Vooreerst wens ik alle vrouwen te feliciteren met hun feestdag – 15 augustus is het Moederdag voor iedere vrouw. In onze streek wordt dit eerder gevierd op de tweede zondag van de maand mei. Maar in de regio Antwerpen, met haar processie op deze dag met het Onze-Lieve-Vrouwebeeld, wordt moeder gevierd op 15 augustus.
Lourdes
In Lourdes waarnaar we naartoe reizen met de bisdom-bedevaart op 16 augustus, staat deze dag als een van de hoogtepunten van het bedevaartsoord. ‘k Heb het nog gekend wanneer het bisdom Mechelen-Brussel haar bedevaart had op die dag. Duizend en duizenden mensen waren aanwezig op het bedevaartsoord. Je kon wel op de koppen lopen. Maar we zijn uitgeweken als bisdom na 15 augustus. Op 16 augustus vertrekken we, maar vooreerst vieren we Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming in de eucharistie van donderdag 15 augustus om 11 uur in de kerk van Machelen. U komt toch mee vieren?
Maria in de Westerse kerk
Nu even terug naar Maria ten Hemelopneming. De naam zegt het zelf: Maria is integraal ten hemel opgenomen, dit verschilt van Hemelvaart waar Jezus opsteeg ten hemel. Tal van Mariafeesten kennen we en in de zesde eeuw na Christus vieren we reeds haar ten hemelopneming en halverwege de negende eeuw zal de kerk officieel Maria ten Hemelopneming erkennen. De evangeliën vermelden niet Maria ten Hemelopneming. Door het vieren van Haar hemelopneming de eeuwen na Haar dood, is het gebruik van het vieren van deze dag ontstaan. Pas in 1950 zal het dogma van Maria ten Hemelopneming afgekondigd worden. Dit was een gevolg van de vraag die ontstond in het Eerste Vaticaans concilie (1869-1870), waar dit door tweehonderd bisschoppen werd gevraagd.
Het dogma werd als volgt geformuleerd: Daarom na telkens en telkens opnieuw onze smeekbeden tot God te hebben verheven en de Geest der Waarheid te hebben aangeroepen: tot glorie van de Almachtige God, die met bijzondere welwillendheid zijn gaven aan de Maagd Maria heeft uitgedeeld: ter ere van zijn Zoon, de onsterfelijke Koning der eeuwen en de overwinnaar op zonde en dood; tot grotere roem van Christus' eerbiedwaardige Moeder en tot blijdschap en jubel van heel de Kerk; op gezag van Onze Heer Jezus Christus, van de Zalige Apostelen Petrus en Paulus en dat van Onszelf: roepen Wij uit, verklaren en definiëren Wij, dat het een door God geopenbaard dogma is: dat de Onbevlekte Moeder Gods altijd Maagd Maria, na het voltooien van haar aardse levensbaan, met lichaam en ziel tot de hemelglorie is opgenomen.
Met ziel en lichaam werd Maria ten hemel opgenomen. De Oosterse Kerk – onder ons gekend als de Orthodoxe Kerk- is van oordeel dat enkel de ziel van Maria is opgenomen en heeft de ten Hemelopneming niet als een dogma verkondigd.
Op stap met Maria
In de kathedraal van Antwerpen hangt er een Pieter Paul Rubens meesterwerk, afbeeldend de Maria ten Hemelopneming. Een schilderij dat meer dan de moeite waard is om te gaan bekijken, misschien een tip om op deze dag een uitstap te maken naar Antwerpen.
(Priester Jan Van Achter)