De Iraanse parlementsverkiezingen op 26 februari versterken allicht de positie van de gematigde krachten in het land. Dat voorspelt de Iraans-Nederlandse politicoloog Peyman Jafari in een interview met Tertio. Hij stipt aan dat de Iraanse bevolking vooral uit jonge, dynamische stedelingen bestaat die iets van hun leven wensen te maken. Zij zijn blij dat hun land uit het internationale isolement klimt.
Die klim betekent niet dat het voor westerse investeerders daar nu alles koek en ei is, betoogt Luc Nijs, topman van de houdster- en investeringsmaatschappij Talitha. Hij tempert het enthousiasme van een mogelijke westerse rush naar Iran. “De internationale sancties zijn slechts een deel van het probleem. De banken twijfelen, de VS vaardigden nieuwe beperkingen uit, Iran kent veel corruptie en de politieke toestand is er onzeker.”
De rivaliteit tussen Iran en Saudi-Arabië – die religie gebruiken in hun geopolitieke strijd – is een ander onzekerheidsfactor. Maar een rechtstreeks conflict tussen beide landen acht universitair docent en specialist in geopolitiek David Criekemans (UAntwerpen) onwaarschijnlijk. Hij meent dat Saudi-Arabië deze dagen meer dan Iran een destabiliserende factor in het Midden-Oosten is.
Lees het hele dossier over Iran in de Tertio van deze week.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.