Contactpersoon bij overlijden
Bij een overlijden in onze pastorale zone Kana is Agnes Claes de centrale contactpersoon voor alle parochies. De familie of de uitvaartondernemer kan met haar contact opnemen om de nodige afspraken i.v.m. de uitvaartdienst, (een mogelijke) gebedswake en de datum van de gedachtenisviering te maken.
Wie de uitvaart voorgaat, zal nadien met de familie afspreken en samen de uitvaart voorbereiden.
Je kan Agnes bereiken via tel.: 011 58 42 14 of gsm: 0497 46 31 67.
Waarom een kerkelijke uitvaart?
Als christenen geloven we dat de dood niet het einde is, maar het begin van een nieuwe fase in het leven dat God ons geeft. In een kerkelijke uitvaartdienst ligt daarom de klemtoon niet alleen of zozeer op wat voorbij is, maar wel op wat komt. We bidden daarom ook voor de zielsrust van de overledene.
Het eigene van christenen is ook dat zij samenkomen. Zij doen dat op zondagen en feestdagen en allerlei belangrijke momenten in het leven. Als iemand onder ons sterft, dan is dat moment zeker belangrijk genoeg om samen te komen. Daarmee drukken we niet alleen ons medeleven met de naaste familie uit, maar ook ons vertrouwen dat Gods liefde uiteindelijk overwint.
Een verzorgde uitvaartdienst in de kerk is een zeer mooie en gevarieerde liturgie, niet om aldus ‘in schoonheid te eindigen’, maar omdat we bij het overlijden van een dierbare nood hebben aan een kader van woorden en tekens, muziek en gebaren die ruimte geven aan ons verlangen om recht te doen aan de overledene, om doorheen onze tranen een nieuwe horizon te zien, geloof in het leven, om aan de dood niet het laatste woord te geven.
Bij een overlijden komen allerlei gevoelens naar boven: verdriet, spijt, boosheid, ... maar ook een gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid om wat de overledene voor ons heeft betekend; ook dankbaarheid t.a.v. de mensen die onze geliefde in de laatste maanden, dagen en uren hebben bijgestaan; maar ook dankbaarheid om het leven dat God deze mens heeft gegeven. Een kerkelijke uitvaart is dan ook een soort dankviering. Hoe kunnen we beter onze verbondenheid met God, met elkaar en deze geliefde dode uitdrukken?
Geloof in het leven over de dood heen en de hoop op verrijzenis zijn voor christenen centrale geloofspunten, hoe abstract ze in onze wereld ook lijken.
Laatste wilsbeschikking
We merken steeds vaker dat mensen die regelmatig naar de kerk kwamen bij hun overlijden geen kerkelijke uitvaart krijgen. Onvermijdelijk wordt door velen dan ook de vraag gesteld of dat effectief de wens was van de overledene.
Als geloofsgemeenschap willen we daar natuurlijk op anticiperen, want wij willen mensen op momenten als deze nabij zijn. Het begraven van overledenen is immers ook één van zeven werken van barmhartigheid die ons via het evangelie worden aangereikt.
Om er zeker van te zijn dat je nabestaanden je wensen na je overlijden ook effectief respecteren, biedt de burgerlijke overheid de mogelijkheid om deze vast te leggen en te laten registreren op het gemeentehuis. Je kan ook je wens voor een kerkelijke uitvaart laten noteren. Door heel eenvoudig een formulier van laatste wilsbeschikking in te vullen (of je wensen gewoon uit te schrijven), dit te ondertekenen en vervolgens te registreren op de dienst burgerlijke stand staan ze vast. Ze worden aan je familie bekendgemaakt als de uitvaartondernemer melding gaat maken van je overlijden. Deze wensen moeten dan ook gerespecteerd worden.
Een voorbeeld van laatste wilsbeschikking vind je hier: Formulier laatste wilsbeschikking.
Kruis gewoon je wens aan en laat het registeren bij de gemeente.