Wim Corbeel, pastoraal medewerker in onze eenheden, verzorgt wekelijks ook een podcast voor Kerknet. Dat is een soort radio-uitzending die je op om het even welk moment kan beluisteren via een website. Het gaat meestal om interviews met gespreks gasten over hun geloof, hun ervaringen met geloofsgemeenschappen en hun gelovige inzet. In de reeks "Katholieke Hier en Elders" vertellen katholieken uit eigen land hoe de geloofs- en kerkbeleving in andere landen ons kunnen inspireren, in "Geloof en Cultuur" getuigen mensen dan weer hoe een bepaald boek of een zekere film of muziekstuk hun geloofsweg heeft bepaald.
't Gesprek - 20 jaar Thomas: een reis door de tijd met Didier Pollefeyt
Mede oprichter Didier Pollefeyt gaat de moeilijkheden bij het ontstaan en de ontwikkeling van de Thomas website niet uit de weg. Toch is zijn verhaal er één van hoop: hij schetst hoe de site van een ‘lege doos’ evolueerde naar een overvolle. Uit zijn verhalen blijkt hoe sterk de website steeds met de actualiteit verbonden bleef: de site heeft echt geschiedenis meegemaakt én voor een stuk zelfs meegeschreven. Een geschiedenis met boeiende verhalen en grappige anekdotes.
Klik hier
't Gesprek - Geloven als jonge wetenschapper: een dubbel getuigenis
In deze podcast vertellen Jonas Blockx en Jan Roelandt met enthousiasme over hun wetenschappelijk onderzoek, en hoe ze ertoe kwamen dit te verbinden met hun geloof. Op donderdagavond 13 oktober brengen zij in de kerk van De Pinte voor het eerst samen een geloofsgetuigenis. In de podcast lichten ze daarover al een tipje van de sluier op. Ze vertellen ook wat ze zelf hopen van de avond. Eén ding is zeker: beide heren kunnen hun publiek best nieuwsgierig maken.
Klik hier
't Gesprek - Carwash met hemelwater: de Scheppingsperiode anders bekeken
Van 1 september tot en met 4 oktober loopt in de kerk de zogenaamde ‘Scheppingsperiode’: een initiatief van christelijke kerken waarbij ook de katholieke kerk zich heeft aangesloten. Charlotte Braeckeveldt is werkzaam bij Ecokerk, en schetst wat deze beweging nog plant tijdens de Scheppingsperiode. Maar voor alles vertelt ze over de bezieling die, ook voor haar persoonlijk, van de Schepping uit gaat. Ze vermeldt voorts twee heel bijzondere initiatieven die parochies ter plaatse al hebben voorzien.
Klik hier
't Gesprek - ‘Beledigingen vergeven’: een unieke inspiratieavond
Zuster Mieke Kerckhof is overste van de zusters van de Bermhertigheid Jesu. ‘Een regenboog van solidariteit’, een bijzonder boek dat verscheen naar aanleiding van het 160-jarig bestaan van de congregatie, werd onrechtstreeks de springplank voor een reeks boeiende avonden die veel volk trekken.
Op 7 oktober vindt de vierde avond plaats, over het vergeven van beledigingen. Zuster Mieke vertelt meer over het thema en hoe het in haar eigen leven gestalte krijgt.
Klik hier
't Gesprek - School voor Geloofsverdieping: een ankerpunt op je geloofsweg
Luc De Donder, Luc Rasschaert en Bart Goossens namen als deelnemers aan de School voor Geloofsverdieping een stevig engagement op. Een engagement waarin ze de Bijbel niet alleen met hun verstand bekeken, maar ook met hun hart. Discussies werden daarbij niet uit de weg gegaan.
Dankzij dit samen op weg gaan kan een missionaire inzet groeien. In die zin is de School geen eindpunt; één van de deelnemers plant komend jaar deel te nemen aan het Bijbels Leerhuis van het bisdom Gent.
