Volgende zondag, op 27 maart, krijgen de kinderen die zich voorbereiden op hun vormsel, tijdens de gezinsviering, een kruisje opgelegd. Een laatste stap alvorens ze op Pinksteren gevormd zullen worden. Een gelegenheid om nog eens stil te staan bij dit bijzonder teken van ons geloof.
Een kruis
Hoe dikwijls heb je al een kruisje gemaakt? Niet te tellen wellicht?
Waar staat of hangt er een kruisbeeld in jouw huis? Draag je zelf ook een kruisje?
Het kruis zegt iets over ons geloof, voor welk geloof we staan. Het is een teken met een rijke betekenis en inhoud. Bij het begin van ons leven werd het over ons gemaakt bij ons doopsel of wellicht nog vroeger, als zegen over die lange reis die het leven is. Een gebaar dat zoveel wil uitdrukken. Bij het einde van iemands leven is dat één van de laatste gebaren die we over iemand maken: een kruisteken maken. Als zegen voor die reis waar we niet meer mee kunnen gaan en iemand toevertrouwen aan de Heer van alle leven.
Hét teken van de christen.
Als we ons tekenen met een kruis, een kruisje dragen, drukken we er mee uit dat we willen proberen in het spoor te lopen van Jezus van Nazareth, want Hij is een mens om van te houden. Hij is een Zoon-van-God. Ouders zeggen hun kinderen toe: “God zegene en beware je” en tekenen hun kind met een kruisje. Thuis in ons gezin was dat de normaalste zaak. Ouders drukken hiermee zoveel meer uit: ‘we vertrouwen je deze nacht toe aan de zorgen van God, onder zijn hoede willen we jou brengen’. Gebaren betekenen vaak meer dan woorden.
+ teken
Een kruisje is ook een plus-teken. Ouders willen hun kind daarmee bevestigen: “Je bent de moeite waard, we geloven in jou, er zit meer in jou dan je misschien wel denkt. “
Als christen leven, geloven in die Jezus maakt ons meer mens, voegt iets toe aan ons leven, tilt ons op. Laat ons groeien naar buiten toe, sterker in het beminnen, het vergeven, het opkomen voor de medemens. Als christen willen we ook een meerwaarde toevoegen aan onze samenleving. We willen bouwen aan Gods Rijk. Dat is er een van vrede en gerechtigheid. Een Rijk waar elke mens tot zijn of haar recht mag komen.
Kruispunt
Een kruisje doet ook denken aan een kruispunt en op een kruispunt moet je kiezen welke weg je inslaat. Christen worden en zijn is een keuze. Dat is het steeds geweest maar vandaag misschien nog iets meer. Christen zijn is een welbepaalde weg willen volgen, de weg van Jezus en dat is een weg van beminnen en dienstbaar zijn. Soms moeten we moeilijke keuzes maken als mens. Maar met dit kruisje drukken we uit dat we onze keuze willen funderen op onze God, en dat is een God van leven. Hierbij denk ik terug aan de eerste dagen na de inval van Rusland in Oekraïne en de VRT toen een man van Oekraïnse afkomst uit ons land interviewde die met twee ziekenwagens vol met medisch materiaal ging vertrekken en zei: ‘ we zijn toch christen!’. Waarmee hij wilde zeggen: ‘ik kan niet anders dan daar hulp gaan brengen.
Last
Kiezen zal ook moeilijkheden meebrengen en zo verwijst een kruis soms ook naar een last, naar al wat het leven zwaar maakt. Ziekte of lijden van welke aard ook. ‘Elk huisje heeft zijn kruisje’ zegt de volksmond om aan te geven dat het leven niet van een leien dakje loopt. Vaak dragen mensen een ongezien kruis mee, kwetsuren en littekens uit het verleden die hen getekend hebben voor het leven. Maar onthouden we vooral dat het kruis ons herinnert dat die lasten niet het laatste woord hebben maar wel de liefde, het leven omwille van Jezus. Daarom willen we ons er mee tekenen en bekleden omdat het ons tot vrije mensen maakt.
Kruisoplegging
Als wij nu zondag onze vormelingen een kruisje geven drukken we daarmee heel veel uit. Het is veel meer dan een stap naar hun vormsel. In dat gebaar willen we hun keuze voor Jezus, bevestigen en ondersteunen en hen een tastbare teken daarvan meegeven.
Laten we deze kinderen omringen met ons gebed en ons getuigenis als christen.
Moge zij enthousiaste christenen worden!
Pastor Guido
Afsluiten doen we met deze tekst van Romano Guardini:
Als je een kruisteken maakt,
doe het goed, langzaam,
ruim, met veel aandacht.
Van je voorhoofd tot je hart,
van je linkerschouder tot je rechterschouder.
Dan omvat het heel je wezen,
je lichaam en je ziel,
je denk en je willen,
je verstand en je gemoed,
je doen en laten.
Door dat kruisteken
wordt alles in jou
gesterkt, gezegend,
in de kracht van Christus,
in de naam van onze drie-enige God,
Vader, Zoon en geest.