De Goede Week in onze 4 parochies
Teksten van Kerknet: Goede Week voor dummies: Alles wat je moet weten | Otheo
De Goede Week is de laatste week voor Pasen en dus de laatste vastenweek. Hier de gebeurtenissen op een rij.
De Goede Week begint op palmzondag en loopt uit op het driedaagse paastriduüm. Dat begint op de avond van Witte Donderdag, wordt voortgezet op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Hoogtepunt is de paaswake en de eucharistie op paaszondag.
Programma van de Goede Week 2025 in onze vier parochies:
Palmzondag, 13 april 2025
Op deze dag gedenken we de ontvangst van de Heer bij zijn intrede in Jeruzalem. In deze viering wordt het hele passieverhaal gelezen.
10.15 u De kinderen van de catechese knutselen een palmpasen in de Sint-Janskerk van Tervuren
11.00 u Wijding van de palmtakken door pastoor Jan op het kerkplein van de Sint-Janskerk van Tervuren.
Aansluitend gaan we in processie rond de kerk, zingend en wuivend met palmen en vieren we eucharistie.
In de Sint-Pauluskerk van Vossem wordt in de viering van zaterdag 12 april (19 uur) de palm gewijd.
Op zondag 13 april kunnen vanaf 13 uur gewijde palmtakjes afgehaald worden in de Sint-Katharinakerk (Duisburg) en in de Sint-Jozefkerk (Moorsel).
Palmwijding voor Sint-Katharina en Sint-Paulus:
Witte Donderdag, 17 april 2025
We gedenken het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn leerlingen. Hij geeft hen de opdracht om dit altijd te blijven doen om Hem te gedenken. Op Witte Donderdag vieren we de instelling van de eucharistie en van het priesterschap. De viering is vermengd met droefheid. Het is de avond waarop Jezus door Judas verraden wordt in de Hof van Getsemane en gevangen genomen wordt.
Een ander symbolisch gebaar dat tijdens deze viering plaatsvindt is de voetwassing. Volgens de evangelist Johannes wast Jezus de voeten van zijn leerlingen tijdens het Laatste Avondmaal. Daarmee stelt Hij een teken van liefde en dienstbaarheid. In navolging van Jezus wast en droogt de priester tijdens de viering op Witte Donderdag de voeten van 12 gelovigen.
19.00 u Kring 8 dekt de Tafel in de Sint-Katharinakerk van Duisburg
Goede Vrijdag, 18 april 2025
Op Goede Vrijdag gedenkt de Kerk het lijden en de kruisdood van Jezus.
15.00 u De Kruisweg wordt gebeden in de Sint-Janskerk van Tervuren, de Sint-Jozefkerk van Moorsel,
de Sint-Pauluskerk van Vossem en in de Sint-Katharinakerk van Duisburg
19.00 u Kring 12 (kandidaat Vormelingen) krijgen hun kruisje opgelegd in de Sint-Pauluskerk van Vossem
Stille Zaterdag - Paaswake, 19 april 2025
Op deze zaterdag wordt herdacht dat het lichaam van Jezus rust in het graf.
19.00 u Samen kijken we uit naar de verrijzenis van de Heer in de Sint-Jozefkerk van Moorsel
Hoogfeest van Pasen, 20 april 2025
11.00 u We vieren de verrijzenis van Jezus Christus in de plechtige hoogmis in de Sint-Janskerk van Tervuren.
Het Sint-Ceciliakoor brengt een bijzonder programma, onder leiding van dirigent Jos O, begeleid door Alain Baents op het orgel, en door Dorien O en Olivia Van Hollebeke op viool:
Missa Pro Europa (J. Berthier)
That Easter day with joy was bright* (P. Horn naar Michael Praetorius)
Halleluja uit Exsultate Jubilate van W.A. Mozart
Victimae Paschali (M. Haydn)
Onze Vader (R. De Waele)
Denn die Herrlichkeit Gottes* (G.F. Haendel)
Lobet Gott mit jubelschall (G.F. Haendel)
10.00 u In de Sint-Katharinakerk van Duisburg is een Paasconcert gepland met bezinning en het koor Allegro.
Op Paasmaandag, 21 april wordt om 9 uur eucharistie gevierd in de Sint-Katharinakerk van Duisburg.
Zo ging het eraan toe in 2024:
2024:
n de Sint-Katharinakerk van Duisburg ging de palmprocessie en de viering door op zaterdag 23 maart, om 19 uur.
