WELKOM KRUIBEKE, BAZEL, RUPELMONDE …
IN PAROCHIE ‘DE GOEDE HERDER’
Steevast was het antwoord: neen, de fusie van Beveren met Kruibeke en Zwijndrecht heeft geen gevolgen voor onze Parochie in Beveren-Zwijndrecht. Het blijkt nu toch anders te zijn. De parochiegrenzen volgen de fusiegemeente wél. En de vergrote parochie draagt vanaf nu de naam: De Goede Herder.
Dekenaat Sint-Niklaas
Het bisdom Gent telt sinds augustus 2016 tien dekenaten. Sint-Niklaas is er één van. Een dekenaat is een groep van parochies, onder leiding van de deken. Bij ons is dat deken Raf Vermeulen. Ons dekenaat telt vijf parochies: Heilige Nicolaas van Myra (Sint-Niklaas), Emmanuel (Hamme-Waasmunster), Heilige Familie (Kruibeke-Temse), Heilige Helena (Sint Gillis Waas – Stekene) en onze Parochie in Beveren-Zwijndrecht.
Deze vrij recente reorganisatie had tot doel door een schaalvergroting de krachten van het slinkend aantal medewerkers en kerkgangers te bundelen én het dalend aantal vrijgestelden (parochieassistenten, diakens en priesters) op te vangen. Op vele plaatsen is dat vrij goed gelukt, mét de pijn erbij van kerken die op zondag geen liturgie meer (kunnen) aanbieden. Acht jaar later moeten we toegeven dat we terug vast komen te zitten. In ons dekenaat hebben twee van de vijf parochies geen eigen/aparte pastoor meer: Heilige Helena en Heilige Familie. Deken Raf nam Heilige Familie er noodgedwongen bij en in de zomer verlaat priester Herbert (voltijds in het onderwijs, meewerkend in het bisdom en wonend in Gent) Heilige Helena. Onbegonnen werk voor de deken, ook al heeft hij (beperkte) hulp van een aantal priesters en diakens (waarvan diaken Geert Schelfhout trekker is in Heilige Helena).
Opsplitsing Kruibeke-Temse
Omwille van de toch wel kritieke situatie, omwille van de intentie deken Raf toch een beetje te ontlasten, omwille van de maatschappelijke/sociologische realiteit dat de gemeente Temse meer bij Sint-Niklaas aansluit dan bij Kruibeke, en omwille van het gemeentelijk fusieverhaal Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht is de idee gegroeid om de heilige Familie te ‘scheiden’; hoe raar klinkt dat, en dan nog rond kerst…
Om dus Kruibeke bij onze parochie te voegen en Temse bij Heilige Nicolaas van Myra. Het voorstel ontstond in overleg van het bisdom en deken Raf met de vrijgestelden van Heilige Familie bij het afscheid van pastoor Lambert (augustus 2024) en werd recent afgetoetst bij de parochieverantwoordelijken van het dekenaat en bij de parochieploegen. Met de begrijpelijke reserves en nuanceringen werd erover gedebatteerd, met finaal een groen licht. Waardoor het idee werkelijkheid wordt.
Kerkelijke naam
Onze parochie wordt dus ‘Parochie in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht’. Deze voorlopige ‘wereldlijke’ naam wacht nog op een nieuwe gemeentelijke naam. Ondertussen krijgt die lange naam wél het aangenaam gezelschap van een kerkelijke naam. Met de parochieploeg droegen we aan bisschop Lode de kerkelijke parochienaam ‘De Goede Herder’ voor, en die werd aanvaard! Daarom zijn we blij jullie langs deze weg de parochie De Goede Herder te mogen voorstellen. Hiermee willen we aangeven dat wij ons als parochie laten leiden door Jezus Christus, onze Goede Herder.
