Bavoparochie
We groeien van 11 voormalige parochies naar één nieuw te vormen parochie. Dit geheel kreeg in het voorjaar van 2017 een nieuwe naam. Uit de meer dan 100 inzendingen werd de naam ‘Bavoparochie’ gekozen. Het is een naam die enerzijds vele malen genoemd werd, tegelijk ook goed in de mond ligt, kort en krachtig klinkt en bovendien een mooie link heeft met onze nieuwe parochie. We stappen daarmee in de traditie waarbij een parochie een patroonheilige heeft.
Over het leven van de H. Bavo kan je trouwens lezen elders op deze website.
Logo
Een nieuwe parochie met een nieuwe naam, vraagt om een nieuw logo. We zochten naar een fris en dynamisch beeld dat de eenheid van onze parochiegemeenschap benadrukt. We spraken een aantal mensen aan met creatief talent om een ontwerp in te dienen. Het resultaat mag gezien worden.
Beweging
Het logo oogt vrolijk, want we hebben een ‘blijde’ boodschap te verspreiden. Het is jong, fris en straalt dynamiek uit. We drukken daarmee uit dat we niet staan voor een kerkgebouw, maar een kerkgebeuren dat voortdurend in beweging is.
Bavo en Christus
Uiteraard bevat het logo ook een verwijzing naar de figuur van Bavo zelf. Hij wordt doorgaans afgebeeld met een valk en een zwaard, verwijzend naar zijn verleden als ridder. De valk is herkenbaar in het zwaard, op de arm van Bavo. Iemand die het logo voor het eerst zag, zag in de contouren van Bavo met valk de vorm van een holle boom, de boom waarin Bavo zou ‘gewoond’ hebben als kluizenaar in Mendonk. De schaduw van het zwaard valt neer op de grond in de vorm van een kruis. Het zwaard wordt een kruis, symbool voor de ingrijpende ommekeer in het leven van Bavo.
Mensen
Het logo drukt ook eenheid uit: we zijn niet een verzameling van kerktorens, maar vormen met alle geëngageerde en begeesterde gelovigen, één parochiegemeenschap. Het is een kleurrijke bende, want elke mens is uniek, elk met zijn eigen talenten. De kleuren kunnen ook verwijzen naar de vele engagementen die mensen opnemen in het kerkgebeuren: catechese, ziekenzorg, liturgie, zorg voor de gebouwen, zorg voor armen, onthaal, muzikale inzet, ... Met al die kleurrijke, unieke mensen, talenten en engagementen vormen we samen gemeenschap rond Christus, uitgedrukt in het kruis.
Zeven
Merk op dat er zeven mensen afgebeeld zijn. De ontwerper, die verder anoniem wenst te blijven, vertelde dat dit louter op toeval berust. Maar dit toeval heeft dan wel een mooie bijbelse betekenis. Zeven is het getal van de schepping. Wij, mensen, ‘scheppen’ een nieuwe parochie, maar het is God die het werk voltooit, op die bijzondere zevende dag.