Witte Donderdag, 28 maart 2024
19.00 u Voetwassing en eucharistieviering met de Eerste Communicanten van de federatie Tervuren, die de tafel dekken in de Sint-Katharinakerk van Duisburg
Na de mis is er mogelijkheid tot aanbidding van het Allerheiligste
Goede Vrijdag, 29 maart 2024
14.15 u Kruisweg voor de bewoners van het WZC Zoniën
15.00 u Kruisweg in de 4 kerken van de federatie
19.00 u Goede Vrijdagviering in de Sint-Jozefkerk van Moorsel waar de vormelingen hun kruisje krijgen opgelegd
Paaswake, 30 maart 2024
19.00 u Eucharistieviering met uitbeelding van het scheppingsverhaal en wijding van de Paaskaarsen in de Sint-Pauluskerk van Vossem
Pasen, 31 maart 2024
11.00 u Hoogfeest van Pasen in de Sint-Janskerk van Tervuren waarbij de nieuwe Paaskaars plechtig wordt binnengedragen door pastoor Jan, en feestelijk opgeluisterd door het Sint-Ceciliakoor
10.00 u Paasconcert met bezinning en optreden van het koor Allegro in de Sint-Katharinakerk van Duisburg
Terugblikken op de Goede Week in 2022:
Palmzondag, Sint-Jan Evangelist, Tervuren (10 april 2022 - 11 h)
Op de zondag vóór Pasen worden bij aanvang van de eucharistieviering palmtakken gezegend. Dat herinnert aan de ontvangst van de Heer bij zijn intrede in Jeruzalem. Op deze zondag wordt een 1e keer het hele passieverhaal gelezen. De 2e keer zal op Goede Vrijdag zijn.
De Goede Week is begonnen. Op deze zonnige zondagmorgen in Tervuren, maakten de kinderen een prachtige Palmpasen in de Sint-Jan Evangelistkerk.
De palmtakjes werden uitvoerig gezegend door pastoor Jan en ook de vele kerkgangers die op het kerkplein verzameld waren, werden niet vergeten. Voor onze zieken hadden we een gebedskaartje met een palmtakje voorzien:
Een klein beetje groen voor op Jezus’ kruis, en zie wij komen weer tot leven.
Een klein beetje hoop voor onze wereld, en zie de mens komt weer tot leven.
Een klein beetje liefde voor ieder van ons, en zie we kunnen weer genieten van het leven.
Een klein beetje geloof voor deze wereld, en zie Hij komt weer tot leven. (Antoon Vandeputte)
Het palmevangelie (Lucas 19,28-40) werd voorgelezen
en in processie
gingen we rond de kerk: de misdienaren, de kinderen met de manden palm en hun zelfgemaakte Palmpasen, het koor en de kerkgangers.
Samen wuifden en zongen we: "Wuif nu met palmen, loof de Heer! Breng uwe Koning alle dank en eer! Hosanna, Hosanna. Hosanna die op een kuis regeert."
Luid bonsden we op de kerkdeur (die staan voor de poorten van Jerusalem) en gingen zingend de kerk binnen.
Daar sloeg de stemming echter al snel om. De feestelijke witte liturgische gewaden werden afgelegd; de witte feestkleur gaat over naar rood, de kleur van de martelaren, de kleur van het vergoten bloed. Weldra wordt Jezus de Christus, martelaar voor ieder van ons. Ingetogen luisterden we naar het Lijdensverhaal (Lucas 22,14-23,56), verteld door 3 lectoren. Het lijdensverhaal van Jezus gaat verder tot op onze dagen, vaak schrijnend, verschrikkelijk. Maar tegelijkertijd is ook de hoop die Hij ons bracht niet meer weg te denken.
Ook in onze buurparochies konden de gezegende palmtakjes worden afgehaald om een gekoesterde plaats te krijgen in vele huisgezinnen.
Moge de palmtak aan het kruisbeeld sprekende getuige zijn in onze huizen en gemeenschappen. Vooral in de dagen die ons naar Pasen leiden.
Witte Donderdag, Sint-Katharinakerk, Duisburg (14 april 2022 - 19 h)
Het paastriduüm begint met de avondviering op Witte Donderdag. Dan gedenken gelovigen het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn leerlingen. Hij geeft hen de opdracht om dit altijd te blijven doen om Hem te gedenken. Op Witte Donderdag vieren we de instelling van de eucharistie en van het priesterschap. De viering is vermengd met droefheid. Het is de avond waarop Jezus door Judas verraden wordt in de Hof van Getsemane en gevangen genomen wordt.
Een ander symbolisch gebaar dat tijdens deze viering plaatsvindt is de voetwassing. Volgens de evangelist Johannes wast Jezus de voeten van zijn leerlingen tijdens het Laatste Avondmaal. Daarmee stelt Hij een teken van liefde en dienstbaarheid. In navolging van Jezus wast en droogt de priester tijdens de viering op Witte Donderdag de voeten van gelovigen.
Om te beklemtonen dat Witte Donderdag en Goede Vrijdag een eenheid vormen, wordt de eucharistieviering niet afgesloten met de wegzending en de zegen. In plaats daarvan is er een wake bij het Heilig sacrament dat naar een rustaltaar wordt gebracht. Het altaar wordt volledig leeggemaakt. Kruisbeelden worden uit het kerkgebouw verwijderd of bedekt met een doek. Op deze avond waken christenen bij hun Heer. Zoals Hij eens aan zijn leerlingen vroeg om bij Hem te waken.
