Als u ze zou tegenkomen in een viering, op een vergadering of receptie na de viering in Sint Jozef, dan valt ze onmiddellijk op, niet alleen door haar jonge leeftijd maar ook door haar enthousiasme. Wie aanwezig was op de startdag van het pastorale werkjaar heeft haar zelfs aan het woord gehoord. En sinds kort maakt ze ook deel uit van de jonge ploeg die het nieuwe catecheseproject op gang trekt. Heel wat redenen dus om ze aan u voor te stellen… Sofie Deschouwer (dochter van Hilde Vandenhoute).
Ben je in Brussel geboren of een inwijkeling uit Vlaanderen?
Sofie: ik ben in het ziekenhuis van Jette geboren en ik heb altijd in Schaarbeek gewoond. Ik ben dus een echt ‘Ketje’. School liep ik in Etterbeek samen met mijn drie jaar oudere broer. Middelbaar onderwijs heb ik voor het grootste deel in Brussel centrum gevolgd, in de Moutstraat. Het meer praktijkgerichte onderwijs lag mij veel beter dan het ASO. Daarna heb ik heel lang getwijfeld welke richting ik zou uitgaan. Mijn beide ouders staan in het onderwijs, misschien dat ik daarom ook die weg ben opgegaan. Eerst dacht ik eraan om leerkracht in het lager onderwijs te worden, maar ik had wat problemen met het Frans. Zo heb ik uiteindelijk gekozen voor het kleuteronderwijs.
Ondertussen ben je al een paar jaar aan het werk. In welke school geef je les?
Sofie: ik ben nu voor het derde jaar aan het werk. Eerst heb ik één jaar in het Sint Jan Berchmanscollege gewerkt. Dit jaar werk ik mijn tweede jaar in het Sint-Pieterscollege in Laken als GOK-leerkracht, nu heet dat SES. Dat betekent dat ik geen echte klas heb maar als extra zorgkracht help in twee klasjes. We werken vooral in kleine groepjes. Zo help ik taalzwakke kinderen om hun Nederlands te verbeteren. Daarnaast zijn er ook veel vergaderingen om het zorgbeleid in de hele school uit te stippelen. Onze directie huist in een andere vestiging, daarom helpt de zorgleerkracht ook mee opvolgen dat de regels worden gerespecteerd op school. Als laatste taak moet ik ook testen afnemen van de kleuters uit de tweede en derde kleuterklas. Voor die laatste is het vooral om na te gaan of ze klaar zijn voor de overstap naar het eerste leerjaar. Daarvoor is ook het oudercontact heel belangrijk. Dat gebeurt wel samen met de leerkracht en de zorgcoördinator.
Een paar jaar geleden ben je in Sint Jozef gedoopt en gevormd. Vanwaar die keuze?
Sofie: ik liep daar al lang mee rond. Van thuis uit kreeg ik de keuze. Ik mocht dat zelf beslissen. Het is moeilijk uit te leggen maar uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en na een intense voorbereiding ben ik op 30 maart 2013 gedoopt tijdens de Paaswake in de kerk van Sint Jozef.
Wat verwacht je zelf van de parochie, de geloofsgemeenschap, de zondagsvieringen?
Sofie: dat ze mij bijstaan, mij op weg helpen. In het begin was alles nieuw. Geloven doe je niet alleen maar met de hele gemeenschap. De zondagsviering is een moment van samen-zijn als gelovige. Ik vind het ook fijn dat er in de vieringen ingespeeld wordt op wat er gebeurt in de wereld, met een gelovige blik, een kijk op het dagelijkse leven vanuit de kerk.
Bij de start van het pastoraal jaar heb je zelf gesproken in de basiliek van Koekelberg. Waarom heb je dat gedaan?
Sofie: ik heb dat gedaan op vraag van pastor Gino. Het was mijn getuigenis die ik als dopeling een paar jaar geleden heb gegeven in de kathedraal. Er waren toen ook Franstalige getuigenissen en ik was de enige Nederlandstalige.
Je werkt nu mee aan het nieuwe catecheseproject. Kan je ons daar al iets over vertellen?
Sofie: pastor Mariette heeft me dat gevraagd, om het samen mee op te starten, uit te denken ook. Ze heeft verschillende mensen gevraagd en drie werken eraan mee om alles voor te bereiden samen met pastor Tony en Mariette. Maar alleen Valerie en ik zullen catechese geven. Het is ook op zondagmorgen en daarna komen we allemaal samen naar de viering in Sint Jozef. Op 15 november gaan we van start.
De eerste oudervergadering was vorige week. Het is zowel voor ons als voor de ouders een grote stap. Zij moeten nog wennen aan het idee dat hun kinderen geen catechese meer krijgen zoals zijzelf als kind hebben gevolgd. Belangrijk is ook dat wij twee niet alleen catechese geven maar dat we dat doen samen met de hele gemeenschap. We zullen werken rond een aantal thema’s zoals bijvoorbeeld over het Credo, over Jezus… Natuurlijk zijn er nog veel vragen, zowel voor ons als voor de ouders en de kinderen maar we zullen er allemaal samen in groeien, stap voor stap zal het duidelijker worden. Ook voor de gemeenschap zal het anders zijn.
En wat doe je zoal in je vrije tijd Sofie?
Sofie: ik speel al vele jaren mee in het jeugdtheater De Violier in Vilvoorde. Sinds vorig jaar ben ik overgestapt naar de jongeren- én de volwassenen groep. Dit jaar wordt een heel druk jaar want ik speel mee in twee stukken. We zijn nu volop bezig met repeteren want we voeren het eerste stuk al op begin december. Het andere stuk is voor de maand maart.
Naast het theater ben ik ook nog vrijwilliger bij VDS, de Vlaamse Dienst voor Speelpleinwerking. Daar geef ik vorming aan andere animatoren. Alles samen wordt het wat veel maar ik doe het graag en zal goed moeten plannen.
Hoe zie je de toekomst?
Sofie: ik hoop dat ik op school mag blijven werken. Dat is een eerste stap om later vastbenoemd te worden. Voor de catechese zal ik jaar per jaar zien wat er mogelijk is. We beginnen nu pas en dus heb ik nog geen idee hoeveel werk dat zal meebrengen. Maar ik hoop de kinderen wat te kunnen bij brengen, ervoor te zorgen dat ze graag naar de catechese komen. Ze moeten er zelf voor kiezen zoals ik er ook zelf voor heb gekozen. Dat wil ik hen ook graag meegeven.
Bedankt Sofie! Vooral ook in naam van onze hele geloofsgemeenschap bedankt voor je inzet in het nieuwe catecheseproject! Veel succes ermee!
Ria V.A.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.