Pastorale gevolgen
Heeft de gemeentelijke fusie gevolgen voor de vroegere zelfstandige gemeenten? Natuurlijk, ook al zal daar in het dagelijks leven niet zoveel van te merken zijn. Bij een fusie van parochies is dat gelijkaardig. Natuurlijk zullen er gevolgen zijn. De structuren worden binnen dezelfde eenheid op elkaar afgestemd. Om nu nog maar enkele voorbeelden te geven: er komt een gezamenlijk parochieblad en een gezamenlijke website, de parochieploeg wordt versterkt door de parochieploegleden uit Kruibeke, er komt één centraal kerkbestuur (CKB); dat is de vertegenwoordiging vanuit alle kerkfabrieken als gesprekspartner naar de gemeente. Maar in het dagelijks leven van de parochiaan zal er voor de meesten niet meteen zoveel veranderen. Je blijft wonen op jouw specifieke kerkplek, je blijft daar zorg dragen voor de mensen om je heen, je kan je blijven inzetten in de werkgroep waar je al actief in was.
Zondagsliturgie
Voor de zondagsliturgie zijn er onvermijdelijk wél gevolgen. We blijven op dit moment de in 2022 ingevoerde structuur behouden: wekelijks eucharistie vieren op een beperkt aantal plekken. We kunnen dit blijven doen met twee priesters: de pastoor en meewerkend priester Johan Van Daele. En een maandelijkse versterking voor de preekbeurt door priester Guido Van Hoye. De vraag van het bisdom is om in Kruibeke nog wekelijks eucharistie te vieren. De grotere parochie die door dezelfde priesters moet ‘bediend’ worden qua eucharistie, zorgt voor de niet te vermijden – en door de bisschop uitdrukkelijk ondersteunde – keuze om één van onze vijf zondagse eucharistievieringen te laten vallen. We zullen wekelijks vieren in Zwijndrecht (zaterdag 17.30 uur), Kieldrecht (zondag 9 uur), Kruibeke (zondag 9 uur) en Beveren (zondag 11 uur). En dus niet meer in Haasdonk. Een pijnlijke boodschap voor de christenen die op zondag om 9 uur in Haasdonk bijeenkomen. Ook al is de beslissing onderbouwd en staat onze parochieploeg erachter. Vanuit de stelling dat het best is om elk van de vroegere zelfstandige gemeenten nog een eucharistie te geven. Vanuit de vaststelling ook dat Haasdonk niet zo ver van Kruibeke ligt, noch van Beveren-centrum. Voor het grotere Beveren blijven er twee vieringen voorzien, in het uitgestrekte noorden (polders) en het centrum. Een andere zorg van het bisdom is de draagkracht van de bedienaars van de eredienst te respecteren, oog te hebben voor de zeer nabije toekomst (minder dan tien jaar) waarin onze gemeenschappen sterk verder gekrompen zullen zijn en er gemiddeld twee actieve priesters per dekenaat zullen zijn. We worden uitgedaagd het slinkend aantal kerkgangers en medewerkersbestand per kerkplek in de ogen te durven zien.
Slot en start
Op zondag 29 december om 9 uur vindt de laatste wekelijkse zondagsviering plaats in Haasdonk. Vanaf zondag 5 januari zal priester Johan Van Daele een tijd wekelijks voorgaan in Kieldrecht om 9 uur en ondergetekende wekelijks in Kruibeke om 9 uur. Om na een nog te bepalen tijd met elkaar af te wisselen van kerk.
Oproep
We leven in een kerkelijke tijd waar de structuren om de haverklap moeten aangepast worden. Dit is voor niemand plezant. We missen stabiliteit. Tenminste op vlak van structuren. Mag de oproep hier weerklinken om de zaak toch (weer) aan te pakken en er samen onze schouders onder te zetten? Bij dat aanpakken hoort ook het ondersteunen van zij die tijd nodig hebben om de verandering te verwerken. Met de stille hoop dat we na een tijdje terug wat evenwicht vinden. Met vooral het vaste vertrouwen dat Hij er ook nog is. De Goede Herder die zich niks van structuren aantrekt en elk jaar opnieuw in onze harten, in onze huizen, in onze parochie wil geboren worden. Focussen op Hem en op z’n Blijde Boodschap kan ons helpen om van structuren niet onze grootste zorg te maken.
Voor straks een zalige hoogdag, ook voor jou.
Pastoor Patrick