Op 16 augustus 2022 organiseerden de kerkfabriek en de zoneploeg een infoavond over de restauratie van de kerk.
Een speciaal woord van dank werd uitgesproken aan de leden van de kerkfabriek OLV Hemelvaart Vertrijk. Sinds de fusie van de 7 kerkfabrieken van Boutersem is er een nieuwe kerkfabriek opgericht, maar de grote voorbereiding van deze restauratie is gebeurd door die vroegere kerkfabriek: Jean Vandeborne als voorzitter, trekker, bezieler, werker van het laatste uur, i.s.m. en ondersteund door een ploeg die enkele keren van samenstelling wisselde: Herman Peeters, Freddy Delronge, Marie-Louise Morren en wijlen Remy Merckx. Later werden Herman en Remy vervangen door Nico Janssen en Leen Jansen.
Situering en voorgeschiedenis restauratie
Zij hadden het beheer over o.m. een kerk die reeds sinds 1943 beschermd was. In 2006 hebben ze beslist tot restauratie over te gaan, en dat zette een heel proces in werking, te beginnen met de aanbesteding architect en de aanstelling architect, het architectenbureau Origin. Dit moet al wat daarna komt, uitwerken, tekenen en berekenen, opvolgen, steeds in overleg met de kerkfabriek, tot en met de realisatie.
Ondertussen werd de bescherming uitgebreid tot heel de site (kerk en ommuurd kerkhof, pastorie en ommuurde pastorietuin, en de St. Luciakapel). We schrijven intussen al 2011.
Ter voorbereiding van het premiedossier voor de kerk volgen dan in 2013 en 2014 een hele reeks vooronderzoeken en opmetingen, die noodzakelijk zijn om te weten te komen welke werken, materialen en technieken nodig zijn voor de restauratie van de kerk. In 2017-2018 werd een beheersplan opgesteld, noodzakelijk om de premies van erfgoed te bekomen. Dit gaf aanleiding om het deeldossier ‘interieur’ van de kerk even uit te stellen. De verdere voorbereiding ervan werd terug opgestart in 2018 en ingediend in 2020. Het staat nu op de wachtlijst.
In 2014 wordt het dossier ’gevels en daken’ ingediend bij Erfgoed, eerst voor preadvies in september, na aanpassing wordt het definitief ingediend in december 2014. … En dan is het wachten tot de minister ook de beloofde premies effectief ter beschikking stelt…
Voordien en daarna heeft de vroegere kerkraad echter niet stilgezeten. Het dossier voor sloop vroegere kosterwoning en aanleg parking, ingediend in 2009 werd in 2013 voltooid. Het dossier voor de kerkhofmuur wordt ingediend in 2013 en goedgekeurd in 2014. De restauratie van muur van de pastorietuin wordt gerealiseerd in 2020.
Een rijk palmares dat deze kerkraad kan voorleggen. Er is een stevige basis gelegd waarop de huidige kerkraad kan voortbouwen voor de verdere realisatie van dit grote project.
Concrete start van de huidige restauratie
En dat was een opdracht die meteen na onze aanstelling eind december 2020 - vrij onverwacht - op onze tafel terecht kwam. Al in januari 2021 kregen we de mededeling van het Agentschap Onroerend Erfgoed dat de minister de wachtlijst zou afbouwen.
Men wilde weten of er nog in 2021 kon gestart worden met de uitvoering van het dossier ‘gevels en daken‘. Het architectenbureau Origin bevestigt ons dat dit mogelijk is. De kerkraad dient dus de engagementsverklaring in voor restauratie ‘gevels en daken’. Er volgt een openbare aanbesteding voor de aanstelling van een aannemer, die we hebben moeten aanpassen omdat we intussen ook toestemming kregen om het dossier ‘kerkhofmuur’ toe te voegen aan deze restauratiefase. In maart van dit jaar 2022 konden we de werken gunnen aan de firma Denys uit Wommelgem en op 24 juni 2022 kregen we de toekenning van het definitief premiebedrag voor de restauratie van ‘gevels en daken’ en ‘kerkhofmuur’.
En dus kunnen we beginnen. Wat daar allemaal bij komt kijken en wat dit inhoudt werd deskundig toegelicht door Kendy Clinckx, medewerker-architecte van Origin en projectcoördinator voor deze restauratie. Annelies Eelen, projectleider voor de firma Denys die de uitvoering concreet zal opvolgen, was ook aanwezig. Zij zal aanspreekpunt zijn voor de buurtbewoners tijdens de werken.
Vieringen
Tijdens de werken zullen de vieringen in het weekend en op feestdagen blijven doorgaan. Uitvaarten tijdens de week zullen verwezen worden naar de St. Michielskerk in Butsel.
In de kerk zelf zullen de waardevolle objecten verwijderd worden en elders een veilig onderkomen krijgen. De vaste elementen, zoals altaren, preekstoel, orgel op het doksaal... zullen 'ingepakt' worden. Elk weekend na de vieringen zullen het losse altaar en het mobiele orgel afgedekt worden, net als de stoelen die eerst samengezet en gestapeld worden. Dit om te voorkomen dat ze zouden beschadigd worden door eventueel neervallende brokken of stof.
Na de uiteenzetting kreeg het talrijk opgekomen publiek ruim de tijd om vragen te stellen. Zo kwamen er ook enkele vragen i.v.m. opvang hemelwater. Sinds de opmaak van het dossier in 2014 is de visie over hemelwater sterk geëvolueerd. Vasthouden, bergen en pas in laatste instantie afvoeren van water is momenteel het principe in het waterbeleid. De kerkraad zal zich verder informeren over nieuwe wetgeving in dit verband en bekijken wat mogelijk is.
Bij een glaasje werd er nog lang nagepraat. Zowel deelnemers als organisatoren kijken terug op een zinvolle en leerrijke avond.
Bettie Geelen, secretaris kerkfabriek
Toelichting door Kendy Clinkx. Achter deze link vindt u de presentatie van Kendy Clinckx.
De visie en de beheersdoelstellingen voor de totaalsite zijn ook interessant. Het beheersplan OLV Hemelvaart is hier beschikbaar.