Lang geleden ..
De Sint-Pauluskerk is lid van de Stichting “Open Kerken”.
Benieuwd naar haar rijke geschiedenis ?
Ga naar: www.openchurches.eu (zoekterm: 3080)
Zie ook https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/42804
http://www.paardenprocessie.be/docs/vossemkerk.pdf
Romaanse kunst & architectuur: Sint-Pauluskerk te Vossem (Vlaams-Brabant)
De Sint-Pauluskerk in de 21ste eeuw:
Onze kapelletjes
De “Onze-Lieve-Vrouwekapel” , gelegen aan de Lindenberg, is ten zuiden van de Uilekothoeve ingeplant (vermoedelijk gebouwd in 1946).
Witgeschilderde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder geknikt zadeldak, gedekt met Vlaamse pannen en de nok min of meer loodrecht op de straat.
Puntgevel met houten vleugeldeur, deels beglaasd en voorzien van houten roedeverdeling, in een kwarthol geprofileerde omlijsting van witte natuursteen.
Bekronend kruis van witte natuursteen.
Interieur met tegelvloer en een rondboognis waarin zich een gepolychromeerd Mariabeeld bevindt.
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid - Puttebos
Vierkant gebouwtje uitlopend op een semi-hexagonale apsis, opgetrokken uit bak- en zandsteen en behorend tot de overgangsperiode van barokstijl naar classicisme.
Jaartal 1727 op de inzwenkende gevel met frontonbekroning.
Houten altaar met régence-inslag
Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit de 18de eeuw.
Kapel van de Varenberg
De kapel “Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen” heeft een beeldbepalende en verheven ligging op de berm langs de gekasseide Varenberg en bovendien geflankeerd door een paardenkastanje.
De kapel werd kadastraal geregistreerd in 1887 in opdracht van Franciscus Schollaert en Julia 'Vandenschrieck.
Het betreft een vrij eenvoudige kapel op vierkante plattegrond onder een kunstleien tentdak met bekronend ijzeren kruis.
De gevels zijn gecementeerd en beschilderd.
De ruimte is toegankelijk via een rechthoekige, deels beglaasde deur en omvat een Onze-Lieve-Vrouwebeeld en opschrift 'Moeder bescherm ons Vlaanderen'.
Kapel van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
De bewuste kapel bevindt zich aan de Waalse Baan, een eeuwenoude weg. Nadat Engelbert Van Fraechem op 25 augustus 1876 door een ongeval op deze plek om het leven kwam, liet zijn weduwe in 1882 hier een kapel bouwen ter herinnering aan haar man. Op een verweerde ruitvormige steen in de geveltop lezen we deze inlichting, ook dat een zekere H. Cool de werken uitvoerde.
Binnenin bevindt er zich een altaar waarop een wit gipsen gekroond Mariabeeld met Kind. In 1998 werd het gebouwtje door de gebroeders René en Maurice Dierickx op eigen initiatief gerestaureerd.
De holle weg is een beschermd landschap; Maria is onze schutsvrouwe.
Kapel aan het Pastorieplein - Onze-Lieve-Vrouwkapel
Deze kapel werd opgericht in 1819 door pastoor Vander Velpen en was oorspronkelijk toegewijd aan Sint-Hubertus.
Later werd het een Onze-Lieve-Vrouwkapel.
Ze is gelegen aan de Stationsstraat op de hoek van het Pastorieplein.
De kapel, opgetrokken uit witgeschilderde baksteen heeft een rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder een leien zadeldak.
De segmentboogdeur, deels beglaasd en getralied, geeft toegang tot een bepleisterd en beschilderd interieur met mijterbooggewelf, een eenvoudige tegelvloer, een altaar en een gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw.
Bronnen: Agentschap Onroerend Erfgoed, Hilde Kennis, 2015 / EVERAERT L. 1988: Een Sint-Hubertuskapel in Vossem, De Horen 15.4, 155-160 / Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1 (1971)
Terug naar het begin