
Deze dag ter bevordering van begrip en harmonie wordt sinds 1950 op de derde zondag van januari gevierd. Gelovigen worden op deze dag aangespoord om naar mensen van andere geloofsovertuigingen te luisteren om de overeenkomsten tussen de verschillende religies te zien zijn.
Hoewel we in hier bij ons uitgaan van de scheiding van kerk en staat, speelt religie voor veel mensen in onze diverse samenleving een belangrijke rol. Geloof betekent voor hen een vorm van richting en vrede, van houvast en troost.
De basis voor samenleven in diversiteit is respect en erkenning voor verschillende opvattingen. Zo ook voor de religieuze.
De eerste dergelijke dag werd in 1950 gevierd. Het werd gestart door aanhangers van het Bahá'í-geloof, dat zegt dat alle religies gemeenschappelijke kenmerken hebben en dat ze gelijk gerespecteerd moeten worden. Zij geloven dat er één God is die in alle religies onder verschillende namen bekend is. Wereldreligiedag wil de eenheid van religieuze volkeren bevorderen, zodat we historische verschillen kunnen overwinnen. Eeuwenlang hebben verschillende religies en geloven met elkaar gevochten en hun gemeenschappelijke waarden genegeerd. Het doel van Wereldreligiedag is om te werken aan een vreedzaam begrip tussen geloven.
Wereldreligiedag wordt op veel manieren gevierd. De meeste mensen gaan echter naar speciale diensten, die zich richten op het respecteren van andere religies en het reflecteren op hun universele boodschap. Dat wil zeggen dat we elkaar allemaal met respect en begrip moeten behandelen, zodat we een betere wereld voor iedereen creëren.
Zoek naar de overeenkomsten in alle wereldreligies. Elke religie heeft een 'Gouden Regel' die bijna identiek is aan die in elke andere weredlreligie.
De gouden regel“Doe anderen niets aan wat jou pijn zou doen als het jou zou worden aangedaan.” (Hindoeïsme)
“Wat u verfoeilijk vindt, doe dat uw naast niet aan.” (Jodendom)
“Doe anderen alles wat goed is voor jezelf.” (Zoroastrisme)
“Behandel anderen niet op een manier die zij kwetsend zouden vinden.” (Boeddhisme)
“Behandel anderen zoals je wilt dat zij jou behandelen.” (Christendom)
“Niemand van jullie is een gelovige totdat hij voor zijn broeder datgene liefheeft wat hij voor zichzelf liefheeft.” (Islam)
“Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.” (Sikhisme)
“Leg niemand een last op die u niet zou willen dat hem werd opgelegd, en wens voor niemand iets wat u niet voor uzelf zou willen.” (Bahà’i)
Lambert Cuenen