Klik hier
't Gesprek - Elfjarig meisje stelt elf vragen aan zuster Hannah
Dans je soms? Is Hannah jouw echte naam? Als je iets niet fijn vindt in de abdij, spreek je daar dan over of hou je het voor jezelf? Het zijn vragen die Mien al een hele tijd bezig hielden. Zuster Hannah, de priorin van Onze Lieve Vrouw van Bethanië, gaat met haar aan tafel zitten en vertelt openhartig over haar leven op een manier die iedereen, van elf tot honderdelf jaar, kan verstaan.
Klik hier
't Gesprek - Harlindis en Relindis
Harlindis en Relindis brachten tijdens hun leven niet alleen geloof, maar ook cultuur en een geordende samenleving naar de regio van Maaseik. Om dit te vieren worden allerlei activiteiten op het getouw gezet. Zo is er een heuse Ommegang in september en kan je dankzij een Kunstroute het leven van beide dames ontdekken. Zuster Isabelle Dufaux, die het feest mee organiseert, vertelt aan de hand van een anekdote ook wat haar persoonlijk aanspreekt in Harlindis en Relindis.
Klik hier
't Gesprek - Els Agten
Els Agten, onze gespreksgast, werd nogal onverwacht voorzitter van het feestcomité voor het kwarteeuwfeest, dat aan zijn vijfde editie toe is. Het feest zelf is al heel het jaar aan de gang, maar voor wie houdt van fietsen en wandelen is deze zomer een unieke gelegenheid om Maria en talloze kapelletjes beter te leren kennen. Daarnaast staat nog heel wat op het programma. Een unieke actualisering van een feest dat al op film gezet werd in 1947.
Klik hier
't Gesprek - Emmanuel Van der Struyft
In deze podcast reflecteert IT-manager Emmanuel Van der Stuyft over achterliggende oorzaken van wat momenteel in onze wereld fout loopt: de oorlog in Oekraïne en die in Syrië, de coronacrisis, maar ook de neiging van veel mensen om zich op zichzelf terug te plooien. Tegelijk vindt hij een verkwikkende uitweg in de drie pijlers van de Sant’ Egidiogemeenschap. Hij geeft ook een concreet voorbeeld van een bekende figuur uit het christendom, die in moeilijke tijden een verheffende boodschap bracht en in die zin ook nu inspirerend kan werken.
Klik hier
't Gesprek - Dieuwke, Elisabeth en Tijl
Dieuwke, Elisabeth en Tijl: het zijn maar enkele van de jongeren die zich thuis voelen in ‘Tegenstroom’. Ze vinden het waardevol om over gelovige thema’s te kunnen spreken, want plaatsen waar dit kan worden stilaan schaars. Dieuwke praat er zelfs over met haar klasgenoten. En ook de uitwisseling van de Kringwerking met andere groepen tijdens IJD-activiteiten helpen de jongeren op hun gelovige weg.
Klik hier
't Gesprek - Gert Janssens
Gert Janssens werkt in de pastorale zone van Glabbeek op het vlak van vormselcatechese en communicatie, uitvaarten, liturgie, kerkfabrieken,...
Verrijzenis staat bij hem voor een diepe verandering. Hij beleeft de Paastijd dan ook op een bijzondere manier, en illustreert hoe we heel het jaar door Paasmensen kunnen zijn. Ook voor Oekraïense vluchtelingen.
Klik hier
't Gesprek - Lisa del Bo
In deze podcast vertelt Lisa del Bo hoe het album ‘Niet alleen’ tot stand kwam, en waaraan ze meest plezier beleefde tijdens de concerten waarmee ze de cd lanceerde. Je hoort ook live opnames uit één van die concerten, in Lokeren, en enkele fragmenten uit de cd zelf.
Klik hier
't Gesprek - Rob Vandueren
De komende twee tot drie jaar zal een netwerk van enthousiaste medewerkers uit diverse sectoren dit project, het meerdaags wandelpad en de verwijlruimte onder de Sint-Odulphuskerk, vorm geven. Het wil iedereen, en in het bijzonder mensen die te maken hebben met psychisch lijden, in dialoog brengen met het verbazende levensverhaal van de mystica Christina Mirabilis. Projectmedewerker Rob Vandueren vertelt er meer over.
