Als augustus er aankomt, maakt Antwerpen zich op voor de feestelijkste periode van het jaar. Nacht van de Musea, Nacht van de Kerken, Zomer van Antwerpen, Schuttersfeest, Rubensmarkt, Bollekesfeesten, Cultuurmarkt, en dan her en der nog wat activiteiten. Hoogtepunt is 15 augustus, want dan viert Antwerpen, de enige echte Moederkesdag, want op 15 augustus viert de kerk Maria, ten Hemelopneming. Merkwaardig genoeg was het een liberaal die de Moederdag bedacht nl. schepen Frans van Kuyck in 1913.
In onze kathedraal staat dan ook het beeld van Onze Lieve Vrouw van Antwerpen te stralen en de laatste jaren wordt het beeld ook rondgedragen.
Maar dit jaar niets van dat alles. Zoals zovele activiteiten zullen ook deze feestelijkheden niet doorgaan. De overheid heeft duidelijk gezegd: “ er wordt niet gefeest en dit tot eind augustus”.
Dat doet pijn, want we vieren graag feest, maar we zijn al sinds maart aan het vechten tegen een onzichtbare vijand. Een vijand die je niet ziet, maar die er wel is en al heel wat slachtoffers heeft gemaakt en niet alleen bij ons, maar wereldwijd.
Betekent dat we dan dit Maria feest zomaar mogen laten voorbijgaan ? Mogen we onze mama’s dan niet in de bloemen zetten ? Natuurlijk mogen we dat, maar het zal anders zijn.
Als we nu Maria zelf eens tot voorbeeld nemen: een eenvoudig meisje, krijgt een bijzondere taak. Ze is vreugdevol, maar ze uit dat niet in een groot feest, met veel gedoe, maar ze gaat naar haar nicht Elisabeth, die ook zwanger is maar veel ouder dan Maria. Maria gaat om te dienen. Ook in Kana staat ze klaar om te helpen en ook andere momenten, zal ze er zijn; in goede en moeilijke momenten. Het echte feest bestaat er dan ook in, zoals Maria, meeleven met de mensen die ons zijn toevertrouwd. Maria als inspiratiebron, ook in deze coronatijden.
Daarom mogen we ook Moederdag vieren. Misschien minder uitbundig maar wel gemeend. Mama’s vragen geen grote feesten, ze vragen respect, waardering en dat je ze graag ziet. Een telefoontje, een bloemetje en een welgemeende dank u wel, is zoveel meer waard.
Ook in onze liturgische diensten zullen we aan de mama’s denken en bidden we dat ze gelukkig mogen zijn met hun dierbaren. Op voorspraak van onze hemelmoeder bidden we voor alle mama’s waar ook ter wereld. Namens Kristin, Theo, de plaatselijke contactgroep en mezelf,
Alle Maria’s prettig naamfeest
Alle mama’s zalige moederkesdag
Jean-Marie