Nauwelijks had ik mijn fiets (klimaat!) geparkeerd of mijn gastheer kwam al buiten om mij te verwelkomen. Een goed begin. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om eerst het bloementuintje te bewonderen, het was tenslotte mei. Annie, zijn echtgenote, vroeg al meteen of er ‘iets te drinken’ mocht zijn. Maar dat stelden we liever uit.
Naar de kelder
Ons interview speelt zich volledig ondergronds af. Want 48 jaar geleden begon Thieu Stals uit Kinrooi met zijn intense hobby ‘parkieten’. Terwijl we de trap afdalen horen we het gekwetter al van de gevleugelde bewoners dat nog heviger wordt als ze zien dat hun baasje een vreemde bezoeker bij zich heeft. En bij onraad roeren zich vooral de smalsnavelparkieten. Bij het opvliegen laten die hun kleurenpracht ten volle zien.
‘Een pur-sang parkietenliefhebber in het Belgisch Kinrooi. Met een goede kwaliteit agaporniden, kakariki’s en smalsnavelparkieten’ zo stond het in het Nederlandse aprilmaandblad ‘Onze vogels’.
Voor mij is het al een genoegen om al die mooie vederdracht te zien: geel, blauw, groen, oranje. Maar van Thieu krijg ik er een dik pakket informatie bovenop. Eerst en vooral “verzorg je vogels beter dan jezelf”. En dat doet hij. Ruime kooien, licht, aangepaste temperatuur, het voedsel is een zadenmengeling aangevuld met groenten, fruit of broodkruimel en eivoer..
Vooral de smalsnavelparkieten krijgen onderdak in ‘hotel Thieu’. Als een volwaardige hobbyist maakt hij o.a. de broedblokken zelf. Daarin mogen de vogels broeden wanneer ze drie tot vier jaar oud zijn. Omdat ze meestal een vijftienjarige levensloop hebben kunnen er heel wat nakomelingen verwacht worden.
Waarschijnlijk huist in elk dier iets menselijks, wanneer een partner sterft, dan wordt hij, na een treurperiode, gevolgd door de andere partner. Vooraleer er een koppeltje gevormd wordt mogen het mannetje en vrouwtje eerst aan elkaar wennen in dicht bij elkaar geplaatste aparte kooien. Dit om te voorkomen dat ze elkaar meteen in de veren vliegen. Deze hobby vraagt veel werk, inzet en verantwoordelijkheid.
De grote verzameling trofeeën getuigt van de vele gouden en zilveren overwinningen die zijn parkieten voor Thieu in de wacht slepen. Als lid van de ‘Leeuwerik’ uit Neeroeteren en de vogelvereninging van Ittervoort nemen ze samen deel aan verschillende shows.
Taksplaten
In de aangrenzende kelder, helder wit, hangt een grote verzameling oude fiets- en autoplaten. Netjes geordend volgens het jaar van uitgave en de provincie. Laat ons zeggen een flink stuk geschiedenis zit in of achter die platen verscholen. Je kunt b.v. meteen zien dat tijdens WO I praktisch geen platen beschikbaar waren of uitgegeven werden. De meeste fietsen zaten toen wellicht ergens anders. Thieu vertelt mij dat de verzamelwereld soms hard en ongenadig is. Dat gaat van exuberante prijzen tot uit de hand gelopen concurrentie.
Boven dit alles hangt het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Padua. “Ooit gekregen van een vriend, dat doe ik nooit weg!”
Na een kort bezoek aan de hobbykelder van Thieu besluiten we deze namiddag met een ‘mannen weten waarom’ op een bank in de zon. Twee tevreden mensen in mei.
Miel Roussard
Onderschrift foto: Thieu Stals won al tal van (internationale) prijzen met zijn parkieten. © M.R.