De muziek in deze podcast is een soundtrack van Vanesa Diaz Gil (composition, synths & voice).
Klik hier
Pater Martin Mvibudulu, provinciaal overste van Scheut in België en Nederland, vertelt over de intense beleving van de liturgie en kerkopbouw in zijn thuisland Congo.
Vlaanderen kan inspiratie vinden bij Congo, en omgekeerd. Dat vertelt Pater Martin Mvibudulu, provinciale overste van Scheut in België en Nederland, die al 22 jaar in België woont. Congolezen, en Afrikanen in het algemeen, beleven de liturgie met hart en ziel. Het is een echt feest, maar niet zomaar een feest. Tegelijk dwong de uitgestrektheid van Congo missionarissen om van in het begin veel te delegeren aan goed gevormde leken. Europeanen kunnen hun Congolese broeders en zusters dan weer inspireren op het vlak van planning.
Klik hier
Twaalf mensen getuigen kort en krachtig over wat geloven voor hen is.
“Hoe smaakt of voelt geloof voor jou?”, vroeg ik aan zowat 12 gespreksgasten van onze podcasts. In deze compilatie-aflevering krijg je te horen hoe gevarieerd de antwoorden zijn. Van relatie tot vangnet, van kaneel tot granaatappel, van leidraad tot levensstijl: het passeert allemaal de revue!
Klik hier
Vormelingen, catechisten, priester en bisschop getuigen over een onvergetelijke dag rond de figuur van Paulus.
Net zoals een 1500 vormelingen verspreid over het Bisdom Gent, kwamen de kandidaat vormelingen van de catechesegroep WEMOP uit de Heilige Thomasparochie van Kruisem - Wortegem Petegem eind maart met hun catechisten samen voor hun vormelingendag. Centraal stond daarbij de ontmoeting tussen Paulus en Jezus, en hoe die ontmoeting Paulus’ leven veranderde.
Wij maakten een quiz, gebedsmoment en een heel bijzonder slotmoment met duiven mee. Een sfeerverslag in audio.
Klik hier
Michael Kuhn schetst de rol van de katholieke kerk in verschillende politieke domeinen van de Europese Unie, onder ander het veiligheidsbeleid en de ecologische doelstellingen van de EU.
Michael Kuhn is al 25 jaar werkzaam bij de COMECE (de website is in het Engels, maar onderaan verschijnt een oranje balkje waarop je kan klikken en het land aangeven met jouw taal).
Hij legt uit dat kerk en Europese Unie heel wat gemeenschappelijke bekommernissen hebben. De uitwisseling omtrent het Europees veiligheidsbeleid, meer dan ooit actueel in verband met de inval van Rusland in Oekraïne, is daar een uitstekend voorbeeld van. Voor Michael Kuhn is beter leren omgaan met tekortkomingen essentieel in zijn werk; daarbij speelt zijn geloof een belangrijke rol.
Klik hier
Leo De Weerdt blijft geboeid door de bekwaamheid van Carrère om terug te blikken op eigen ervaringen en van daaruit fundamentele vragen te stellen.
Gevangenisaalmoezenier Leo De Weerdt neemt ons mee in het oeuvre van Emmanuel Carrère, in het bijzonder zijn roman ‘Het Koninkrijk’. De manier waarop één van de meest succesvolle Franse auteurs autobiografie en fictie weet te combineren, blijft Leo De Weerdt fascineren. Vooral omdat de romanschrijver zo niet alleen zichzelf maar ook lezers op zoek naar zingeving, weet te brengen tot de fundamentele vragen van het leven. En dat heeft volgens onze gespreksgast veel te maken met de geestelijke oefeningen van Ignatius van Loyola.
Klik hier
Sébastien De Wagter sur de veertigdagentijd : « Het begint vandaag gewoon !
