In mijn hart weerklinkt het lied van Jacques Brel en in mijn geheugen dreun ik weer al de naamvallen van ‘rosa’ op. Rosa was dan ook het eerste woordje dat wij als eerstejaars humaniorastudenten in onze lessen Latijn leerden: de roos. Het jonge meisje op de foto heet eveneens Roos en opdat niemand aan haar naam zou twijfelen droeg ze in haar haar nog een grote stoffen roos. Je kon er niet naast kijken. Vermoedelijk was ze de jongste deelnemer van een ontmoeting met tweehonderd lectoren uit de Pastorale Regio Leuven. Bisschop Koen had ze allemaal uitgenodigd voor een dankmoment in het Regiohuis, de pastorie van Heverlee.
Lees verder onder de foto.
Roos boog voorover. Ze wou de geur van deze bloem ruiken. De bloem oogde aanlokkelijk en had haar hart voor de jonge lector geopend. Ongeweten bracht ze een primaire voorwaarde van een goede lector in beeld. Wil je de Schrift in al zijn volheid laten spreken voor de mensen, dan dien je je er helemaal voor open te stellen, de woorden zelf als blaadjes van een roos zich laten ontvouwen om dan de kern van de tekst te puren. Wie zelf doordrongen is van de betekenis van dat Woord van de Heer, zal gemakkelijker de boodschap van de tekst naar zijn of haar gehoor kunnen brengen.
Ons rozenverhaal is nog niet ten einde. Die rozen staan er niet zomaar langs het pad naar de ingang. Abt Ferdinand de Loyers van de abdij van Park liet deze pastorie in 1757 bouwen. Zijn abtsschild en abtsspreuk staan boven de voordeur in steen uitgehouwen: Carpe rosas…Pluk de rozen. Dat was eveneens de wapenspreuk van de adellijke familie waartoe hij behoorde. Toen Deken Dirk, de voormalige deken van Leuven, de voortuin opnieuw inrichtte, liet hij deze rozen aanplanten. Als historicus koos hij voor een oud ras dat in vroegere tijden rond adellijke en voorname huizen werd aangeplant: ‘Dame de coeur’ of ‘hartendame’. Zij is alvast een duidelijke troef. Niet alleen de statige pastorie laat zich graag fotograferen. Ook de rozen hebben een sterke aantrekkingskracht. Maar ditmaal was het Roos, onze jonge hartendame, die de aandacht van de fotograaf trok. Het werd een foto die echt een schot in de roos was!