... een plaats om tot stilte te komen ... een plaats om een kaarsje te branden ... een hoekje met leesmateriaal ... een plek voor kleine ontmoetingen ... een gebedsblaadje ... een plek om beelden te zien die helpen groeien in geloof
Een open kerk kan een plaats zijn om mensen te helpen met hun geloof bezig te zijn. De veertigdagentijd is een ideale periode om hier nog meer gebruik van te maken. Op de lanceeravond van Broederlijk Delen heeft de Commissie Liturgie tijdens de workshop 'samen vasten vieren' inspirerend materiaal en websites aangeboden die kunnen gebruikt worden in open kerken.
Bijbelvast met Daniël: een digitale inspiratiereeks
Bijbelvast is een digitale inspiratiereeks die CCV - Christelijke Cultuur Vandaag jaarlijks aanbiedt in de veertigdagentijd.
Dit jaar zal het boek Daniël onze gids zijn. Het is terug te vinden in het Oude Testament. Het verhaal over 'Daniël in de leeuwenkuil' doet misschien wel een belletje rinkelen. Daniël bevindt zich doorheen het gehele boek eigenlijk 'tussen de leeuwen'. Deze leeuwen en andere beesten staan symbool voor de dreiging die uitgaat van de heersers van het land waarin hij zich bevindt. Daniël leeft immers niet langer in Juda, maar werd samen met zijn vrienden in ballingschap naar Babylon gevoerd. Hoewel Daniël en zijn vrienden beestachtig behandeld worden, blijven ze trouw aan de God die hun leven redt en die hoop in het vooruitzicht stelt.
De inspiratiereeks start op maandag 12 februari en loopt tot 22 maart 2024. Op die manier is het traject afgerond in de week voor de Goede Week.
Materiaal voor gezinnen, eerste communicanten en vormelingen
Materiaal voor eerste communie en vormselvind je op de pagina's van parochiecatechese met o.a. materiaal om te werken rond Aswoensdag.
De reeks Mosterdzaadjes op graagsamen.be zorgt voor een Bijbeltekst op kindermaat met een verwerkingsvraag en een opdracht.
In de reeks Kleurrijk Jaar vind je ook inspiratie om te werken rond Aswoensdag, Veertigdagentijd, Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Pasen...
Tekst, podcast en film van het Catechesehuis brengen het verhaal van het lege graf en de verrijzenis van Christus
Het paasproject: een drieluik
1. Een reflectie in dialoogvorm: Een uitgeschreven tekst (3 A4) in de vorm van een gesprek tussen drie personen. Deze tekst kan tijdens het paasweekend gelezen worden als reflectie op het verhaal van het lege graf. De tekst kan ook ter vervanging van de homilie gebruikt worden (duur: 8 minuten).
2. Podcast: Van de tekst is een podcast van 8 minuten gemaakt.
Deze kan gebruikt worden als hulpmiddel voor degenen die de tekst willen
voorlezen.
3. Film: Op basis van de tekst en podcast is een film van 17 minuten gemaakt. De film kan vertoond worden in woonzorgcentra, tijdens godsdienstlessen op school, kerken, door verenigingen en zelfs in familieverband.