Jacob Clou, Norbertijn van de Veurnse Sint-Niklaasabdij, organiseerde deze openbare kruisweg voor het eerst te Veurne in 1626.
In 1637 stichtte Jacob Clou de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Dit broederschap gaf hij als opdracht de verering voor het lijden van Christus en in het bijzonder het in stand houden van de kruisweg. Zo komt het, dat deze 17de-eeuwse bezinning over de passie nog altijd bestaat. Daarbij worden nog altijd bij elke statie in de kerken en de straten van Veurne deze oud-Vlaamse bezinningsteksten voorgelezen.
De kruisweg vindt plaats op vrijdag in de vastentijd en begint om 20.00 uur in de St.-Niklaaskerk. Daar worden de teksten bij de eerste twee staties voorgelezen. Nadien verlaten de deelnemers deze kerk en stappen door de centrumstraten van Veurne, waar de volgende staties zijn opgehangen. Bij elke statie houdt de tocht halt voor een bezinning over de voorgestelde lijdensscène in 17de eeuws Nederlands. De kruisweg eindigt omstreeks 21.30 uur in de Sint-Walburgakerk.
Volgens de overlevering telt de afstand tussen de verschillende staties evenveel stappen als Christus in Jerusalem tussen de verschillende haltes in zijn lijdensweg zette. Typisch is ook dat de kruisweg niet het gebruikelijke aantal van 14 staties telt ; er zijn 18 staties en twee ongenummerde “passagies”.
Meer info vind je op www.boetprocessie.be of in de wekelijkse bijdragen over deze openbare kruisweg in Kerk en Leven P.E. Kanaän Veurne-Alveringem.