Vader, Zoon en Geest
Deze drie doopvragen bepalen tot op vandaag de structuur van onze geloofsbelijdenis. Eerst spreken we ons vertrouwen uit in de Vader die Schepper is van al wat leeft. Daarna gaat het Credo in op de grote thema's van de Zoon: Hij is mens geworden, Hij is gekruisigd, gestorven en begraven. Hij is de derde dag verrezen en in de heerlijkheid van God opgenomen. Tenslotte wordt de levengevende Geest en zijn werking ter sprake gebracht: Hij is aan het werk in de Kerk en de sacramenten. Dankzij de Geest mogen mensen hopen op de verrijzenis en het eeuwige leven.
Engagement
Tijdens de zondagse eucharistieviering belijden christenen plechtig hun geloof. Na het beluisteren van het Woord van God in de lezingen en de verklaring ervan in de homilie kunnen we van harte zeggen: 'Heer, nu ik U beter heb leren kennen, schenk ik U mijn vertrouwen: Ik geloof!' De Geloofsbelijdenis uitspreken is dan helemaal niet meer het 'opzeggen' van een catechismusles of het blind instemmen met oude woorden. Het is veel meer het uitspreken van een engagement, een belijdenis in de rijke zin van het woord. Ik ben er ten volle in betrokken: 'Ja, ik geloof, Heer!' Ik geef mijn vertrouwen aan U, liefdevolle Vader die bekommerd is om mij; ik vertrouw mij toe aan U, Christus, die ons bestaan is komen delen tot het uiterste toe; ik geloof in U, Geest, die mij bezielt en enthousiast maakt.
Het geloof van de Kerk
Met de geloofsbelijdenis reikt de Kerk ons woorden aan om ons persoonlijk geloof te verrijken. We worden uitgenodigd om in te treden in het geloof van de Kerk en precies dat verbindt ons met medechristenen uit verleden, heden en toekomst. Tegelijkertijd scharen we ons 'met geheel ons hart, geheel onze ziel, geheel ons verstand en al onze krachten' achter de God die we Vader, Zoon en Geest noemen. Het is dan ook zeer passend om het Credo tijdens de zondagse eucharistieviering zo mogelijk plechtig en rechtstaand te zingen. In die context is de geloofsbelijdenis immers een gebed van vertrouwen in en overgave aan de God die 'voor ons mensen en omwille van ons heil' mens is geworden. Hij is ons vertrouwen meer dan waard.
Met dit artikel hoop ik dan ook dat we ons Credo (Ik geloof) volmondig kunnen zeggen of zingen als één geloofsgemeenschap. Gaan we daar samen voor!
Jan Verheyen, pastoor-deken