Als vertegenwoordigers en vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen waren mijn zus en ik, Chris, in Rome.
Als pelgrims van hoop. De eerste dag sliepen we in een klein hotelletje, vlak aan het parlement. De volgende dag kuierden we wat door de stad. We deden aan sightseeing en verkenden deze mooie stad.
Voor de volgende nachten huurden we een appartementje. Alle bezienswaardigheden op wandelafstand. De volgende dagen zullen we meer een pelgrimstocht houden.
Om de vijfentwintig jaar is er een jubeljaar. De Paus wil onze gelovige blik richten op de hoop, op Gods barmhartigheid, opdat ook wijzelf ze ons dieper eigen zouden maken. De term ‘jubel’ heeft twee wortels. Het Hebreeuwse ‘jobel’ betekende aanvankelijk de ramshoorn waarop men blies om, om de vijftig jaar, aan te kondigen dat in dat jubeljaar alle schulden werden kwijtgescholden. Ieder kon beginnen met een nieuwe lei. Het Latijnse woord ‘jubilus’ bestaat ook. Jubel, vreugde, feest! Het jubeljaar zoals de Kerk het viert, verenigt beide wortels in zich: het is een feestelijk jaar van hervorming van het hart en de samenleving.
In de synagoge van Nazareth kondigt Jezus ook een jubeljaar af:
Zo kwam Hij ook in Nazaret, waar Hij was grootgebracht, ging volgens zijn gewoonte op de sabbatdag naar de synagoge en stond op om voor te lezen. Ze reikten Hem de boekrol van de profeet Jesaja aan.
Hij opende de rol en vond de plaats waar geschreven stond: De geest des Heren is over mij gekomen, omdat Hij mij gezalfd heeft. Hij heeft mij gezonden om aan armen de Blijde Boodschap te brengen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken, en aan blinden, dat zij zullen zien; om verdrukten te laten gaan in vrijheid, om een genadejaar af te
kondigen van de Heer. Lucas4:16-19.
Bevoorrechte getuigen
Wij trekken als bedevaarders naar Rome, naar de graven van de apostelen ‘om een nieuw begin te maken’. De apostelen zijn de bevoorrechte getuigen van Jezus’ dood en verrijzenis. De Schrift noemt hen ‘pijlers’ van de Kerk en ons geloof berust op hun getuigenis, bekrachtigd door hun dood. Vanaf de eerste eeuwen werden ze vurig vereerd binnen de muren van de stad waar ze ook de marteldood stierven.
Daarom zijn de Romeinse basilieken ook altijd het centrum geweest van bedevaarten tijdens een jubeljaar. Waar kan men beter een nieuw begin maken dan geknield bij het graf van beide grote apostelen Petrus en Paulus?
Nu worden ook op andere plaatsen in de wereld jubileumkerken aangesteld, waar men geen Heilige Deur of een Deur van Barmhartigheid opent, maar worden wel tot pelgrimskerken benoemd, zoals in onze Sint-Pieterskerk in Leuven.
Gina en Chris De Groote