Wat hebben Pater Damiaan en Onze Lieve Vrouw met elkaar te maken? Het zou een interessante kwisvraag kunnen zijn. Sinds kort ken ik daarop een mogelijk antwoord want in Evere ligt de Onze Lieve Vrouwschool in de Pater Damiaanstraat. Directeur Eric Cooreman zet de schoolpoort voor ons open…
Hoelang werkt u hier op de school?
EC: ik ben hier in de OLV-school aan mijn 4e jaar bezig als schooldirecteur. Voordien werkte ik in een andere school als zorgcoördinator. Toen de directeur daar tijdelijk moest vervangen worden, heb ik dat opgenomen. Omdat mij dat wel beviel, wilde ik die job als schooldirecteur graag verder zetten. Via iemand van het schoolbestuur heb ik toen vernomen dat ze hier op zoek waren naar een directeur. Ondertussen ben ik dus bijna vier jaar aan de slag.
Wat weet u over de geschiedenis van deze school?
EC: de OLV-school is opgericht in 1958 en was oorspronkelijk zowel Franstalig als Nederlandstalig met één directeur aan het hoofd. Later is de school gesplitst en wij delen nu het terrein en de gebouwen met Notre Dame Immaculée.
Kan u iets meer vertellen over de samenstelling van de school?
EC: er zijn tien klassen en bijna 200 leerlingen. De meeste kinderen komen uit Evere en Schaarbeek, vooral uit taalgemengde gezinnen, veel verschillende nationaliteiten ook, zoals in veel Brusselse scholen. De meeste leerkrachten wonen buiten Brussel.
Is er samenwerking met andere organisaties?
EC: jazeker, met de bibliotheek en vooral met de ‘Brede school’ die ons ondersteunen bij verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld in het begin van het schooljaar de dag ‘Back to school’ voor de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar. Op woensdagnamiddag komen ze soms met de mobiele speelkar en begeleiders voor extra activiteiten voor de kinderen. Verder organiseert de school ook naschoolse activiteiten. Die staan bijna allemaal in het teken van het vertrouwd raken met en het onderhouden van het Nederlands. De Brede school helpt ons ook met het aanvragen van subsidies en ze bieden hulp naar de ouders toe om de ouder-betrokkenheid te stimuleren.
De culturele centra van Podium-Noord komen hier ook hun programmatie voorstellen aan de leerkrachten.
Is er ook een band met de parochie?
EC: met de parochie werken we samen voor het gebruik van de gebouwen. Tony Frison maakt deel uit van het bestuur van de school. Hubert Loeckx komt tijdens het schooljaar vier keer voor een viering. Alle kinderen zijn daarbij aanwezig en we nodigen ook alle ouders uit. Vaak zijn er ook niet-katholieke ouders aanwezig.
Krijgen de kinderen godsdienstonderwijs?
EC: we hebben geen aparte godsdienstleerkracht. Iedere leerkracht geeft zelf godsdienstles. We hebben wel een leerkracht die de coördinatie van de pastoraal op zich neemt. De laatste jaren zijn er maar erg weinig of geen leerlingen meer die hun eerste communie doen of gevormd worden.
Hoe verloopt de communicatie?
EC: sinds vorig jaar werken we voor de communicatie via internet met ‘gimme’. Dat is te vergelijken met smartschool. Het is alleen voor de kinderen van onze school én hun ouders toegankelijk. Bij de inschrijving krijgen ze toegang. Daar vinden ze alle informatie. Uitzonderlijk gebruiken we ook nog mail of brieven.
Is er ook een schoolfeest?
EC: ieder jaar organiseren we een schoolfeest maar we hebben geen vaste datum. Een werkgroep van de leerkrachten neemt de organisatie op zich. Er is altijd wat te eten, er is een optreden van de kinderen en er zijn spelletjes voor de kinderen. Dit jaar was ‘Roodkapje’ de rode draad. We krijgen altijd hulp van de Franstalige scouts die hier ook hun lokaal hebben. Met Sinterklaas is er feest en we organiseren een boekenbeurs voor de kinderen. Al die naschoolse activiteiten zijn er om het Nederlands te bevorderen bij kinderen én ouders. Voor de ouders zijn er geregeld conversatiegroepen over allerlei pedagogische onderwerpen.
Waar hecht de school nog belang aan?
EC: we voeren een gezondheidsbeleid op school. Iedere week is er gratis fruit voor de kinderen. De ouders helpen bij de verdeling en we vragen aan de ouders om minstens eenmaal per week voor fruit te zorgen. Er is iedere dag verse soep. Naast de turn- en zwemlessen gaan de kinderen, samen met hun leerkracht en de turnleraar, lopen. Dit gebeurt op de speelplaats of rond de school. Van de Vlaamse Gemeenschapscommissie krijgen we steun om sportactiviteiten te organiseren.
Hoe ziet u de toekomst?
EC: We willen ons pedagogisch project verder zetten waarbij we zoveel mogelijk kansen bieden aan iedere leerling, ook kinderen in kansarmoede. Samen met de ouders en de buurt willen we de Nederlandse taal stimuleren, aandacht hebben voor verschillende culturen en als katholieke school, ook al is dat niet evident, stilstaan bij de grote levensvragen. We hechten ook veel belang aan een ondersteuning van de ouders. Zo helpen we hen op weg bij de inschrijving, het aanvragen van studietoelagen en het zoeken van een gepaste middelbare school voor hun kind.
Hartelijk dank, mr. Cooreman voor uw tijd en uw boeiend verhaal. Veel succes samen met de leerkrachten en de leerlingen !
Ria V.A.