De kinderen van Kring 8 dekken samen de tafel van de Heer. 12 apostelen laten zich (door de corona-beperkingen - symbolisch) de voeten wassen door de nederige Jezus. Pastoor Jan sprak een zegen uit bij iedere aposel.
In een half duistere kerk wordt de monstrans met het Allerheiligste in processie met de kandidaat Eerste Communicanten en de apostelen plechtig naar het rustaltaar gedragen. Daar kunnen de gelovigen nog een poos in stil gebed vertoeven.
Op het einde van de viering verlaten de priesters en de kerkgangers de kerk in volledige stilte: "Het uur is nabij dat de Mensenzoon wordt overgeleverd in de handen van zondaars. Sta op, laten we gaan. Kijk, hij die Mij overlevert, komt eraan.”
Goede Vrijdag, Sint-Pauluskerk, Vossem (15 april 2022 - 19 h)
Op Goede Vrijdag gedenkt de Kerk het lijden en de kruisdood van Jezus. Gelovigen bidden de kruisweg. In de namiddag of ’s avonds is er een bijzondere liturgie met de voorlezing van het passieverhaal van Johannes, de plechtige voorbede, de kruishulde en de communiedienst met de gaven die de avond voordien geconsacreerd werden. Goede Vrijdag is een dag van vasten, net als Aswoensdag.
In elke kerk van onze Parochiefederatie bidden we de Kruisweg om 15 h.
De avondviering gaat door in de Sint-Pauluskerk van Vossem en begint om 19 h.
Kring 12, de kinderen die in mei hun Plechtige Geloofsbelijdenis zullen uitspreken, krijgen in deze viering hun kruisje opgelegd.
Paaswake, Sint-Jozefkerk, Moorsel (16 april 2022 - 19 h)
Op deze zaterdag wordt herdacht dat het lichaam van Jezus rust in het graf en ziet de Kerk uit naar de verrijzenis van haar Heer. Er wordt geen liturgie gevierd. Wanneer de duisternis gevallen is, begint de paaswake. Ze wordt beschouwd als de moeder van alle heilige waken.
De Paaswake begint waar de Goede Vrijdag viering in Vossem eindigde: in duisternis.
Wij wachten op het licht, licht in de duisternis van onze dagen, licht voor wie geen toekomst meer ziet, licht voor wie verlangt naar bevrijding. We wachten op het licht maar we weten dat het komt! Buiten de kerk brandt een vuur waaraan de nieuwe Paaskaars wordt aangestoken en naar binnen gebracht. De priester zingt driemaal ”Licht van Christus!” en heft de Paaskaars steeds hoger; de gelovigen antwoorden ”Heer, wij danken U!”
De Paaskaarsen van de 4 parochies worden op de staanders gezet. De kinderen laten het licht verspreiden in gans de kerk.
Het Scheppingsverhaal (Genesis) wordt uitgebeeld en heel wat planten, vruchten en kleine huisdieren aangebracht terwijl we zingen "Alles begon met God". Daarna luisteren we naar het uittochtverhaal (Exodus).
Het doopwater werd gewijd.
We hernieuwen onze doopbeloften en worden uitvoerig besprenkeld met gewijd water.
Vol vreugde mogen we zingen "Christus is verrezen!"
Hoogfeest van Pasen, Sint-Jan Evangelist, Tervuren (17 april 2022, 11 h)
Met Pasen gedenken en vieren christenen wereldwijd de verrijzenis van Jezus Christus. Jezus, die gestorven is aan een kruis, is niet in de dood gebleven, maar door God tot nieuw leven opgewekt.
Het verrijzenisgeloof is de kern van het christelijke geloof. Het verwijst niet alleen naar de eenmalige historische gebeurtenis van het lege graf 2000 jaar geleden. De kerk viert ook dat alle gelovigen nu al delen in het verrijzenisleven van Jezus. Christus verrijst als bron van leven in het gelovige hart.
De nieuwe Paaskaars die aangestoken werd in de Paaswake in Moorsel, wordt op Paaszondag plechtig de Sint-Janskerk ingedragen.
Het Sint-Ceciliakoor luistert de hoogmis op met prachtige liederen onder leiding van hun nieuwe dirigente Marijke Pyck en organist Alain Baenst.
In deze viering wordt het doopwater gewijd, de kerkgangers gezegend en hernieuwen we onze doopbeloften.
De klokken die sinds Witte Donderdag zwegen, klinken opnieuw vrolijk en luid over het dorp.
Hij leeft!
Op deze hoogdag van Pasen zong Koor Allegro
Paasliederen voor Oekraïne
in de Sint-Katharinakerk van Duisburg, onder het motto: "Samen mensen helpen"