Iemand verliezen van wie je hield, het brengt altijd verdriet en gemis mee. Toch moeten in de dagen tussen het overlijden en de kerkelijke uitvaart heel wat praktische regelingen getroffen worden. Hieronder vind je hopelijk een antwoord op alle mogelijke vragen aangaande de kerkdienst. Blijf je met vragen zitten, aarzel dan niet om contact te nemen met de parochiale verantwoordelijke.
Kerkelijke uitvaart
In het bisdom Antwerpen gebeuren sinds 1 januari 2011 alle uitvaarten in de kerk in principe met een woorddienst (geen eucharistie). Deze woorddienst kan voorgegaan worden door zowel een priester of pastor als door een leek (gebedsvoorganger) die daartoe een speciale vorming heeft genoten. Een geliefde uit handen geven is immers een ingrijpend rouwproces waarin de viering in de kerk voor gelovige mensen een belangrijke stap is. Het is dan ook vanzelfsprekend dat deze goed verzorgd wordt en dat de familie – wanneer ze dat wil – de kans krijgt om eigen accenten te leggen. Vandaar dat het zo tof is dat verscheidene mensen deze zinvolle taak op zich willen nemen, zodat we ook in de toekomst deze dienstverlening optimaal kunnen blijven verzorgen.
Praktische regeling
- Kerkelijke begrafenissen vinden plaats om 10.00 u. Indien er twee uitvaarten op één dag zijn, dan volgt de tweede om 11.30 u.
- De familie neemt zelf contact met de parochiale verantwoordelijke of laat dat doen door de begrafenisondernemer om datum en tijdstip af te spreken.
- Het parochiekoor is altijd bereid om de viering op te luisteren. Het staat de familie vrij om op dit (gratis) aanbod in te gaan of zelf voor muziek te zorgen, live of met CD’s. Een combinatie van koor en CD’s is ook mogelijk. Het aantal liederen of muziekstukken op CD dient dan echter wel beperkt te worden tot twee.
- Tijdens de viering wordt de herinneringskaars aangestoken met de mooie tekst “Dankbaar om wat je voor ons bent geweest, dragen we je als licht in ons hart”. Deze kaars wordt ofwel op het einde van de uitvaartviering met een naast familielid mee naar huis gegeven, ofwel op het einde van herdenkingsviering (zie Herdenkingsviering).
- Het kruisje met de naam van de overledene wordt op het einde van de viering op een bord in de kerk opgehangen. Dit kruisje mag afgehaald worden op Allerheiligen of Allerzielen (zie Afhalen kruisje).
- Het financieel aspect wordt via de begrafenisondernemer geregeld. Het zogenaamde “vast recht” bedraagt momenteel 300 euro. Het grootste gedeelte daarvan gaat naar het bisdom voor de begeleiding van de parochies.
- Tijdens de viering wordt met de schaal rondgegaan. Het opgehaalde bedrag komt ten goede aan de kerkraad die alle kosten dient te betalen: verwarming, verlichting, paaskaars...
- Bij de offergang wordt een offerschaal aangeboden. Het bedrag dat je daarin legt, gaat integraal naar de rekening “Solidariteit” waarmee we mensen helpen die tijdelijk in grote materiële nood zitten.
Gebedswake
Op de vooravond van de begrafenis kan er voor de overledene eventueel een gebedswake gehouden worden om 19.00 u. Het volstaat dit aan te vragen tijdens het bezoek van de begrafenisondernemer of de mogelijkheid bestaat.
Herdenkingsviering
Iedere maand herdenken wij de overledenen van de voorgaande maand. Zo gedenken we in januari de overledenen van december, in februari hen die we in januari uit handen gaven, enz. Uitzonderingen niet te na gesproken, gebeurt dat in de maandelijkse eucharistieviering waarin de namen van de overledenen met eerbied worden genoemd. Samen bidden we voor hen en voor allen die verdriet hebben omdat ze er niet meer zijn.
Afhalen kruisje
Op het einde van de uitvaart wordt het kruisje met de naam van de overledene op een bord bij het grote kruis van Jezus gehangen. Daar blijft het hangen als een oproep om al deze mensen biddend te blijven gedenken tot Allerheiligen / Allerzielen. Alle families worden dan uitgenodigd om mee te komen vieren in de kerk. Tijdens deze viering noemen we met eerbied de namen van alle overledenen van het voorbije jaar. Het kruisje met hun naam krijgt met veel zorg een centrale plaats voor het altaar tot het na de viering door de familie wordt meegenomen naar huis. Ook voor deze viering worden de families persoonlijk uitgenodigd.
Begrafenisondernemers
Het staat de familie uiteraard volledig vrij te kiezen voor een bepaalde begrafenisondernemer. De begrafenisondernemers uit de regio die al diensten verzorgden in onze parochiekerken noemen we hieronder vrijblijvend op, eventueel met een link naar hun eigen website.
Begr. Bosmans, Kesselsesteenweg 87, 2500 Lier, tel. 03 480 02 47, www.funerarium-bosmans.be
Begr. Broes, Bruul 10, 2570 Duffel, tel. 015 32 23 00, www.dirkbroes.be
Begr. Ceulemans D., Borgersteinlei 96, 2860 Sint-Katelijne-Waver, tel. 015 55 44 27, www.ceulemansdanny.be
Begr. Ceulemans I., Molenstraat 23A, 2861 O.-L.-V.-Waver, tel. 015 76 00 99, www.begrafenissen-ivoceulemans.be
Begr. De Ryck, Werftsesteenweg 6, 2220 Heist-o/d-Berg, tel. 015 24 13 72, www.funerarium-deryck.be
Begr. Van den Bogaert, Lispersteenweg 274, 2500 Lier, tel. 03 480 15 78, www.begrafenissenvandenbogaert.be
Begr. Van der Heyden & Hellemans, Berlaarsesteenweg 16, 2500 Lier, tel. 03 480 28 80
Begr. Vanthienen, Rooienberg 26, 2570 Duffel, tel. 015 31 25 45, www.uitvaartzorgvanthienen.be
Begr. Verwilt, Waversesteenweg 65, 2580 Putte, tel. 015 75 54 25, www.verwilt.be
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.