Sébastien De Wagter getuigt in deze podcast hoe hij onlangs radicaal vasten ontdekte, en hoe dat ook zijn bidden een diepere dimensie geeft. Aalmoezen geven vertaalt hij als tijd maken voor mensen en hun genezing. Maar wat we ook menen te doen, het is uiteindelijk God die zich in ons toont. En daarbij telt elk moment, en is elke dag weer helemaal nieuw. Uiteindelijk draait alles rond onze relatie met God.
Klik hier
'Ik weiger te haten': pleidooi voor mensenrechten in strijd tegen antisemitisme
Naar aanleiding van het protest van Joodse organisaties tegen het uitreiken van een vredesprijs van Pax Christi Vlaanderen in de Dossinkazerne, begon Geert Vervaele zich te verdiepen in de problematiek van het hedendaagse antisemitisme. In zijn boek komt hij op voor een eerlijk en open gesprek over bepaalde taboes. Elke mens is tot haat en racisme in staat, als christenen kunnen we er slechts op één manier uit komen: door zowel naar Joden als naar Palestijnen te luisteren wanneer zij onrecht ervaren.
Klik hier
Brussels Missiecongres (18-20 maart) in het teken van vreugde en hoop
Charlotte Inghels, die het Missiecongres mee organiseert, vertelt hoe het initiatief uit Frankrijk kwam overwaaien. Bij ons krijgt het vorm in een tweetalig feest van de Katholieke Kerk in de Basiliek van Koekelberg. Deelnemers kunnen voor hun eigen leven en voor hun plaatselijke geloofsgemeenschap inspiratie opdoen uit een rijke waaier aan gelovige thema’s en initiatieven. Tegelijk wil het congres mensen de vreugde van samen geloven laten (her)ontdekken. Meer info op deze link.
Inschrijven op voorhand kan via de website. Kies Nederlands op de website, ook voor de ticketverkoop.
De organisatoren zoeken nog altijd vrijwilligers die tijdens het weekend de handen uit de mouwen willen steken. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar missiecongres@gmail.com, ook als er andere vragen zijn.
De muziek die je hoort is van ‘Cross that Bridge’. Twee van hun bandleden zullen tijdens het Missiecongres een workshop verzorgen.
Klik hier
Pastoraal op de afdeling Vrouw en Kind' Gasthuisberg: God tonen in warme zorg
Eveline Vanderheijden, Anne Donné en Elisabeth Kruyfhooft maken sinds meerdere jaren deel uit van de pastorale dienst in het UZ Leuven. Ze vertellen honderduit over omgaan met verlies, onmacht, symbolen, een nabije God, draagkracht, aanwezig zijn, vreugde delen en rituelen aanbieden. Voor hen staan de patiënten centraal: zij bepalen de gespreksonderwerpen.
Het doet pastores altijd deugd te zien dat ze verschil kunnen maken; tegelijk zijn ze blij te ervaren dat ook heel wat andere collega’s bijdragen aan de spirituele zorg.
Klik hier
'The Chosen': Jezus zoals je Hem nog maar zelden zag
Charlotte Inghels is razend enthousiast over ‘The Chosen’, en dat hoeft ook niet te verbazen: deze televisieserie (nu ook met Nederlandstalige ondertitels) over het levensverhaal van Jezus is uniek op talloze vlakken. De invalshoek waarmee de serie de mensen rondom Jezus belicht, het beeld van Jezus dat je meekrijgt, de humor en zelfs de financiering zijn op z’n minst origineel te noemen. ‘The Chosen’ kan de kijker dan ook echt persoonlijk raken, zoals Charlotte Inghels zelf ervaarde. Ze geeft een paar concrete voorbeelden…
Klik hier
Pastoraal Centrum Hasselt: dromen van een toekomst
Na een periode actief te zijn geweest bij jongerenpastoraal werd Tom Van Wambeke in 2008 directeur in het Pastoraal Centrum van het bisdom Hasselt. Dat Centrum is vandaag een plek van uitwisseling tussen de diocesane diensten onderling en met mensen uit het katholiek onderwijs. Zijn droom voor de toekomst is dat het Pastoraal Centrum nog meer inzet op onthaal en ecologie, en zelfs een vorm van gemeenschapsleven mogelijk maakt. Droom gerust even mee.
