod te laten komen. Elke psalm resoneert bovendien met wat de liturgie viert in de periode dat de bijeenkomst plaatsvindt.
Achtereenvolgens nemen we je mee in een verkenning van:
- de pelgrimspsalmen aan de hand van Psalm 122
- de vertrouwenspsalmen aan de hand van Psalm 139
- de koningspsalmen aan de hand van Psalm 72
- de klaagpsalmen aan de hand van Psalmen 42-43
- de boetepsalmen aan de hand van Psalm 51
- de paaspsalmen of hallel-psalmen aan de hand van Psalm 118
- de scheppingspsalmen aan de hand van Psalm 8.
Iedere deelnemer ontvangt een werkmap waarin alle nodige bronteksten en duiding verzameld zijn.
Werkwijze
We gaan stap voor stap de wereld van de psalmen in en komen zo thuis in het bijbels Godsgeloof. Dat is niet iets om alleen te doen, maar met tochtgenoten, een klein jaar lang. Voorkennis is niet vereist.
Elke maand staat één psalm centraal. We maken tijd om de psalmtekst te laten spreken en zoeken uit wat hij vandaag voor ons nog kan betekenen. Na een eerste uitwisseling brengt de groepsbegeleider achtergrondinformatie aan, bijvoorbeeld over de context waarin de psalm tot stand is gekomen. Daarna verkennen we in gesprek welk licht deze psalm werpt op onze eigen geloofsweg. We sluiten elke sessie af met een moment van gebed.
Waar en wanneer?
We ontmoeten elkaar op de startavond van het Bijbels Leerhuis op 8 oktober 2020.
Daarna gaan we zeven bijeenkomsten samen op weg in een leerhuisgroep naar keuze.