Een stukje geschiedenis
In het jaar 1309 op de laatste vrijdag van de maand mei doet ene zekere Vrouwe Agatha, weduwe van Sersymoens, poorteres van Gent, bij akte grondafstand van 15 gemeten land aan de pastoor van Destelbergen om daar een kapel te bouwen. Zo wilde zij haar eeuwig geluk en dat van haar man veilig stellen.
(Noot: Dhr. Bert Vervaet schrijft "Vrouwe Agatha schonk geen grond om een kapel te bouwen. Vrouwe Agatha schonk grond in Vremdijke (bij het huidige Terneuzen) om met de opbrengst daarvan een kapelaan te onderhouden. Het waren de grote eigenaars van Beervelde die op de heide van Beervelde, eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij, een kapel lieten bouwen." Daarover kun je meer lezen in zijn boek “ De parochie Beervelde (1309-)1809-2009. Een geschiedenis van kerk, volk en adel”, dat uitgegeven werd bij de viering van 200 jaar parochie.)
De kapel groeide uit tot een landelijke bidplaats, waar de eenvoudige lieden uit de omgeving kwamen bidden. Zij vonden er troost en sterkte in moeilijke tijden. Hier ligt de oorsprong van een dorp dat nog altijd iets van de eenvoud en die stoere vroomheid heeft bewaard.
In 1809, onder het bewind van keizer Napoleon en na de afschaffing van de Sint Pietersabdij te Gent, verhief Mauritius Joannes Magdalena de Broglie, Bisschop van Gent. de wijk Beirvelde tot parochie van Destelbergen, toegewijd aan de H. Daniël. Deze schikking werd publiek gemaakt op 10 juli 1809 en werd van kracht drie weken later op 1 augustus 1809. Van toen af was Beervelde een volwaardige parochie bestaande uit gedeelten van Lokeren, Calken, Laerne, Heusden en Destelbergen.
Op 1 februari 1809 werd E.H. Jozef Van Damme door de bisschop van Gent aangesteld tot eerste pastoor van de parochie. Hij was toen 40 jaar. Hij stierf als pastoor van Beervelde op 57 jarige leeftijd in 1825. Op 27 november 1809 kreeg hij de hulp van de eerste onderpastoor E.H. Jan Baptist Ysebaert. De laatste onderpastoor in de onafgebroken rij was de E.H. August Notteboom tot 1978.
Bouw van de huidige kerk
In 1927 wordt de kerk gesloopt. Alleen de toren uit de jaren 1600 blijft staan. Daaraan wordt een nieuwe kerk in neo-gothische stijl gebouwd.
Op 30 juni 1929 wordt voor de eerste keer de H.Mis opgedragen in de nieuwe kerk ter gelegenheid van het bezoek van Hare Hoogheid Prinses Marie-Josée aan Beervelde.
Mgr. Coppieters bisschop van Gent komt de kerk inwijden op 29 september 1929. Op 6 september 1931 wijdt Z.E.H. De Vilder, deken van Lokeren, het nieuwe kerkhof in.
Z.E.H. Karel Grootaert wordt aanzien als de bouwer van de kerk van Beervelde. Op 17 augustus 1925 werd hij aangesteld tot pastoor op de leeftijd van 49 jaar. Hij zou op 1 mei 1932 te Beervelde overlijden en hier begraven worden. Hij was toen 56 jaar en was 7 jaar pastoor ter Beervelde geweest. Hij was er in gelukt op die korte tijd de kerk te bouwen.