Klik hier
'Eén voor iedereen' : concept een verrassend origineel
Te midden van de coronacrisis ontdekte onze gespreksgast Elisabeth een laagdrempelige manier om rijk en arm dichter bij elkaar te brengen. Een ervaring met de overheid sterkte haar in de waarde van het project. Voor haar betekent geloven vooral actie ondernemen. Ze laat zich hierbij inspireren door ontmoetingen, met (onbekende) christenen, zoals haar energieke tante, alsook met niet-christenen.
Klik hier
God en kunst: partners in zinvolle nutteloosheid
Pauline Lebbe is een kersverse Brusselaar. Ze studeerde muziek aan het Lemmensinstituut te Leuven en kwam in die periode via de Universitaire Parochie terecht in de bruisende studentenresidentie van het Leo XIII-seminarie. Vanuit zenmeditatie leerde ze stil te staan bij de rijkdom van de eucharistie. Die heeft voor haar fundamenteel te maken met concrete ervaringen van vergeving, dankbaarheid, opkijken. Dergelijke existentiële ervaringen zijn voor haar dan ook essentieel als het om religieuze muziek gaat.
Klik hier
« Heksenkind » : een boek over een klein meisje, een heks, en… scheppingsgeloof
Monica Furlong, een theologe, schreef een jeugdboek over Leana, een meisje dat in de leer gaat bij de heks Juniper. Allesbehalve een kwade heks, zo blijkt.
Het werk spreekt Charlotte Braeckeveldt aan om duizend-en-één redenen, maar ééntje springt er toch uit: het geloof in een holistische visie op wereld en schepping. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat onze gespreksgast zich zelf toelegt op ecospiritualiteit.
Klik hier
Geloof en kerk op de Fiji-eilanden en bij ons
Ditmaal gaan we het érg ver zoeken: in Oceanië! Onze studiogast, pater Donald Maldari, is afkomstig uit de VS en doctoreerde in Leuven. Sinds 4 jaar doceert hij theologie aan het regionaal seminarie op de Fiji, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Hij voelt er zich erg welkom en vertelt vol enthousiasme hoe de inwoners van de Fiji in alles een mogelijk sacrament zien. Het warme klimaat maakt dat ze veel buiten zijn; wellicht daardoor vormen het profane en het heilige voor hen een eenheid en beleven ze zoveel deugd aan verbondenheid.
Klik hier
Een bijzondere adventsactie voor gevangenen
In het kader van de achtste editie van de Nationale Dagen van de Gevangenis werkten enkele gevangenisaalmoezeniers van Brussel samen aan een bijzonder adventsproject om gevangenen als mensen in de kijker te zetten. Pater scheutist Jan Raquet vertelt meer over het project en over zijn harde maar ook vreugdevolle ervaringen als aalmoezenier in de gevangenis van Sint-Gillis. Tenslotte getuigt hij hoe hij zelf de advent beleeft.
In deze laatste week van de advent wensen we jullie alvast graag en van harte een zalig Kerstfeest en een door God gezegend 2022 toe! We kijken al uit naar een nieuw jaar vol boeiende podcasts!
Klik hier
« Un vaccin pour tous » : wereldwijde evangelische solidariteit
Op vraag van een vriend zette Herman Wouters mee zijn schouders onder ‘Een vaccin voor iedereen’, een initiatief dat zelfs wereldleiders verbaasde omdat individuele burgers het dragen. Waarom onze gespreksgast mee doet? Omdat hij elke dag vanuit evangelische inspiratie tracht open te staan voor de uitdagingen die op hem afkomen. In die zin voelt hij zich, in het bijzonder in dit project, verbonden met onze paus.
