Voor velen zou Hemelvaartsdag misschien beter op een vrijdag vallen, dan zat er alweer een verlengd weekend aan te komen. Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag gewoon een leuke vrije dag. Helaas, valt deze hoogdag elk jaar steevast op een donderdag. Maar zouden die velen, waaronder ook de jonge garde van vandaag, wel weten wàt we dan precies vieren?
Toch vragen steeds meer mensen zich af waarom ze nu eigenlijk vrij zijn op deze dag. Wat is de eigenlijke betekenis van Hemelvaart? Wat vieren we en waarom valt deze dag altijd op een donderdag?
daarom noemen we dat dus Ons Heer Hemelvaart
Voor christenen betekent deze dag zo veel meer dan alleen een dagje vrij. Exact veertig dagen na Pasen is het Hemelvaartsdag. Pasen valt altijd op een zondag en omdat de periode tussen Pasen en Hemelvaart altijd precies veertig dagen is, valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag. In die veertig dagen tussen Pasen en Hemelvaart heeft Jezus zich regelmatig aan de mensen en aan zijn leerlingen laten zien: “gedurende veertig dagen is Hij in hun midden verschenen en sprak Hij met hen over het koninkrijk van God. (Handelingen 1:3)
Maar op de veertigste dag na Pasen is Hij definitief naar de hemel gegaan. Daarom noemen we dat dus Zijn Hemelvaart. Op het moment dat Jezus Christus naar de hemel is gegaan, waren zijn apostelen daarbij aanwezig. Toen heeft Hij beloofd dat de Heilige Geest hen op korte termijn zou komen helpen. Na die belofte werd hij door een wolk opgenomen en meegevoerd en was Hij niet langer zichtbaar. Het verhaal van Hemelvaartsdag wordt daarna nog beeldrijker: “Terwijl Hij zo heenging en zij nog naar de hemel stonden te turen, stonden er opeens twee mannen naast hen in witte kleren, die zeiden: ‘Galileeërs, wat staan jullie daar toch naar de hemel te kijken?’ Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan." (Handel.1:9-11)
haast een romantisch wolkje
Dat haast romantische ‘wolkje’ waarin Jezus verdween, wordt een beetje absurd als je beseft hoe groot de boodschap van Hemelvaart wel is. De diepste betekenis van het feest is dezelfde als die van Pasen, het verrijzenisfeest. Christus' hemelvaart is geen afscheid: het is het feest van Zijn blijvende aanwezigheid onder ons als de verheerlijkte Heer.
Wij waren er natuurlijk niet bij gedurende die 40 dagen na Pasen dat Jezus verscheen? Wij worden dus verondersteld te geloven zonder gezien te hebben… Maar als we kunnen geloven dat Jezus verrezen is, dan kunnen we ook geloven dat Hij onder ons is. Het is een geloofsdaad: diep bewust aanvaarden dat een hogere, sterker macht alles bestuurt hier op onze aarde met zijn Goddelijke kracht.
of is ons leven louter een privézaak?
Paus Franciscus schreef zijn brief Christus Vivit (Christus leeft) na de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping. Hij vindt dat we jongeren moeten voorleven en laten aanvoelen dat God liefde is, dat ze door Hem bemind zijn en dat Hij wil dat ze leven! Durven wij ons geloof in God aan hen tonen? Of is ons geloofsleven vooral een privézaak? Tonen we nog genoeg dat als je kan en wil geloven, als je de liefde van God in je leven kan toelaten er een ongelooflijke vrijheid ontstaat? Want dan geloven we dat Christus leeft, onder ons! Hij komt ons tegemoet en biedt ons Zijn vriendschap aan. We worden door Hem bemind. Hij redt ons met Zijn liefde, wat er ook gebeurt, zelfs over de dood heen. Dat besef kan en zal een vreugde losmaken die we onvermijdelijk zullen uitstralen. Dat is de mooiste getuigenis die iedere gelovige kan geven. Meer moeten jongeren niet zien om door diezelfde vreugde, vroeg of laat, begeesterd te worden.
Chris Gonnissen, homilie Sint-Elisabethparochie Zoersel