Onder de bekwame leiding van Mevr. Sofie Derom van de dienst Onroerend Erfgoed Gent trokken we met zo’n twintigtal personen (die zich hiervoor vooraf hadden ingeschreven) op tocht. Op dit kerkhof rondom de parochiekerk van 1696 worden sinds 1978 geen mensen meer begraven, deze kerk en kerkhof en pastorie en Vroonstalledries zijn “geklasseerd dorpsgezicht of monument” geworden. Toch blijft onze oude begraafplaats elk jaar opnieuw een van de mooist bebloemde kerkhoven. (Zie foto 1 en 2)
Op Wondelgem woonden vroeger heel veel adellijke families, denk aan de vele kastelen uit die tijd, en de ontwikkeling van zovele industrieën. Hun grafmonumenten kunnen we nog altijd bewonderen, meestal kunnen we er ook hun wapenschilden op zien. We hadden ook de kans eens in de kerk te kunnen kijken, en hun rouwborden of obiits met wapenschilden te kunnen bewonderen. Gelukkig werden deze borden nooit verwijderd uit de kerk, ze zijn een unicum! Ook de prachtige glasramen, en het in opbouw zijnde orgel kregen veel aandacht.
Dan ging onze tocht verder, langs de graven van de eerste postbode van Wondelgem, de eerste postorderbruid van Java, het erekerkhof der soldaten, het ereperk van de zo vroeg gestorven kindjes, de grote monumenten en kelders van vooraanstaande lieden, het praalgraf van Rolin, van de familie Maeterlinck, de graven van onze pastoors, en kloosterzusters, de eenvoudige maar soms ook heel mooie graven van de eenvoudige Wondelgemnaren, die soms ook een heel verhaal opleverden... (zie foto 3 en 4)
Mevr. Derom had zich zeer goed voorbereid op deze tocht, en kreeg geregeld ook aanvullingen door aanwezige dorpbewoners, die over sommige overledenen nog meer info konden vertellen, andere familieverbanden konden leggen, enz. Het was echt een zeer boeiende namiddag. (zie foto 5 en 6)
Mevr. Derom legde ook uit dat men op dit ogenblik binnen de stadsdiensten werkte aan het opstellen van een beheersplan. Hierrond werd er ook in de kerk reeds een belangrijke vergadering gehouden met ook verantwoordelijken van de parochie, van de Heemkundige Kring, enz. Wanneer dit plan klaar is en goedgekeurd werd kunnen hiervoor subsidies bekomen worden, en kan men een aanvang maken met het verfraaien van ons kerkhof... Het is echter zeker niet de bedoeling alle beschadigde graven te verwijderen, belangrijke personen, grafmonumenten, en graven die nog in goede staat zijn zullen beslist behouden blijven, alleen deze die echt niet meer te herstellen zijn, jarenlang nooit meer onderhouden werden, deze zullen pas na kennisgeving aan de familie kunnen verwijderd worden. Het is ook zo dat de eeuwigdurende concessies nu na 50 jaar vervallen (wet van 1970, dus nu in 2020 vervielen alle concessies) en alle graven op dit kerkhof zijn nu ook eigendom van de Stad. Alle familieleden hebben ooit de kans gekregen om hun overledenen gratis te laten overbrengen naar het nieuwe kerkhof in het Houtjen. Wie dit toen niet wilde laten doen, is dus ook geen eigenaar meer van het graf en de grafsteen...
Enkele sfeerbeelden nog hieronder, omwille van de privacy, omdat we van de aanwezigen geen toestemming vroegen, dus zonder personen op de foto’s... Beslist een aanrader om op eigen initiatief ook eens een kijkje te gaan nemen... De vele beschadigde graven zullen dus beslist volgend jaar of hersteld, of misschien verwijderd worden na kennisgeving. (zie foto 7 t.e.m. 10)
F.D.C