In een vorige bijdrage vernamen we hoe de eerste kerk rond de huidige kerktoren werd gebouwd. We blijven in een tweede bijdrage verwijlen bij de opeenvolgende kerkvloeren.
Tijdens het archeologisch onderzoek in september 1992 hebben de archeologen de kans gekregen om een deel van de toenmalige vloer laag per laag te verwijderen. Niet alle lagen gaven voldoening maar toch werden opmerkelijke vaststellingen gedaan.
In de vroeg-gotische kerk omstreeks 1220, lag een tegelvloer bestaande uit vierkante aardewerk tegels van 19-21 cm zijde. Deze waren zowel recht als diagonaal geplaatst, zonder dat hierin een patroon kon worden herkend. Deze tegels waren niet geglazuurd maar bepaalde waren mogelijk voorzien van een witte deklaag om zo een contrast (rood-wit) te verkrijgen. Op deze wijze kon een mozaïekpatroon (voornamelijk dambord) worden uitgewerkt. Dergelijke toepassing wordt vooral bij 13de eeuwse cultusgebouwen in het Rijnland aangetroffen. Een gelijkaardige (maar geglazuurde) vloer werd ook gevonden in de H.Kruiskerk van Vrasene (1153-1183).
Omstreeks 1400 werd de tegelvloer opgegeven (wegen slijtage) en werd het loopniveau verhoogd met ca. 20 cm. Hierop werd een baksteentegelvloer in keperverband aangelegd met een steenformaat van 26-27 cm. Dit is zeer waarschijnlijk gebeurd op het einde van de 14de eeuw of in het begin van de 15de eeuw (alleszins na 1384 blijkens de datering van een munt). Een gelijkaardige vloer, daterend uit het laatste kwart van de 14de eeuw werd ook in de H.Kruiskerk te Vrasene gevonden. In vergelijking met de algemene verspreide mozaïekvloeren in deze periode, wijst het voorkomen van dergelijke baksteentegelvloer alleszins niet op grote rijkdom. In het midden van de 18de eeuw kreeg onze kerk een nieuwe vloer uit zwarte en witte marmer. Die werd gedeeltelijk opnieuw gebruikt voor de huidige vloer, ongeveer 15 cm hoger dan de vorige. Dat maakt dat de huidige kerkvloer zich ongeveer 60 cm boven de oudste kerkvloer bevindt.
De vloer die we momenteel betreden is op diverse plaatsen hersteld of vernieuwd in de loop van vorige eeuw. Zo’n vloer onderhouden is geen sinecure. Dat ondervindt onze kuis- en onderhoudsploeg die haar beste krachten inzet om de kerk, en vooral de vloer, proper te houden. Een vloer kuisen waar zo’n 460 stoelen op staan gebeurt met de nodige precisie. Het vervangen van gebroken afschilferende stenen mogen we een echte krachttoer noemen. Het formaat van de vloertegels is niet courant in de handel te koop. De tegels moeten daarom op het juiste formaat worden gezaagd. Vervolgens moeten ze zo goed mogelijk in een meestal niet rechtlijnig patroon worden ingepast. Vervangen van een 10-tal tegels wordt al snel een volle dagtaak.
We zijn blij met onze vrijwilligers die zich inzetten voor kuisen, onderhoud en herstellen (in alfabetische volgorde): Marcel Cornu, Viviane De Cock, Emma De Munck, Monique De Wilde (tot vorig jaar), Freddy Merckx, Rita Michielsen, Greta Pauwels, Paul Polfliet, Jenny Ruymbeek, Lieve Van Aelst, René Van Goethem en Godelieve Verhelst. Zij zetten de geschiedenis verder door onze kerk intact en proper te houden. Dank voor zoveel helpende handen!
Luc De Brant en Gert Laekeman
Bron
DE BRANT, Luc : H. Kruiskerk Stekene : Verslag van het archeologisch onderzoek september 1992 p.31-46 Archeologische opgravingen door de Archeologische Dienst van het Waasland naar aanleiding van werkzaamheden in de kerk. Illustratie: Ivo Dewulf.