De geschiedenis van het rozenkransgebed
De oorsprong van het rozenkransgebed ligt in de vervanging van het getijdengebed: 150 maal hetzelfde gebed bidden is eenvoudiger dan alle 150 psalmen uit het hoofd opzeggen. In het begin werd vooral 150 maal een onzevader gebeden. Later werd hieraan in het westen de devotie tot Maria verbonden.
Het rozenkransgebed werd gepropageerd door de orde der dominicanen, waartoe paus Pius V zelf ook behoorde. Zij leerden de katholieken een meditatiemethode waarbij de mysteries van Christus worden overwogen door middel van het veelvuldig herhalen van het Weesgegroet. Volgens een legende was de rozenkrans een geschenk van de heilige Maagd Maria aan de heilige Dominicus (1170-1221), stichter van de dominicanen. Maria zou de rozenkrans hebben gegeven als wapen in zijn strijd tegen de Albigenzen. Het rozenkransritueel bestaat in de kern uit het 150 maal reciteren van het Weesgegroet. De dominicaan Henry Kalkar (1328-1408) beval de gelovigen aan bij ieder tiental weesgegroetjes ('tientje') een gebeurtenis uit het leven van Jezus en Maria te overwegen. De dominicaan Alanus de Rupe (1428-1478) was dé grote propagandist van het rozenkransgebed. Alanus verdeelde het leven van Jezus en Maria in de blijde, de droevige en de glorievolle geheimen. Paus Leo X gaf in 1520 goedkeuring aan het gebed en de Kerk heeft de rozenkrans sindsdien steeds zo aanbevolen. Paus Johannes Paulus II, die heel mariaal was, heeft nog een vierde groep geheimen toegevoegd: de mysteries van het Licht. Het zijn telkens geheimen waarin Jezus zich openbaart, zich laat kennen in de zending die Hij van de vader heeft ontvangen.
Een rozenkrans
Een 'rozenkrans' of 'paternoster' is een gebedssnoer, maar het is ook de naam voor het rozenkransgebed. Het rozenkransgebed bestaat tegenwoordig uit twintig 'tientjes'; elk tientje omvat een Onzevader, tien weesgegroetjes en de afsluiting: 'Eer aan de Vader, en de Zoon en de heilige Geest. Zoals het was in het begin, en nu, en altijd, tot in de eeuwen der eeuwen. Amen.' Bij het bidden van een rozenkrans gedenken we de verschillende geloofsmysteries. Daardoor wordt duidelijk dat het rozenkransgebed helemaal draait rond de liefde en de genade van God, die we hebben leren kennen door zijn menswording. Maria heeft daar op bijzondere wijze aan meegewerkt door haar 'ja'-woord in Nazareth. Via Maria brengen wij God alle eer en lof. Doorheen deze mysteries horen we heel het leven, sterven en verrijzen van Jezus, als een soort samenvatting van het evangelie. Hierdoor kan het bidden van de rozenkrans iemand duidelijker bewust maken van de Blijde Boodschap. Naast het gedenken van de geheimen is er plaats voor gebedsintenties, zodat er ook een persoonlijk aspect aan dit gebed is verbonden.