Ben je van plan om te huwen voor de kerk? Alvast proficiat! Je hebt een lange weg afgelegd om elkaar te leren kennen, en stilaan is de keuze gegroeid om niet alleen voor de wet, maar ook voor de kerk te trouwen.
Je hebt wellicht heel wat vragen hoe je een huwelijk voor de kerk moet organiseren.
Wat staat je allemaal te doen?
De eerste praktische stap is dat je je parochie (of je pastoor) contacteert om een datum voor je huwelijksviering vast te leggen. Dit doe je best ruim op voorhand.
Vervolgens ga je samen ook langs bij je pastoor om een huwelijksdossier te openen. Daarin staan heel wat administratieve gegevens die nodig zijn om het huwelijksregister te kunnen ondertekenen.
Tegelijk krijg je informatie over de verloofdenavond waartoe je als koppel wordt uitgenodigd.
Dan gaan jullie met andere trouwers het gesprek aan en reiken we jullie flink wat informatie aan die nuttig kan zijn voor je trouwdag én voor een leven lang samen.
Zo'n avond volgen geeft jullie een deugddoend duwtje in de rug om met mekaar over diepgaande thema’s van gedachten te wisselen. Het is een moment om over dingen te praten waar je vaak spontaan niet toe komt: omgaan met verschillen, belangrijke waarden in je leven, zingeving als koppel. De tijdsinvestering is minimaal vergeleken met de tijd die velen steken in de praktische voorbereiding van deze ene dag.
De inhoudelijke voorbereiding gaat verder dan deze ene dag.
Vandaar dat wij in de zinvolheid van deze avond geloven.
Wat de viering betreft, is er heel veel mogelijk in overleg met de pastoor.
De praktische afspraken worden verder met hem gemaakt.
De dag van je huwelijk rollen wij de rode loper uit en laten we de feestklokken luiden. Een vrijwillige koster leidt alles in goede banen, maar je mag ook werken met een ceremoniemeester.