Eén enkele viering
Dat de liturgie van het paastriduüm (vanaf de avondviering van Witte Donderdag tot en met de vespers van paaszondag) uiteengelegd is en verspreid werd over verscheidene dagen, heeft tot gevolg gehad dat de verschillende thema’s uitdrukkelijker aan bod kwamen. Tegelijk wekte het ook de indruk dat het om verschillende los van elkaar staande vieringen zou gaan. Niets is echter minder waar! Wie goed de partituur van het paastriduüm leest, zal zien dat de vieringen beschouwd worden als één uitgerekte viering verspreid over verscheidene dagen. Zo begint de viering van Witte Donderdag met een kruisteken, maar eindigt open, zonder zegen. Op Goede Vrijdag is er zelfs geen kruisteken aan het begin, en ook geen echte zegen. Ook de paaswake begint niet met een kruisteken, maar eindigt wel met een plechtige zegen. De viering begint dus op Witte Donderdag met het kruisteken en loopt over Goede Vrijdag heen uit op de paaswake. En pas op het einde van die paaswake worden we als gelovigen gezegend en gezonden. De drie vieringen lopen dus naadloos in elkaar over. We vieren er in één beweging het lijden, sterven en verrijzen van de Heer. Ook is de stilte een van de rode draden doorheen deze vieringen. Zij treedt in na het gloria van Witte Donderdag en duurt voort tot het gloria tijdens de paaswake (na de lezingen uit het Oude Testament).
Weg van de lichamelijkheid
De Goede Week is in hoofdzaak een zintuiglijke liturgie. Vaak is onze liturgie te verbaal, spreekt ze alleen ons verstandelijk vermogen aan. Onze kerken zijn dikwijls praathuizen geworden. Om in de liturgie echt in contact te kunnen treden met het mysterie, is het van het grootste belang dat we de symbolen en alles wat ons als mens in onze totaliteit aanspreekt meer tot zijn recht laten komen. De liturgie van de Goede Week leent er zich uitstekend toe om de mens in heel zijn wezen aan te spreken. Er is interactie en dialoog, dramatische uitbeelding en symboliek. Kortom, alle zintuigen worden geïnterpelleerd en ieder wordt uitgenodigd om zowel uitwendig als inwendig in beweging te komen en te participeren. Op lichamelijk vlak gebeurt er van alles: met palmtakken jubelend de Heer begroeten op Palmzondag, brood en beker delen op Witte Donderdag, het lijden en het verdriet voelen op Goede vrijdag, om vervolgens stil te waken, het licht te ontvangen, te getuigen van ons geloof, het bevrijdend water te voelen en op te staan tijdens de paaswake. En zo worden we in de liturgie van de Goede Week doorheen onze lichamelijkheid aangesproken om van daaruit een spirituele ommekeer te maken. God treedt binnen in ons mens-zijn via het lichamelijke. Of om het met aloude woorden te zeggen: per visibilia ad invisibilia, ‘langsheen het zichtbare komen we in contact met het onzichtbare’, via het lichamelijke worden we binnengeleid in het goddelijk geheim, en doet de liturgie ons binnentreden in de relatie met een God die altijd nieuwe toekomst schept, zelf in de grootste duisternis.
Ik nodig jullie uit om mee aan den lijve de zeggingskracht van mooie liturgie te ervaren: liturgie waarin er tijd genomen wordt om de beelden te laten spreken, vieringen waarin de schoonheid van zang en muziek en echte stilte het hart kunnen raken. Ik heb voor dit alles een goede leerschool gehad als misdienaar op Lisp bij pastoor Mouwen die doordrongen was van mooie liturgie. En als seminarist heb ik zes jaren de Goede Week kunnen meemaken bij de zusters Benedictinessen van Bethanië in Loppem. Zo werd het voor mij een uitdaging om zelf als pastoor de vieringen van de Goede Week te verzorgen in de parochie zodat we samen tot de ervaring kunnen komen dat we ‘de Heer volgen op zijn weg van lijden, sterven en verrijzen’.
U bent dan ook van harte uitgenodigd om zo mogelijk alle stappen mee te zetten in de komende week naar Pasen toe! Op de volgende bladzijden lees je het hele programma van de Goede Week, dat je ten andere ook bezorgd werd vorig weekend in de kerk. Mag ik jullie de komende week verwachten in onze vieringen?
Jan Verheyen, pastoor