Klik hier
De l'avènement : een periode van verbondenheid in het gemis
De voorbereidingsperiode op Kerstmis is voor Brecht Mertens een tijd bij uitstek om samen te zijn, maar dat is vandaag allesbehalve vanzelfsprekend. Toch probeert hij er het beste van te maken. En vergeet hij niet de minder fortuinlijke mensen die de gezinswarmte moeten missen die hij nog wel geniet. In die zin is de advent voor hem ook een periode van waarderen wat we wel nog kunnen, en van uitkijken… naar betere tijden. Een nuchter maar ook bemoedigend getuigenis.
Klik hier
Infinitas: een gedachtenisplek, maar ook een getuige van Gods eeuwige liefde
De band tussen kunst, liturgie, geloof en kerk passioneerde Koen Lemmens reeds als tiener. Hij kon zijn artistieke creativiteit zelfs botvieren in een ‘eigen’ kerkgebouw.
Gaandeweg groeide hij, en ontdekte hij ook hoe hij de liturgie, abstract of realistisch, vanuit zijn persoonlijk geloof in beeld kon brengen. Zijn kunst staat evenwel niet los van de wereld. Dat bewijst Infinitas, een veelzijdig ruimtelijk werk dat zijn oorsprong vindt in een bijzondere vraag van de pastorale dienst van een instelling in Pelt.
Klik hier
Naar de diepte, en toch midden in de wereld : het dagboek van Etty Hillesum
Tien jaar geleden las onze gespreksgast voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, het dagboek van de joodse die dankzij een tochtgenoot God leerde kennen onder ‘het puin waaronder Hij bedolven lag’. Die ontmoeting, die ze beschrijft in haar dagboek, bracht haar tot een kluizenaarsleven midden in de bange tijden van de Tweede Wereldoorlog. Haar geloof veranderde haar leven geleidelijk aan en tegelijk radicaal: ze leerde God kennen, bidden, en… dichter dan ooit bij lijdende mensen staan. Dat God in elke mens woont, betekende voor haar een afwijzing van elke vorm van haat.
Klik hier
Jokri en misdienaarwerking: een prima combinatie
De Jokri afdeling van Eeklo is tweemaal uniek: als Jokri groep legt ze eigen accenten binnen het geheel van jeugdgroepen, en als regionale groep zet ze heel sterk in op misdienaarwerking. Begeleider Joren Van de Voorde getuigt over de diepere betekenis die dat misdienen voor hem heeft: het helpt andere parochianen bij hun geloofsbeleving. Voor hem persoonlijk was de bedevaart van misdienaars naar Rome in 2015 een heel bijzondere ervaring. En het kan er ook wel eens bijzonder grappig aan toe gaan...
Klik hier
Geloof en kerk op de Filippijnen
Chris Maes trok een jaar lang naar de Filippijnen voor een succesvolle ngo ontstaan vanuit de religieuze Tibériadegemeenschap. Hij woonde er als leraar Engels samen met kansarme jongeren. Tijdens zijn verblijf maakte hij ook kennis met Filippijnse katholieken. Hun zin voor het visuele en de fysieke aanraking bleef hem sterk bij: vragen naar de mano van een priester of oudere is daar een voorbeeld van. Volgens Chris Maes kunnen we als katholieken in Vlaanderen op verschillende vlakken inspiratie opdoen bij onze Filippijnse geloofsgenoten.
Klik hier
Rouwverwerking: een weg van tijd en verbondenheid
Voor haar huidig werk stond Ilka Vandecaetsbeek 20 jaar in de palliatieve zorg. De kennis en ervaring die ze daarbij opdeed, komen haar ook in het woonzorgcentrum van pas: bij gesprekken met bewoners bijvoorbeeld, of tijdens een ziekenzegening. Mensen moeten de tijd krijgen om elke vorm van afscheid te verwerken, zo betoogt ze. Dat afscheid nemen is bij de mens aangeboren omdat die zich nu eenmaal hecht aan anderen; tegelijk kan het evenwel leiden tot nieuwe vormen van verbondenheid. Een verhaal van hoop en geduld.
Mensen of organisaties die interesse hebben kunnen Ilka Vandecaetsbeek (e-mail: ilkavandecaetsbeek@gmail.com) steeds vragen voor een vorming over Rouw of Palliatieve Zorg.
