MARIA GRAAG GEZIEN (5)
Mij geschiede naar Uw Woord
Hoe zullen de mensen van het dekenaat Bree Jezus ontvangen, voortbrengen en uitdragen? Het vierde antwoord komt van Maria: “Mij geschiede naar Uw Woord.” Wat roepen deze woorden op?
Heel het gebeuren van de boodschap aan Maria begint met woorden van de engel Gabriël. Hij brengt het woord van God, maar tegelijkertijd zijn het woorden. Dit is belangrijk op te beseffen. Waarom? Omdat het gelovig worden van een mens - vaak een bekering - begint met woorden. Meestal is het zo dat een nieuwe gelovige door iemand is aangesproken over het geloof (met of zonder woorden). In dat aangesproken worden is Jezus doorgegeven. In die woorden was Jezus aanwezig. En dat is het wonder, het mysterie van de boodschap aan Maria: in die woorden was Jezus aanwezig. Die woorden droegen Jezus. Christenen die getuigen, dragen op hun beurt Jezus Christus. Daarom zegt Maria: “Mij geschiede naar Uw Woord.” Daarom zegt Elisabet: “Zalig zij die geloof heeft geschonken aan het woord dat haar vanwege de Heer is gezegd”. Daarom ook zegt Paulus: “Het geloof komt uit het gehoor”. Dit wordt mooi samengevat in die ene zin: ‘Een Woord, drager van een aanwezigheid’.
Het gelovige woord draagt Jezus. Maria heeft dit ontvangen en Ze draagt Jezus. Het evangelie vertelt dat Zij dan naar Elisabet loopt. Ze loopt omdat Ze Jezus wil brengen bij Zijn Voorloper, Johannes de Doper (die nog verblijft in de schoot van zijn moeder). Wanneer Maria aankomt bij Elisabet, groet ze haar. Dan spreekt ze een Woord. En dat Woord heeft twee gevolgen. Vooreerst springt Johannes de Doper op in de schoot van zijn moeder. Hij heeft Jezus herkend en zijn vreugde is groot. Vervolgens begint Elisabet te ‘roepen’, d.w.z. ze spreekt onder invloed van de H. Geest. Het woord van Maria draagt niet alleen Jezus, het draagt ook de H. Geest. En deze Geest brengt het geloof van Elisabet tot spreken. Hier zien we eigenlijk de kern van de evangelisatie: Maria spreekt Jezus verder en Johannes de Doper en Elisabet ontvangen Hem. Dit betekent dat als gelovigen van het dekenaat Bree hun geloof verder spreken en delen met anderen, ze Jezus en de H. Geest aanwezig brengen.
Als Maria zich realiseert wat haar groet teweegbrengt, begint ze te zingen: het Magnificat. Haar hart maakt God groot, want die God doet grote dingen met haar. Plots zien we twee dingen gebeuren. Maria wordt een vrouw van het evangelie. Ze ontvangt het Woord en werkt ermee. Vervolgens zien we hoe zij het evangelie op een eigen manier begint te schrijven en te verkondigen. Dat gebeurt nog altijd vandaag. Christenen worden mensen van het evangelie en zij schrijven hun eigen evangelie (in samenspraak met het ene evangelie van Jezus Christus). En dat is het mooie. De christenen van het dekenaat Bree schrijven het eigen evangelie, de eigen Schrift.
Toch moet nog iets toegevoegd worden. Als Paulus afscheid neemt van de Kerk in Milete, spreekt hij uitzonderlijke woorden: “Ik vertrouw U toe aan het Woord van God”. Hij zegt niet: ‘Ik vertrouw U het evangelie’, nee: ‘Ik vertrouw U toe aan het evangelie’ Daarmee zegt hij dat het Woord van God christenen draagt. Dit Woord heeft een scheppende kracht, maar ook een verlossende kracht (Pasen). Gelovigen zijn gedragen door het Woord. Door het Woord gedragen, verkondigen zij het Woord aan anderen. Dit Woord van God is dus zeer uniek, zeer krachtig en zeer werkzaam.
Nog een klein detail. Het woord evangelie betekent letterlijk: goed nieuws. Het had eerst te maken met de boodschap die koeriers aan een stad of een volksleider brachten: de oorlog is gewonnen. Dat was goed nieuws. Daarom vertaalt B. Standaert het woord evangelie af en toe met de woorden: overwinningslied. Het evangelie is het overwinningslied van Jezus op zonde en dood.
Een van de verhalen waar het Woord van Jezus een grote rol speelt, is het Emmaüsverhaal. De vreemdeling legt de gebeurtenissen van Jezus’ lijden en dood uit met de woorden van de Schrift. Hij verkondigt hen Jezus. En wat zeggen de leerlingen? “Brandde ons hart niet toen Hij onderweg met ons sprak en ons de Schrift uitlegde?” Het Woord van God verwekt niet alleen Jezus, het biedt vreugde aan.
Hoe Jezus vandaag voortbrengen? Maria leert ons dat zich toeleggen op het Woord een vruchtbaar gebeuren is. Het brengt namelijk Jezus voort. Lucas zegt in zijn evangelie, wanneer Jezus in de synagoge van Nazaret uit de profeet Jezaja heeft voorgelezen: “Dit Schriftwoord gaat vandaag in vervulling”. Dit betekent dat het Woord van God “gebeurt”. En dat is de diepe bedoeling van God vanaf de schepping van het heelal. Zijn Woord blijft bestaan en zal niet vergaan.
Deken Jaak Janssen