Het leven van paus Franciscus
Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio op 17 december 1936 in Buenos Aires, Argentinië, was een man van diepe spiritualiteit en toewijding. Zijn jeugd werd gekenmerkt door een sterke band met zijn familie en een vroege roeping tot het priesterschap. Hij trad toe tot de Sociëteit van Jezus (jezuïeten) en werd in 1969 tot priester gewijd.
Als jezuïet en later als aartsbisschop van Buenos Aires, stond Bergoglio bekend om zijn nederigheid en zijn inzet voor de armen en gemarginaliseerden. Zijn pastorale werk en zijn nadruk op sociale rechtvaardigheid brachten hem uiteindelijk naar het pausdom. Op 13 maart 2013 werd hij verkozen tot paus en koos hij de naam Franciscus, geïnspireerd door Sint Franciscus van Assisi, de heilige van de eenvoud en de zorg voor de schepping.
Overlijden van paus Franciscus
Op 21 april 2025 overleed paus Franciscus op 88-jarige leeftijd. Zijn overlijden was het gevolg van een beroerte, gevolgd door een coma en uiteindelijk hartfalen. Zijn dood bracht wereldwijd verdriet teweeg, zowel onder gelovigen als niet-gelovigen. Franciscus werd herinnerd als een charismatische en verbindende leider die altijd opkwam voor de zwakkeren in de samenleving.
Uitvaart
De uitvaart van paus Franciscus zal plaatsvinden op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Verwacht wordt dat duizenden mensen van over de hele wereld zullen samenkomen om afscheid te nemen en zijn leven te vieren. De ceremonie zal worden geleid door kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan, en zal een viering zijn van Franciscus' nalatenschap van nederigheid, liefde en dienstbaarheid.
Zijn invloed zal nog lang voelbaar blijven binnen de Katholieke Kerk en daarbuiten, als een blijvende herinnering aan de kracht van nederigheid en broederlijke liefde. Paus Franciscus heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de wereld, en zijn nalatenschap zal voortleven in de harten van velen.