Broederlijk Delen schuift in 2016 met onze Colombiaanse gast Deyanira Gonzalias Rodallega een sterke vrouw naar voor, het boegbeeld van de campagne. Twee weken geleden vertelden wij kort iets over de voorbereiding van de inleefweek en stelden wij onze gast Deyanira voor. Vandaag belichten wij de hele inleefweek en gaan we nog even in op de campagne 2016.
De inleefweek van 16 tot 23 februari
De bedoeling van een inleefweek is dat leiders en leidsters van Colombiaanse plaatselijke gemeenschappen bij ons mensen leren kennen die hun strijd voor een rechtvaardige wereld willen ondersteunen. Dat kan door eerst naar hun verhaal te luisteren, hun levensverhaal te leren kennen en hun strijd voor het leven en dat van hun kinderen. Een verrijking voor ons. Dat kan door op onze beurt hen te verrijken met onze manier van leven en ons vasthouden aan rechtvaardige sociale verhoudingen, waar plaats is voor iedereen.
- Op dinsdag 16 februari verwelkomen en ontmoeten wij Deyanira vanaf 18.30 uur in het Parochiehuis van Koksijde-aan-zee (Tulpenlaan 41).
- Op woensdag 17 februari wordt zij om 10.00 uur officieel ontvangen in het Provinciehuis Boeverbos en maakt zij kennis met de Noord-Zuidwerking van onze provincie. In de namiddag bezoekt zij de Welzijnsschakel Uze Plekke in Sint-Andries en wordt haar verteld hoe in onze Welzijnsschakels de armen een stem en slagkracht krijgen. ’s Avonds bezoeken wij Brugge.
- Donderdag 18 tot en met zaterdag 20 februari zijn Koksijdedagen. Eerst bezoekt Deyanira ’s morgens het educatief centrum Duinenhuis in de Schipgatduinen (Bettystraat 7). Ze maakt er kennis met de problemen van plastiek afval in zee en van zwerfvuil op het strand en met het afvalbeleid van de gemeente. ’s Namiddags bezoekt ze het Navigo-museum (nationaal visserijmuseum) in Oostduinkerke (Pastoor Schmitzstraat 5).
- Op vrijdagmorgen maakt ze via twee boerderijbezoeken in Wulpen kennis met het landbouwersbestaan en de landbouworganisaties bij ons. ’s Namiddags bezoekt ze een basisschool in Oostduinkerke en lanceert ze het vastenproject op school. ’s Avonds spreekt ze op de Open info-avond ‘Deyanira komt!’ over haar land en de problemen van haar gemeenschap en stelt ze de campagne 2016 voor. Dat gebeurt in het Spaans, met simultaanvertaling.
- Op zaterdagmorgen wordt Deyanira ’s morgens officieel ontvangen op het gemeentehuis, bezoekt ze ’s namiddags het RVT Dunecluze (Ter Duinenlaan 35) en gaat kort getuigen in de avond-eucharistievieringen in Sint-Idesbald, Koksijde Sint-Pieter en Wulpen.
- Op zondag 21 februari spreekt Deyanira voor de tweede keer uitgebreid over haar land en haar gemeenschap. Ze doet dat om 10.00 uur tijdens de eucharistieviering van het jaarlijkse Broederlijk-Delenweekend in het Immaculata-instituut in De Panne (Koninklijke Baan 28). Ze wordt er door de hele werkgroep Broederlijk Delen ook ontvangen tijdens het middagmaal.
- Op maandag spreekt Deyanira voor de leerlingen van twee middelbare scholen. ’s Morgens in het Immaculata-instituut, ’s namiddags wordt ze ontvangen in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde (Houtsaegerlaan 40). Vanaf 18.00 uur biedt de hotelschool haar en allen die bij de inleefweek betrokken zijn geweest, nog een afscheidsavond aan.
- Op dinsdagmorgen 23 februari reist Deyanira met de trein terug naar Gent, waar ze op uitnodiging van Broederlijk Delen Nationaal de murales (muurschilderingen) bezoekt van haar landgenoot, de gastkunstenaar Jafeth Gomez.
Met een leven speel je niet
Waarom deze slogan van de campagne 2016? Grond is voor de boerengemeenschappen in Colombia veel meer dan dat lapje waar hun huis op staat. Ze wonen er, ze werken er. Ze produceren er hun voedsel. Grond bepaalt hun cultuur en hun identiteit. Hij vertelt het verhaal van hun voorouders en heeft een spirituele waarde van verbondenheid met alles wat leeft.
En toch is het de kortzichtige economische winstwaarde van grond die hen vandaag wordt opgedrongen . Veel bedrijven, grootgrondbezitters en hun gewapende groepen zien vooral het geld dat de grond kan opbrengen. Want in de grond zit goud. En op die vruchtbare grond kunnen ze grote plantages aanleggen. Of een stuwdam. Om hun doel te bereiken, schrikken ze nergens voor terug. Vaak gaat hun drang naar winst gepaard met omkopingen, bedreigingen en moorden. Als het maar opbrengt.
Voor de boeren in Colombia is de grond hun leven. Op de grond van hun voorouders wonen en werken ze voor de toekomst van hun kinderen. Met die levens speel je niet!
Daarom ondersteunt Broederlijk Delen het geweldloos verzet van deze boeren. Wij willen hun stem hier in Vlaanderen laten klinken en mee versterken. Want in de Bijbelverhalen leren we een God kennen die zich laat raken door het onrecht in de wereld en die ons oproept de kant te kiezen van wie onrecht wordt aangedaan.
Dirk De Zutter
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.