Klik hier
Jonge volwassenen getuigen over geloof en YA!-kamp
Onze gespreksgasten Lena Kwaspen en Jefta Claeys zijn twee gelovige jongvolwassenen: voor de ene was geloven altijd vanzelfsprekend, de andere besefte als prille twintiger hoezeer ze haar geloof miste. Duidelijk is dat beiden vreugde vinden in hun gelovige inzet en kerkelijke verbondenheid. Ze beleven hun geloof ook heel concreet. Zo namen ze in september deel aan een YA!-weekend van Godspot, een groep die jongvolwassenen een afwisseling van geloofsverdieping, vriendschap en ontspanning wil bieden. Twee van hen, Tim en Joris Vermeulen, treden ook muzikaal op in onze podcast.
Elke De Greef, pastor in de psychiatrische instelling Karus
Elke De Greef heeft beroepshalve de handen meer dan vol: zowel individuele gesprekken als groepsmomenten met psychisch kwetsbare mensen vragen om een gedreven inzet. Toch geeft haar werk haar veel vreugde: ze doet echt aan basispastoraal, en ontdekt vaak hoe de mensen met wie ze op weg gaat zelf een creatieve bijdrage leveren aan het proces dat elk van hen heeft te gaan. Bovendien levert ze vanuit pastoraal oogpunt een unieke bijdrage: ze kan ruimte bieden voor zinvragen en geloof.
Klik hier
Stilte tijdens de week van de Spirituele Zorg (11-15 oktober)
Voor katholiek pastor Mieke Corneillie schept stilte verbondenheid over levensbeschouwelijke grenzen heen. Iedereen heeft immers al wel eens ervaren hoe deugddoend of moeilijk stilte is. Daarom wordt in het AZ Delta campus Rumbeke op 15 oktober een Stilteruimte plechtig geopend. Verneem er meer over in deze podcast.
Klik hier
Sara Loobuyck leest én vertaalt het levensverhaal van Chiara Corbella
Via een vriendin leerde Sara het boek ‘We worden geboren om nooit meer te sterven’ kennen. Het verhaal van Chiara, die twee kinderen verloor en zelf haar leven gaf om een derde kindje te redden, trof haar sterk. Vooral het vertrouwen en de moed om stapje voor stapje verder te leven spraken haar aan. Toen ze zelf een getuigenis van Enrico hoorde, besloot ze het boek in het Nederlands te vertalen.
Klik hier
1 jaar, 9 Godsbeelden
Zowat een jaar geleden kondigde Jean Bastiaens in deze podcast GOD 9.0 aan, een gloednieuw project gebaseerd op het gelijknamige boek. Een jaar later blikt hij terug, en hij schat de balans positief in. Zowel voor de deelnemers als voor hemzelf was het boeiend om te ontdekken waar je staat met je eigen Godsbeeld en hoe dat Godsbeeld tijdens je leven evolueert en verder kan groeien.
Klik hier
Geloven… over generaties heen
Sarah Desiron docente aan de lerarenopleiding in Hasselt, vertaalt Bijbels materiaal voor kleuters naar vandaag en vult het aan. Onze gespreksgast ervaart zelf vaak hoe kleuters gevoelsmatig al heel ontvankelijk zijn voor de diepere dimensie van het leven.
Klik hier
De Vlaamse provincie van de Missionarissen van het Heilig Hart (MSC) blaast 100 kaarsjes uit.
Germaan Van Muylder en Herman Cooreman, de vorige en de gloednieuwe provinciaal, vertellen hoe het Vlaamse verhaal begon. De paters leggen verder uit wat de spiritualiteit van hun missiecongregatie zo uniek maakt; een opvallende rol is daarbij weggelegd voor humor. Ook het bijzondere verhaal van de tweede bekering van hun ordestichter, pater Jules Chevalier, komt aan bod. Op 26 september vieren de Vlaamse missionarissen feest, en bij die gelegenheid stellen ze een bijzonder jubileumboek voor. De toekomst zien ze hoopvol tegemoet.
Klik hier